Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/svijetsuma

Marketing

Aki - basho, završni dani

Došli smo do same završnice Aki-basho 2012! To što je ispunjavalo očekivanja se u potpunosti ostvaruje - Harumafujijev trk do naslova yokozune do sada je neokrznut. Kao jedini borac sa svim pobjedama sada već zaokuplja pozitivna nadanja svih ljubitelja suma - jer novi Yokozuna bi nam svima vrlo dobro došao.


Dan trinaesti

Ulaskom u zadnja tri dana kreće i utrka za pozitivnim omjerom. Kachi-koshi je nužan za zadržavanje trenutne kategorije, ali prije svega i vrijedan cilj čijem ostvarivanju svi borci zajednički teže. Kako do osme pobjede je pitanje koje će svaku borbu do kraja basha učiniti vrlo vrijednom.

Odmah na početku borba za osmu pobjedu dvojice boraca iz juryo divizije - Takamisakari je ovaj za njega ključan turnir prošao vrlo pozitivno. Nakon što su dugogodišnji sponzori najavili prestanak suradnje i kako su pripreme tekle vrlo loše, najteži trenutak je došao kada je vođa Takamisakarijeve škole naredio svome borcu da napusti trening. Sve se to dešavalo neposredno prije Aki-basho, stoga će pozitivan način kako se razvio turnir Takamisakariju mnogo značiti. Ovaj put doduše nije išlo - Yoshiazuma je odmah sa obje ruke zahvatio pojas, Takamisakari se borio protiv toga, ali bezuspješno.



Takanoyama je definitivno na zadnjem vagonu za stići do osme pobjede. Kao najslabije rangirani borac u cijeloj diviziji njemu je osam pobjeda obaveza, iako je teško za vjerovati da će sve tri uspjeti sakupiti na samom kraju. Prva je zapravo odmah i došla jer Chiyonokuni se izravno zaletio, što je završilo izmicanjem i izravnim krajem borbe.

Chiyotairyu zato plaća danak u neiskustvu - uvijek dobro započne basho, no kako se bliži kraju tako sve teže dolazi do pobjeda, a sa današnjim od Takarafujia već je u nizu od četiri poraza! Zato su pravu bitku imali Tenkaiho i Wakakoyu - Wakakoyu je cijelo vrijeme imao inicijativu, nekoliko puta suparnika dotjerao do ruba, barem dva puta ga imao bočno okrenutog i jedanput gotovo na pod bačenog, no Tenkaiho je svaki put nekako pronašao izlaza i konačno uhvatio protivnikov pojas i istjerao ga van. Nešto kasnije u pravom maratonu Sadanofuji je imao obje ruke na pojasu, no kada je krenuo po pobjedu Daido ga je uspio zanjihati na rubu i prebaciti.




Novajlija u Makuuchi diviziji već je došao do osme pobjede! Iako se dugo provlačio kroz niže divizije za njega se sve nekako pokrenulo točno prije godinu dana. Tada je sa svim pobjedama osvojio treću Makushita diviziju, samo pet turnira mu je trebalo da prođe kroz Juryo, a sada je već postavio vrlo dobar rezultat u Makuuchi - ovaj put je izravno, čvrsto i vrlo usmjereno nastradao Miyabiyama.



Takekaze je ozbiljno naumio doći do osme pobjede protiv Okinoumija koji ju je već uhvatio, eksplozivno je krenuo, no Okinoumi se uspijeva oduprijeti na rubu, odgurati protivnika, a ne dugo zatim ga povući na pod. Takekazeov udarac šake o pod mnogo je toga rekao. Na sličan način Takayasu nije uspio spriječiti Tochiozanov pohod do osme pobjede - Tochiozan će pamtiti Aki-basho po pobjedi nad yokozumom i po dobrom rezultatu, te je jedan od onih koji su bolje prošli u nedostatku ozekija u natjecanju.

Hamasho je također stigao do osme pobjede! Tochioshin je krenuo brže i snažnije, no Hamasho se domogao čvrstog stiska na pojasu i povukao komusubija prema sebi, ukrao mu time ravnotežu i samo ga ispratio van. Ovo je bio veliki Hamashov turnir, jer je nanizao pobjede protiv Goeida, Kotoshogikua, Kakuryua, Kisenasata, Aminishkija. Uzme li još koju pobjedu smiješi mu se minimalno Tochioshinova kategorija sa ovog turnira, što je samo nastavak već dvogodišnjeg boravka bez stanke na vrhu maegashira kategorija ili više. Odmah iza njih su se susreli i Myogiryu i Kyokutenho, te se nokautirani iz prošle borbe u sekundi riješio mongolca i potvrdio svoj status kao najizglednijeg kandidata za ozekija u skorijoj budućnosti.

Dok nas je na samom vrh u 13-om danu dočekala borba koju smo čekali cijeli turnir. Tužan je ovaj manjak vrhunskih boraca jer kasnimo barem dva dana sa okršajima najvećih, ali konačno smo dočekali okršaj turnira. Nema borca koji je motiviraniji spriječiti Harumafujijev trk prema vrhu od izravnog konkuranta Kisenosata. Međutim, ta zapreka je u posljednjih godinu dana tek jednom uspjela u ovome sličnoj nakani, uz ukupni omjer od 25-14 na strani Harumafujia.

Kisenasato je krenuo brže i jače i odgurao kandidata prema rubu. Međutim, Harumafuji se uspijeva oduprijeti i odgurnuti, te on kreće u napad. Kisenasato potpomognut nogom na rubu se i dalje drži , no kandidat ponovno kreće svom silom, te se čini kako je sa obje ruke dohvatio pojas. Dizanjem i micanjem centra ravnoteže miče Kisenasata iz najbolje obrambene pozicije, Kisenasato je na rubu bez mogućnosti uzmaka i Kisenasato je vani! Harumafuji uzima 13 pobjedu na prvenstvu, a time gotovo sigurno i naslov yokozune. Ne samo da mu slijede dvije borbe protiv dva mongolska borca, već je vrlo teško da će Kakuryu uspjeti zaustaviti kandidata u njegovom pohodu. Harumafujijevi ljubitelji, otvarajte šampanjce!



Na kraju nadodajmo kako je Kakuryu pružio dobar otpor još uvijek jedinom yokozuni, ali nikada nije stekao inicijativu i u nakon niza djelomičnih gubitaka ravnoteže u borbi izgurivanjem i na daljinu, na kraju bio prisiljen posustati.




Dan četrnaesti


Pretposljednji dan svakako treba započeti borbom između dva veterana koji su istovremeno u proljeće 1992 ušli u borilišta profesionalnog sumo svijeta i čije se karijere sukladno razvijaju još iz tih davnih vremena. Obojica su imali prilike okusiti vrhunske borce sa kraja devedesetih, njihova borba iz 2002 kada su obojica imali komusubi kategoriju, te ponajviše prebogat omjer 13-22 na stranu Wakanosata, sve to daje posebno značenje ovoj borbi. I ovaj put je Kyokutenho krenuo sa inicijativom, u nekoliko navrata pokušao zbaciti protivnika, no sve je završilo kada se s obje ruke Wakanosato domogao pojasa i uskoro odnio pobjedu.



Okinoumi je došao i do desete pobjede! Ovaj put je to bio ponešto neraspoloženi Chiyotairyu koji je i dalje na pet pobjeda. Okinoumi je tek nešto više od godine dana na stalnom boravištu u makuuchi diviziji, da bi zadnjih nekoliko turnira imao i vrlo zapaženih rezultata. Valja spomenuti kako su snage odmjerili Aminishiki i Takayasu, a kada je nakon dugačke Aminishikijeve inicijative Takayasu ipak odlučio krenuti u protunapad njegov protivnik je isto iskoristio za dolazak do pobjede.



Tu je i čvrsta pobjeda Arana nad Shinterom, njemu tek treća, pa i Shohozanovu nad moćnim Gagamaruom. Zapuhani Masunoyama je pokušao doći do osme protiv Kaiseija, no sada će obojica imati priliku to ostvariti u posljednjoj borbi. Aoyiama je uspio dobiti Homasha i to nakon jednog dobro plasiranog forhenda, no njemu je to tek četvrta pobjeda, dok je Tochinoshin šokirao publiku i protivnika smjelim izmicanjem.



Tako smo polako stigli i do glavnog pitanja predzadnjeg dana - može li Kakuryu zaustaviti Harumafujia u posljednjim metrima njegova uspona? 16-8 je njihov međusobni omjer, a Kakuryu je imao veliki niz od četiri pobjede koji je stao u Natsu-bashu ove godine. Ovo je Hurmafujieva prva meč lopta. Međutim, stvar uopće nije potrajala - Harumafuji je došao do protivnikova pojasa i jednostavno ga odnesao iz ravnoteže van borilišta. Imamo 70. yokozunu!

Na kraju su nam ostali Hakuho i Kisenasato. Japanac je dobio tek jednom u zadnjih godinu dana, ali ni ovaj put se nije proslavio: yokozuna je ponovno iskoristio rame koje je nokautiralo Myogiryua, što je vidno usporilo ozekija koji se nakon toga više nije ozbiljnije vratio u borbu.





Dan petnaesti

Došli smo do kraja Aki-basho 2012! Mnogi će se prisjećati ovog vremena i turnira po priči koju je ostvario Harumafuji, neki će ga se sjećati po mladim zvijezdama koje su se na njemu ukazale, na nekima će ostati u sjećanju po odustajanju niza boraca sa samog vrha.

Takamisakari na kraju nije dosegao kachi-koshi, no i sedam pobjeda je čisto dovoljno. Takanoyama je u posljednjem kolu pretrpio poraz od Jokoryua i slijedeći turnir se seli u Juryo diviziju. Ovo je bio njegov drugi ostanak u Makuuchiju, što je zapravo vrlo dobar rezultat za bestežinsku vrstu suma koju prakticira. Njemu će se pridružiti i Sadanofuji koji je upravo stigao do pete pobjede. Takarafuji je ostao na pet pobjeda i možda bi mogao ostati u najjačoj diviziji, baš kao i Chiyotairyu koji je bar donekle spasio dojam u posljednjoj borbi, dok bi Kimurayama vjerojatno trebao kliznuti natrag u Juryo.




Asasekiryu je osmu pobjedu zaradio protiv Asahisha, koji je istu zaslužio još prije dvije borbe. Fujiazuma i Wakanosato su poveli borbu za osmu pobjedu koja je puno više trebala Fujiazumi, što je i povelo tijek borbe u danom smjeru. Yoshikaze je pokušao uhvatiti osmu, no Tenkaiho je nužno trebao šestu kako bi ostao u igri za ostanak. Čovjek se jednostavno mora diviti Masunaoyaminoj odlučnosti protiv Takayasua - količina nastojanja i energije je astronomska, baš kolika je i količina zadihanosti nakon njegovih borbi. Vrlo "živu“ borbu su poveli i Wakakoyu i Takekaze, a izdržljiviji je odnio sve.






U borbi za prestiž Okinoumi je nadjačao Tochiozana i došao do 11 pobjeda koje će ga ponovno vinuti na vrh maegashira. Daido je pokušao doći do osme pobjede protiv Toyohibikia, no ovaj put to nije bilo moguće. Shotenro je zabio i posljednji čavao u Gagamaruov lijes ovog turnira, a sebi pribavio šestu pobjedu. Kitataiki je pobijedio Arana i došao do šest, dok je rus ostao na tri i neće po dobrom pamtiti ovaj turnir. Hamasho je u velikoj borbi uspio nadmudriti Kaiseija i doći do devete pobjede, dok je sedam brazilčevih čisto zadovoljavajuće.



U bitci za sedmu pobjedu našli su se Shohozan i Toyonoshima, te je Shohozan pobjedom uspio zaokružiti izniman sportski doseg ovog turnira. Tochinoshin je također spasio dojam uz šestu pobjedu, dok je majstor Tokitenku ostavio Aoyiamu na četiri. Kyokutenho mije uspio dosegnuti 11 pobjedu, ali je zato sekiwake Goeido uspio dosegnuti osmu, što će ga uz Myogiryua sigurno ostaviti na njegovoj kategoriji. Oba su sekiwakea iskoristila nestanak ozekija sa turnira, dok je Myogiryua pobjeda nad Aminishikijem mogla istaknuti kandidaturu i za više, ovaj put to nije moglo ići. Bila je to značajna deveta Aminishikijeva pobjeda i moguća komusubi kategorija na slijedećem prvenstvu!

Dva su se ozekija potukla za 11 pobjedu i nakon godine i pol dana Kakuryu je ugrabio pobjedu! Utrenucima izjednačenog starta ostvario je bolje izgurivanje u smjeru vrata i izbacio Kisenasata iz ravnoteže! Tako su tri mongolca ostala na vrhu! Ali u kojem redoslijedu?





Dugogodišnji yokozuna i borac koji to upravo postaje. Može li Harumafuji drugi put za redom ostvariti 15-0, zensho-yusho? Hoće li na ovaj neosporivi način postati 70-tim yokozunom?

Kakva je to borba bila! Ovaj put se Hakuho nije poigravao. Harumafuji je poput rakete izletio, ali ga je yokozuna spremno dočekao i bolje zahvatio pojas. Ozeki se potrudio barem jednom rukom zahvatiti pojas, no Hakuho je bio u boljem položaju i krenuo je u napad! No Harumafujiova obrana uspijeva i promjenom položaja tijela nastoji kompenzirati Hakuhoov doseg. U trenucima odmora yokozuna pokušava udarcem u nogu narušiti ravnotežu, no opet ulaze u fazu odmora.

Prva minuta borbe je prošla!

Harumafuji prelazi u napad. U nižem je položaju i pokušava prodrmati Hakuhoov ravnotežu - i uspijeva! Yokozuna je podignut i bliži se rubu, no uspijeva se zadržati. Tada Harumafuji pokušava baciti Hakuha na drugu stranu i prema središtu borilišta, te s obje ruke na pojasu dominira borbom, no Hakuho dolazi do drugog ruba i uspijeva se zadržati! Sada ga Harumafuji okreće ponovno okreće prema sredini, a yokozuna poput baletana na jednoj nozi skakuće i nada se prilici za povratkom u borbu koju nikada nije dobio.



Posljednji puta su jastuci letjeli za pobjedom sedamdesetog yokozune! Yokozuna Harumafuji Kohei!



Post je objavljen 30.09.2012. u 00:01 sati.