Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/urban-izam

Marketing

popis

Prije par dana dobio sam jednu (između ostalih) simpatičnu poruku na facebooku. Napisao ju je mladić koji se zove Mladen i u njoj me zamolio da mu navedem neke knjige, muzičke albume, stripove i ostalo, što je utjecalo na mene, na glazbu ili što je na neki drugi način odigralo važnu ulogu u mom životu.
Obećao sam mu napisati popis čim se vratim sa puta i tada mi je palo na pamet da bih to možda ujedno mogla biti i tema ovog bloga. (Naravno, poslat ću mu poruku da pogleda današnji blog. Nadam se da će biti zadovoljan.)

Za početak, moram napomenuti da se moj ukus često mijenja i odavno sam se prestao sramiti zbog toga. Svjestan sam da neki moji prijatelji, kao i prije dvadesetak godina, slušaju iste bendove, gledaju iste filmove ili predstave... Ja i dalje cijenim sve te izvođače, autore i umjetnike, ali kako putujem kroz vrijeme i prostor, tako se mijenjam kao osoba, a samim time i moj senzibilitet, pa se mijenjaju i liste ljudi čiji rad pratim... Neke umjetnike i autore sam možda zaobilazio godinama u širokom luku i tek se sada zaljubio u njihov rad i stvaralaštvo. Neke sam "prerastao", a za neke možda još uvijek nisam spreman. Pitanje hoću li ikada i biti?
Moj prvi doticaj s umjetnosti bio je kroz strip i film. S obzirom da tada kamere nisu bile nešto što je lako dostupno, crtanje, stvarenje priča i kadrova bili su moji prvi radovi. Mislim da sam prvi strip nacrtao još negdje prije odlaska u školu.

Sada dok vam pišem, sjetio sam se jednog meni vrlo bitnog momenta, koji me je možda donekle i odredio u životu. Naime, u naš su vrtić došli studenti likovnih studija, vidjeti kako crtamo, i radili su sa nama na temi života u moru. Moj crtež (moguće da je još uvijek negdje u stanu mojih roditelja) im se učinio zbog nečega najzanimljiviji . Nacrtao sam barke s ribarima na površini, kao i svi ostali, nešto riba ispod njihovih čamaca, ali sam onda nacrtao ispod svega toga i duboko tamno more i potpuno suludi svijet u njemu. Uglavnom, kao nagradu poveli su me sa sobom, uz suglasnost teta iz vrtića, da s njima provedem jedan dan i saznam iz prve ruke kako izgleda i što se radi na likovnom studiju. Ne moram objašnjavati koliko su me se dojmila platna, boje, kiparske tehnike i skulpture na kojima su radili. Od tada više ništa nije bilo isto :)

Tete su mi donosile snopove od kino karata, a ja sam na rubovima crtao male pokretne slike, a samo nešto kasnije, dok je većina mojih prijatelja igrala nogomet počeo sam donositi kući prve role hamera i prve bočice tuša. Dugo vremena sam sebe vidio kao strip crtača ili scenaristu istih. Nešto kasnije možda i kao slikara.

Glazba me je ozbiljno zarazila puno puno kasnije. Zbog toga će i moja lista ići tim redom: strip pa film, slikarstvo, pa književnost i glazba na samome kraju. S obzirom da imam već dosta godina, dugo bi trajalo da pišem listu kroz godine. Naravno da dječak od deset godina ne može voljeti iste stvari kao kasnije sa dvadeset ili sa dvadeset kao sa četrdeset. :)
Zato ću pokušati biti realan i nabrojati samo ono što mislim da vrijedi nabrajati. Ostalo bi ionako bilo možda samo trenutna moda ili moja kratkotrajna zaludjenost. S obzirom na godine koje trenutno imam, uzet ću si za pravo misliti kako sam trenutno ipak nešto iskusniji i pametniji nego pred recimo kojih dvadesetak ili više :). Dakle, pišem listu onoga što slušam, gledam, cijenim i volim, ili trenutno, ili u zadnjih petnaestak godina, naravno, u slučaju da " ljubav" još uvijek traje.

Isto tako, negdje ću spomenuti autora i neko odredjeno njegovo djelo, ako po meni sa ostalim radovima više nije dosegao te visine, a negdje samo ime autora ako mislim da gotovo cijeli njegov opus vrijedi pogledati ili poslušati. Iskreno, nemam neki plan pa nisam ni sam siguran što će se sve naći na toj listi :). Napravio sam ogroman uvod jer odgadjam napisati ono što treba.

Panika me je da ću zaboraviti nešto meni možda bitno i onda žaliti za tim uskoro, ali šta je tu je. Svi nabrojani su i prvi i zadnji, ovo je potpuno subjektivna lista i nije rađena kao "obavezna lektira". Ako nedostaje neki genije ili genijalno djelo, možda se mene nije dojmio, možda ga nisam doživio na pravi način ili ga još uvijek nisam pogledao ili pročitao, ili sam ga, jednostavno, zaboravio uvrstiti na popis :)



Stripovi i grafičke novele :
Chris Ware: Jimmy Corrigan The Smartest Kid On Earth
Shaun Tan: The Arrival, The Rabbits, Eric
Art Spiegelman: Maus, Metamause
Gipi: Notes For A War Story
Joann Sfar: The Rabbis Cat, Little Vampire
Marjane Satrapi: Persepolis, Chicken With Plums
Brecht Evens: The Wrong Place
Feuchtenberger & De Vries: W (The Whore)
Mills & Ledroit: Requiem
Ben Templesmith: Wormwood-Gentlman Corpse
Edward Gorey
...



Film:
Hayao Miyazaki
Lars Von Trier: Dogville, Breaking The Waves, Melancholia
Florian Hanckel von Donnersmack: The Lives of Others
Paul Thomas Anderson: There Will Be Blood, Magnolia, Boogie Nights
Guillermo Del Toro: Pan's Labyrinth
Spike Jonze (Kaufman): Adaptation
Sean Penn: The Pledge
Milcho Manchevski: Before The Rain
Stanley Kubrick
Andrey Tarkovski: Solaris, Stalker (na popisu su samo ova dva jer ostale nisam, nažalost, pogledao :()
Martin Scorsese: Raging Bull
Michael Haneke: Cache (Hidden)
Joon-ho Bong: Memories Of Murder
Clint Eastwood: Mystic River, Letters From Iwo Jima, Unforgiven
David Lynch : the elephant man
Ingmar Bergman
...



Književnost:
Meša Selimović
Agota Krištof: Trilogija
Milorad Pavić: Hazarski rečnik
Miroslav Krleža: Kraljevo
Milan Kundera
Michel Houellebecq: Mogućnost Otoka
Jose Saramago: Sjećanje na samostan
Gabriel Garcia Marquez: Sto godina samoće
J.M. Coetzee: Elizabeth Costello
Samuel Beckett
...



Slikarstvo,kiparstvo,konceptualna umjetnost, itd.:
Francis Bacon
Arne Quinze
Anish Kapoor
Peter Doig
Daniel Richter
Vera Lutter
William Kentridge
Kiki Smith
Mark Rothko
Matthew Barney
Louise Bourgeois
Marina Abramović
...



Glazba:
Neke od umjetnika sa ove liste sam možda otkrio tek pred malo, ali toliko su mi ušli pod kožu da imam osjećaj kako ih slušam i njihov rad pratim cijeli život :)

Arvo Pärt
Steve Reich
Brian Eno
David Sylvian
Efterklang
Sigur Ros
Karlheinz Stockhausen
Radiohead
Danny Elfman: Nightmare Before Christmas, Corpse Bride, Serenada Schizophrana
Morrisey
Warren Ellis & Nick Cave: (filmska glazba) The Road, The Proposition, The Assassination Of Jesse James By Coward Robert Ford
Mogwai
John Lennon & Yoko Ono
R.E.M.
Jonny Greenwood: (filmska glazba) There Will Be Blood, Norwegian Wood
Johann Sebastian Bach
Antonio Vivaldi (samo ujutro :))
Depeche Mode
David Bowie
Kraftwerk
Miles Davis (samo dok slikam)
P.J. Harvey
The National
Chat Baker (nisam siguran volim li više njegov glas ili trubu?)
Tom Waits
Paraf
The Brandt Brauer Frick Ensemble: Mr. Machine
...





P.S. Mladene, čisto da znaš: kao klinac, pa ni sada, Alana Forda nikada nisam volio ni čitao :)

Post je objavljen 22.05.2012. u 11:30 sati.