Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/svijetsuma

Marketing

Aki-basho 2012, prva tri dana

Prvi dan


Počinje nam Aki-basho 2012! Na početku predzadnjeg velikog turnira ove godine značajna je priča o Takamisakariu. Iako već godinu dana debelo u Juryo diviziji ovaj japanski borac jedan je od najpopularnijih. Njegove izražajne reakcije i kretnje oduvijek su zaokupljale silno zanimanje i široku bazu obožavatelja. Iako je tek dva puta stigao do komusubi kategorije, neprekinutih devet i pol godina je proveo u najjačoj diviziji i ostavio znatan trag. Međutim samo 5 pobjeda na Nagoya-basho dovelo je do povlačenja njegovih dugogodišnjih sponzora i cijela japanska javnost je nekako u strahu da ga loš rezultat na ovom turniru ne izgura iz Juryo divizije u mirovinu. Ipak, ovaj prvi ogled je otišao u njegovu korist - nakon izjednačenog početka odgurao je Kitaharimu do ruba, pa kada je krenuo protuudar Takamisakari se izborio za bolju poziciju sa rukom na pojasu i drugom na prsima uskoro izgurao protivnika van.



Zato se Kyokutenhu još uvijek ne prikrada umirovljenje, što bi se barem iz ove prve borbe moglo zaključiti - bolje je izašao na početku, zatim se izborio za jači stisak na pojasu i zatim istjerao protivnika van. Njegova pobjeda na Natsu-basho, pa stravičnih prvih 13 poraza na Nagoya-basho, ovaj put sa kategorijom maegashira 11 će vjerojatno povesti do nužnih osam pobjeda, dok ga i dalje prati snažniji pljesak i simpatije gledateljstva.



Vrlo zanimljiva borba se dogodla između Miyabiyama i Masunoyama - tako to izgleda kada se veliki dečki potuku i to još iz daljine Masunoyama je izguravanjem gonio protivnika po samom rubu, da bi ga u jednom trenutku pogurao prema tlu i došao do pobjede. Jednako je zanimljiva bila borba između onih koji nastoje što prije protrčati ciljem - nakon usuglašavanja sudaca drugi sa Natsu-basho Tochiozan ipak je na samim prstima uspio ostati u borilištu i propustiti Toyohibikia van. Nakon velike borbe je i Homasho uspio Goeida istjerati van, što za sekiwakea nije nikako dobro jer će mu svaka pobjeda silno trebati.





Među vodećim je gotovo sve prošlo bez iznenađenja. Kakuryu se elegantno riješio Gagamarua i najavio svoj možebitni značajan turnir. U europskom derbiju je bugarin ozeki Kotooshu je bolje dohvatio pojas i istjerao rusa Arana van. Ozeki Kotoshogiku je u svom stilu, poput lokomotive prošao kroz Shohozana.

I tada je krenulo. Možda i u najzanimljivijem ogledu dana Myogiryu je krenuo čvršće i bolje, ali se stari lisac Kisenosato nekako izmigoljio i prebacio plimu nadiranja u svoju korist. Nakon 11 pobjeda na Nagoya-basho brazilac Kaisei je uspio izgurati ozekija Baruta van, iako ponovljene snimke postavljaju vrlo mnogo pitanja. Komusubi Aoyiama je bolje izjurio na Harumafujia, dotjerao ga do ruba, no glavni kandidat za naslov yokozune se učvrstio, s obje ruke dohvatio pojas i sve je bilo riješeno. Na kraju je gruzijac Tochinoshin dobro krenuo u borbu, no trenutno jedini Yokozuna ga je jednostavno nadmudrio u borbi za pojas i mirno priveo prvi dan kraju.


Drugi dan

Takanoyama je na prošlom Nagoya-basho uspio dosegnuti tek pet pobjeda, ali se i po drugi put zadržati u Makuuchi diviziji. Zato će mu današnja pobjeda mnogo značiti - izmaknuo se i gotovo odmah Fujiazumu poslao van. No 79 kilograma je velika razlika i Fujiazuma se zadržao unutar borilišta, da bi Takanoyama tek iz dva dodatna pokušaja uspio oboriti protivnika. Glavna zamjerka Takanoyami je odbijanje dobivanja na masi, jer je čak i Harumafujievih 130 problem koji ga po mnogima koči u uzlasku na sam vrh. Ovaj put je Takanoyama izgubio tri kilograma i sada je na 96!



Pravu poslasticu su odigrali Wakakoyu i Takayasu. Wakakoyu je već gotovo dvije godine stalan član najviše divizije, dok je Takayasu od Haru-basho u stalnom padu forme i silasku niz maegashire. Ovaj put je Wakakoyu krenuo izgurivanjem iz daljine i zamalo bacio protivnika na tlo, no Takayasu se vraća i sada i sam počinje sa izgurivanjima. Wakakoyu zatim preuzima inicijativu i Takayasu biva izguran do ruba, ali se ipak vraća. Nakon još nekoliko izmjena inicijativa Takayasu na kraju mijenja svoju taktiku, hvata protivnikov pojas te ga uskoro baca i na pod. Ujedno, stvarno značenje ravnoteže su demonstrirali Daido i Kitataiki u borbi koja je potrajala i duže od minute i obojici pružila priliku pronaći je.



Pravu su poslasticu odigrali Aminishiki i Tochiozan. Obojica materijal za najjače maegashira kategorije ili čak više, pogotovo Aminishiki koji na posljednjim turnirima štošta ima za reći ozekijima. Njegov stalan uspon pokazao se i u ovoj borbi jer je bio u inicijativi od samog početka, pa čak i kada mu se protivnik izmakao a on se našao na rubu - samo je povukao Tochiozana prema tlu.

Harumafuji za sada izgleda vrlo dobro. Prvo je izdržao i preusmjerio Aoyiamovu dobri inicijativu i pretvorio je u blisku borbu, a zatim se u drugom kolu izborio za bolju ravnotežu, došao do pojasa i iznio Arana van. Kakuryu je dobro morao ispljuskati Goeida da ovaj konačno krene previše prema naprijed. Kotooshu se ponešto namučio dok je Gagamaruovu usmjerenu energiju izbacio iz njenih tračnica. U sudaru velikih bijelih Baruto je izvadio Aoyiamu van, iako i sam izašao sa borilišta uz neznatno šepanje, nadajmo se ne ozbiljnije.

Tochioshin ništa nije mogao protiv Kotoshogikuove lokomotive. Kaisei se isprva dobro držao protiv Kisenasata, no kada je pokušao dohvatiti pojas, a već se nalazeći sa nešto nestabilnijom pozicijom, ozeki ga je povukao i znalački došao do pobjedničke pozicije. Na kraju je maegashira 1 Shohozan sve učinio iznenađenje na kraju, no kada je nasrnuo svom silom i možda nam se činilo kako se yokozuna nalazi u neprilici - izazivač je bio na tlu. Točno kako i zašto nije na prvi pogled vidljivo, no Hakuhova ravnoteža nije ostala narušena i u tom trenutku je suparnik postao igračka u njegovim rukama. Zato je jedan Yokozuna.



Drugi dan je vrvio vrsnim borbama i najvišom kvalitetom suma. čini se da su se svi dobro zagrijali i da će i ovaj turni biti prava poslastica.





Treći dan

Chiyotairyu odigrava vrlo zanimljiv turnir. Njegova snaga i eksplozivnost su neosporive, baš kao i nedostatak iskustva: ovo je tek osmo veliko prvenstvo na kojem sudjeluje. Stoga prije svega ishod odlučuje njegov suparnik - hoće li uspjeti neutralizirati početni juriš. Još je jedna zanimljivost tri prvotna ogleda - bili su kratki: veteran Wakanosato ga je dočekao izmaknuvši se i poguravši ga ka tlu. Protiv Asaskaryua je Chiyotairyu izveo trik - krenuo, pa se naglo povukao. U trećem je danu ishod bio sličan onom iz prvog - po prvi puta Asahisho iz Jurya ga je čvrsto dočekao i zatim potapšao prema tlu nakon što mu je oslobodio dovoljno prostora za pad. Chiyotairyu je unatoč lošem nizu od 5 poraza na prošlom turniru došao do osam pobjeda, a mnogi se nadaju da će ovaj put ostvariti više.



Zanimljiva je bila borba Tenkaiha i Wakanosata u kojoj je Tenkaiho mirno i stabilno zadržao prednost svoje mase - ništa Wakanosatovi pokušaji nisu ostvarili. Lijepo je vidjeti Kyokutenha kako niza pobjede, pa makar i među nižim maegashirama. Današnji kraljevi početnog odmjeravanja na početku zasigurno su ostali Daido i Yoshikaze - toliko su se intenzivno odmjeravali da su obojica shvatila kako sve to nema smisla i da bi trebali početi ponovno, dok se Aminishiki izmakao Tokitenku i stalno ga držao bokom okrenutog.



Osvrt na borbe pri vrhu ćemo započeti sudarom sekiwake Myogiryua i komisubi Aoiyame. Japanac je do druge pobjede došao autoraitativno, stalno se suprotstavljajući prednosti protivnika u masi, sve dok mu nije poljuljao ravnotežu i ne dozvolio mu više da je povrati. Sekiwake čvrsto stoji na borilištu i možda se bliži vrijeme njegovog uspona do samog vrha. Aran je ušao u snažan sukob sa Kisenasatom, ali nakon pljuske jednostavno iskoračio. Harumafuji je dobro išamarao Shohozana, koji se dobro držao i suprotstavljao. Kakuryuova treća pobjeda uvijek veseli, dok se Goeido zabio Kotooshu u niži položaj u kojem ozeki nije mogao niti dohvatiti remen niti se ozbiljnije suprotstaviti.

Baruta je pad na prvom danu koštao ozbiljnije ozljede. Desno stopalo je zavijeno i teško se na njega oslanja, te nije uspijevao pružiti nikakav otpor Gagamaruovom naletu. U prvoj borbi je uspio izokrenuti Gagamarua kako bi zajedno pali, što je možda i druga pobjeda koju su na ovom turniru oduzeli Barutu. U drugoj borbi nije bilo otpora, samo mnoštvo boli na ozekijevom licu. Da bi dan iznenađenja bio potpun potrudio se maegashira 3 Hamasho. Kako bi izbjegao protivnikove snage odmah se izvukao na bok ozekija Kotoshogikua, ne dao mu da ga jasnije primi za pojas i da usmjeri svoje napade ravno na njega, te je i pomalo sretno dočekao priliku da se ozeki nađe na podu. Kotoshogikua je do sada izgledao vrlo snažno, s očito zaliječenom ozljedom koja ga je kočila u prvoj polovini godine. Ne bude li i daljnjih iznenađenja, Kotoshogiku je i dalje među favoritima!

Na kraju je Yokozuna pošteno sredio Kaiseija u njihovom prvom ogledu. Sa Hakuhom su sve borbe jedinstvene, jer ma kako dobro ih otvorili odjednom se nađete u nekom sasvim novom i začaranom prostranstvu - Kaisei je sjajno izletio, no ostatak borbe proveo izgledajući više poput balerine - jedreći zrakom i skačući na jednoj nozi.



Ukupni pregled prva tri dana nije bio blagonaklon Barutu čija za čiju se ozljedu nadamo da se neće produbiti u narednim borbama. Među vodećima su uz Kisenasata ostala još i tri mongolca bez poraza, ali rani su dani i Harumafujijeva utrka do naslova će biti predmet najvećih zanimanja.




Post je objavljen 14.09.2012. u 21:31 sati.