Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/svijetsuma

Marketing

Počinje Aki-basho 2012



Krenuo je Aki. Ovo je turnir koji bi trebao predstavljati vrhunac zbivanja 2012! Što je najznačajnije - ovo je turnir na kojem očekujemo novog Yokozunu! Može li Harumafuji uspjeti? Njegov ciljani omjer na ovom turniru je 13 pobjeda ili više! Kako je u treninge ušao tek 18. kolovoza i pri tom zaradio ozljedu oka koja mu je ukrala još po neki dan - čini se da će teško do toga doći.

Nagoya-basho 2012
Aki-basho banzuke
Aki, prva tri dana

U pravilu se postaje Yokozuna ako imate kategoriju ozekija i osvojite dva prvenstva za redom. Ponekad, ako dokažete da ste iznad sve ostale konkurencije osim Yokozune i imate već osvojenih turnira za sobom - baš kao Harumafuji - mogli bi vam dodijeliti naslov. Hoće li Harumafuji uspjeti slijedećih 14 natjecateljskih dana će nam otkriti.

Ovogodišnji Aki-basho je vrlo značajan po još nečemu: nevjerojatna i nikada prije dosegnuta koncentracija europskih igrača na samom vrhu najjače divizije! Među 15 najbolje kategoriziranih čak je 6 europljana, što je donekle rezultat slučajnosti, jer baš se desilo da slabije rangirani zajedno izbiju na vrh maegashira kategorija. Tu su ozekiji Kotooshu i Baruto, komusubiji Tochinoshin i Aoyiama i maegashire 2 Aran i Gagamaru. I dok je Kotooshu vrhunac rezultata ostvarivao krajem prošlog desetljeća, Baruto je ove godine već uzeo naslov i pobudio nade europskih obožavatelja kako bismo mogli dočekati europskog Yokozunu. Do toga na žalost nije došlo, iako je Baruto trenutno neosporivo najjača europska uzdanica.

Ono što se od Akija definitivno ponovno očekuje je pobjeda Yokozune. Hakuho je već dva turnira bez pobjede! Hakuho je na prošlom turniru uzeo glatkih 13 pobjeda. Yokozuna Hakuho će sve učiniti da ovaj turnir prođe u njegovom znaku. Ujedno red po malo dolazi i na Kisenasatov jaki turnir, nakon nekoliko nezanimljivih, pa čak i Kakuryuov, jer od kada je najnoviji ozeki došao do druge najviše kategorije njegovi rezultati su jedva potvrđivali taj status. Upravo ova situacija pri kojoj među izazivačima na samom vrhu ne nudi jasnog kandidata i konkurenta trenutno jedinom Yokozuni, već gotovo ljuti obožavatelje ove drevne vještine i sporta. Harumafuji, Hakuho, Kisenasato, Baruto, Kakuryu - to je Aki-basho 2012!





Post je objavljen 10.09.2012. u 22:11 sati.