Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/pilotgirl

Marketing

Instrumenti s kapsulom: Visinomjer

Nepropusna kapsula zatvorena je u kućištu instrumenta koje je s okolnim zrakom spojeno putem statičkog otvora (koji mjeri vanjski atmosferski tlak koji postoji u točki u kojoj se trenutno nalazi avion). Unutar same kapsule nalazi se podtlak i opruga koja pritišće na stijenke i održava kapsulu u "neutralnom" položaju. Taj položaj i snaga opruge baždareni su za vrijeme konstrukcije instrumenta. Kada se avion, a s njim i visinomjer, podine na neku visinu, vanjski pritisak na stijenke kapsule pada te se zbog toga ona širi i preko prijenosnog mehanizma pomiče kazaljku. Pri povratku na manju visinu događa se obrnuti proces.
Opisani proces je moguć zbog svojstva atmosfere da tlak opada s visinom, i to konstantnim vertikalnim baričkim gradijentom koji za standardnu atmosferu iznosi 1 hPa, ili milibar, za svakih 8 metara visine.
Na pokazivaču su tri igle: dugačka označuje stotine stopa, najkraća tisuće stopa, a najtanja i najduža koja ujedno završava s bijelim trokutićem desetine tisuća stopa. Regulacijski gumb služi da bi pilot mogao visinomjer postaviti na nulu s obzirom na bilo koju referentnu površinu koju izabere.
U zrakoplovu se visinomjeri, u ovisnosti o slučaju, podešavaju na tri načina, odnosno na tri referentne površine:
- aerodromska površina (QFE)
- površina mora (QNH)
- standardna izobarička površina (QNE)


visine leta

Osim klasičnog barometarskog visinomjera, u većim zrakoplovima koriste se još neki koje neću detaljno objašnjavati nego ću ih samo navesti i napisati samo osnovno o svakom:
- Radio-radarski visinomjer – najprecizniji visinomjer koji radi na principu reflektiranja radio valova od površine. Koristi se ugl. za slijetanje i let na malim visinama iz razloga što mu je max. visina korištenja 2500-3000 ft (800-1000 m)
- Kabinski visinomjer – ima ga svaki avion koji ima prešuriziranu kabinu, a služi za podešavanje i indikaciju visine kabine, podešavanje razlike tlaka u avionu i izvan, podešavanje brzine penjanja i propadanja kabine. Visina kabine je oko 8000 ft (2666 m)
- Servovisinomjer – elektro-mehanički tip visinomjera. Ima manju mjernu pogrešku, unaprijeđen indikator (analogno-digitalni s 1 kazaljkom) i mogućnost priključka signalizatora visine.
- Kodirajući visinomjer – koristi se u sustavu sekundarnog radara i za računala u avionu za digitalne pokazivače.

dmei5gktu8ipl8ve474g.png


vitezovi
Ruska akrobatska skupina Ruski vitezovi u figuri koja se zove "zrcalo" :)

Post je objavljen 07.06.2012. u 17:31 sati.