Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/svijetsuma

Marketing

Ozeki Harumafuji uzeo Nagoya-basho


Tko bi rekao da su tolike suprotnosti moguće? Prethodni Natsu-basho donio je veliko iznenađenje i maegishira 7 Kyokutenha kao pobjednika. Sedam najbolje rangiranih se međusobno ispobjeđivalo, što zbog nakupljenih ozljeda, što zbog nedostatka nadahnuća, dok su "mali" ljudi iz pozadine sakupljali pobjede i zatim iznenadili "osigurače", a veteran u poodmaklim godinama je došao do davno zaslužene pobjede.


Nedavno završeni Nagoya-basho krenuo je u suprotnom, smjeru dugačkih nizova i to baš od strane favorita. Nakon 29 godina čak su dvojica boraca došla do prvih 14 pobjeda i doveli nas do krajnje uzbudljivog završnog ogleda. Ozeki Harumafuji se suprotstavio već 14 turnira jedinom yokozuni Hakuhu, krenuo žešće i brže i proslijedio mlako izgledajućeg yokozunu u gledalište. Kao jedini ozeki sa više od jednog osvojenog turnira Harumafuji sada izgleda kao prvi kandidat za ostvarenje i osvajanje naslova yokozune.

No ono što je najviše punilo retke tiskovina zemlje izlazećeg sunca bila je 14. Hakuhova pobjeda nad trenutno prvim japanskim kandidatom za najviši naslov. Iako neki kažu kako se Kisenasato ponaša kao da je već postao yokozuna, odugovlačeći sa počecima borbi kao u borbi sa Barutom, ili se unoseći u prostor protivnika, tehnika izmicanja hatakikomi yokozune Hakuha smatra se nedoličnom ikoni najvrsnijeg borca trenutno, ali i jednog od najvrsnijih u povijesti. Zacijelo nitko nije ostao iznenađeniji od samog Kisenasata kada se pred njim stvorio čist prostor i kada ga je dodatni potisak odnio u isti. Postoji nešto na što bi ozeki Kisenasato možda mogao obratiti pažnju: to jedno pravilo koje se prečesto i ne primjenjuje, ali po kojem borac koji dva puta krene u borbu a da pri tom nije s obje ruke dodirnuo tlo - gubi borbu.



Nagoya-basho bio je sklon cijelom nizu mladih boraca koji su ostvarili dobre rezultate - Myogiryu, Masunoyama, Takayasu, Chiyotairyu, Kaisei, Aoiyama i Gagamaru. Potvrde kategorija, veliki brojevi pobjeda, sve to govori kako je vjerojatno riječ o novim snagama koje bi se uskoro mogle uplesti u zbivanja na vrhu.

Tri su najistaknutija kandidata za ostvarivanje naslova yokozune - mongol Harumafuji, japanac Kisenasato i estonac Baruto. Aki-basho će sav biti osvijetljen slijedećim pitanjem: može li Harumafuji uspjeti? Neki kažu da bi čak i 13 ili 14 pobjeda trebalo biti dovoljno, uz pobjedu nad Hakuhom, jer već za sobom ima tri ostvarena yushia, naslova. Drugo veliko pitanje je hoće li yokozuna odlučnije ući u borbu sa Harumafujiem ili će ga vlastita neizravnost ponovno ispratiti u publiku i do moguće ozljede? Još je zanimljivije promatrati hoće li ostali kandidati biti u stanju spriječiti mongolca, odnosno hoće li se ponoviti prošlogodišnja Harumafujieva Nagoya-basho pobjeda, a zatim slabih 8-7 na Aki-basho. Još mjesec dana će svijet suma čekati odgovore na ova pitanja, uz mnoga nagađanja.



Post je objavljen 16.08.2012. u 15:52 sati.