Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/svijetsuma

Marketing

Šest divizija


Profesionalni sumo postoji samo u Japanu. Borci su podijeljeni u šest divizija - a zamišljenu šetnju kroz njih ćemo provesti iz očiju novog mladog rikishi-a, borca.

Za slučaj da se odlučite postati profesionalnim sumo borcem (žao mi je, samo muški se primaju), natjecateljski vas prvo očekuje mae-zumo - svojevrstan kvalifikacioni turnir. Mae-zumo služi određivanju početne kategorije za natjecanja koja ćete započeti na slijedećem turniru.



Jonokuchi - šesta divizija

Najniža divizija nema ograničenja u broju sudionika. Ponekad igrači koji su imali kvalitetnu amatersku karijeru preskaču ovu diviziju. Na posljednjem Nagoya-basho 2012 sudjelovalo je 12 boraca, iako je bilo rangirano oko 40. Većinom nakon odigranih svih sedam borbi i s obzirom na starost borca se nakon prvog turnira već napreduje u sljedeću diviziju.

Značajka svih nižih divizija je ta da borci snose velik dio obaveza u organiziranju rada njihove škole. Borci žive u prilično izoliranom svijetu - sami peru, čiste, kuhaju i najveći dio tih obaveza spada na one sa najnižom kategorijom. Kako su najbolje rangirani igrači oslobođeni gotovo svih obaveza sve pada na pripadnike nižih, pogotovo "dvorenje" vrhunskih boraca.

Sve ostalo vrijeme svakog dana borci provode u napornom treningu. Obavezno je i noćenje u školi, a još zanimljivije je to da osim plaćenih troškova ne dobivaju plaću - sva novčana nadoknada im je svojevrstan omanji džeparac.



Jonidan - peta divizija

Ova divizija također nema ograničenja u broju sudionika. Obično se oko 200 boraca nalazi rangirano u ovoj diviziji, dok ih je oko 150 sudjelovalo na netom završenoj Nagoya-basho. Zbog velikog broja sudionika i sa samo sedam borbi po turniru, dodatna doigravanja su obavezna u ovoj diviziji.



Sandanme - četvrta divizija

Sandanme divizija predstavlja prvi ozbiljniji korak u karijeri sumo borca. Približno 200 boraca je rangirano u ovoj diviziji, oko 100 ih je sudjelovalo na zadnjem Nagoya-basho.

Kvalificiranjem u četvrtu diviziju sumo borci stječu neke nove privilegije - yukata (vrsta kimona) od kvalitetnijeg materijala, mogućnost nošenja i dodatnog ogrtača preko yukate, ukidanje obaveze nošenja posebnih povišenih sandala geta. Smanjena je i količina obaveza.



Makushita - treća divizija

Ime treće divizije ima doslovno značenje - ispod zastora. Prije osnivanja druge Juryo divizije, Makushita je bila odmah do najbolje. Tada su borci najjače divizije bili odijeljeni od publike zastorom, pa od tuda ime prve Makuuchi divizije - unutar zastora. Ovo je bitna razlika između nižih i dvije najbolje divizije - već od Juryo borci doslovce postaju profesionalci sa pravom na vrlo kvalitetnu plaću.

Makushita je najteža divizija - ovdje se sukobljavaju kvalitetni borci koji su ispali iz kruga najboljih sa mladim nadama koje se uspinju prema vrhu. Ujedno je i dalje obavezno obavljanje brojnih zadaća, dok su borci i dalje u statusu "treninga", odnosno pod džeparcem.



Juryo - druga divizija


Juryo divizija je osnovana 1888. na Haru-basho, pri kojoj je dodatnih 28 boraca dobivalo plaču od 10 ryu, odnosno 10 zlatnih novčića. Broj boraca je ostao isti, kao i činjenica da ulazak u Juryo znači i ulazak i u profesionalni dio profesionalne lige. Borci dobivaju status sekitori-a, što znači da za njih prestaju "kućne" obaveze unutar njihove škole, dobivaju pravo nositi bijeli pojas, ali im sa druge strane rastu nove obaveze - od sada na svakom natjecanju sudjeluju u 15 borbi.

Najbolji borci Juryo divizije pred kraj turnira vrlo često sudjeluju u borbama prve divizije, čemu su povod ozljedama uzrokovana odustajanja najboljih boraca.



Makuuchi - prva divizija


Unutar zastora najjače divizije natječu se 42 borca. Većinu divizije (30-ak) čine maegashira kategorije, te sanyaku borci na vrhu - po dvojica komisubi, dvojica sekiwake, nekoliko ozeki i po neki yokozuna.

Perspektivni i u startu nešto stariji borci se probijaju do Makuuchi divizije između dvije i četiri godine. Trenutno maegashira 4 Takekaze je preskočio prve tri divizije, odmah bio rangiran u treću Makushita diviziju i probio se do Makuuchi unutar deset mjeseci.

Sva pažnja japanskih medija usmjerena je na prvu diviziju. Približno do 60-tih godina prošlog stoljeća sumo je predstavljao najpopularnije sportsko događanje u Japanu, značajno i zbog kulturološke težine. NHK- nacionalna televizija - prenosi sve borbe u živo, a popularnost yokozuna veća je od popularnosti filmskih zvijezda.



Nastavak karijere

Nakon što ste osvojili sumo svijet ili bili nešto manje uspješni, a pri tom ste rođeni u Japanu, pruža vam se mogućnost nastavka karijere bilo u sudačkoj organizaciji, bilo kao voditelja svoje škole. Jedan od najvećih yokozuna Takanohana trenutno je voditelj Takanohana-beya sa aktivnih 15 boraca. Ujedno je moguće napredovati i u organizacijskim strukturama profesionalne lige, tako da je karijera najvrsnijih igrača cijeloživotna.



Post je objavljen 11.08.2012. u 15:12 sati.