Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/katrida

Marketing

NE SPALJIVANJU SMEĆA U HRVATSKIM CEMENTARAMA




NE SPALIONICAMA SMEĆA U CEMENTARAMA






Iz Povjerenstva: Otpad namjeravaju suspaljivati zbog ekonomskog interesa

Autor D.P. Srijeda, 11 Travanj 2012 21:52



VLADA I LOKALNA UPRAVA DUŽNE ZAŠTITITI GRAĐANE



Povjerenstvo kaštelanskog Gradskog vijeća za praćenje stanja okoliša uputilo je hrvatskim medijima priopćenje za javnost, a povod priopćenju, kako navode, učestalo je dezinformiranje hrvatske javnosti od tvrtke Cemex Hrvatska.


U svom uvodu Povjerenstvo naglašava kako smatraju da tvtka Cemex namjerava spaljivati, odnosno, suspaljivati otpad zbog ekonomskog interesa, a ne u cilju smanjenja CO2, a isto potkrepljuju nizom dokazanih podataka.


- Iz nepobitnih dokaza je vidljivo da ukoliko tvrtka Cemex želi uistinu pridonijeti smanjenju emisije CO2 može to učiniti upotrebom mazuta (za oko 20 %) ili prirodnog plina (za oko 50 %). Tvrdnja da će se smanjiti količina CO2 je bazirana na IPPC metodologiji po kojoj je emitirana količina CO2 jednaka onoj koju biljka apsorbira tijekom života. To je točno, ali činjenica je da se spaljivanjem u nekoliko sekundi ispusti količina CO2 koju biljka apsorbira destke godina tijekom rasta. Proces truljenja biootpada je prirodni proces koji treba voditi kontrolirano, na način da se skupljaju i iskoriste plinovi koji pri truljenju nastaju, a iz ostatka proizvede kvalitetni kompost koji treba vratiti zemlji i biljkama – stoji u priopćenju, u kojem Povjerenstvo navodi i cijeli niz negativnih utjecaja kemijskih i fizikalnih procesa pri spaljivanju, kao i utjecaja povezanog povećanog kamionskog prometovanja.


- Sve to će imati poguban utjecaj na zdravlje ljudi koji žive na ovom području. Poznato je da se krupnije čestice prašine iz cementnih postrojenja talože u bližoj okolici tvornica, a sitnije čestice se raspršuju u radijusu do 10 km. S obzirom na to da se na našem području nalaze tri cementare na vrlo maloj udaljenosti, u potpunosti je neprihvatljiv zahtjev Cemexa da im se dozvoli uvođenje zamjenskog goriva dobivenog iz otpada, jer osim na zdravlje ljudi, to bi imalo i negativan utjecaj i na neke gospodarske subjekte na području Kaštelanskog zaljeva – navode članovi Povjerenstva.


U priopćenju se Povjerenstvo osvrće i na dokument " Sažetak za postrojenje Sveti Juraj, Cemex d.d. – proizvodnja cementa“ iz kojeg proizlazi da su lokacijske i građevinska dozvola, koje su izdane za izgradnju postrojenja za prihvat, manipulaciju i mljevenje ugljena sa skladištenjem i loženjem ugljene prašine u tvorničkom krugu Sv. Juraj u Kaštel Sućurcu, kao i lokacijska dozvola za prihvat i skladištenje otpada, u suprotnosti sa Prostornim planom Splitsko-dalmatinske županije, a s tim i nezakonite.


- Nažalost, građani Kaštela suočeni su sa nizom pogodovanja svih dosadašnjih vlada RH velikim zagađivačima u privatnom vlasništvu, a istovremeno se ništa ne čini da bi se pomoglo poduzećima koja nisu imala negativan utjecaj na okoliš i zdravlje ljudi, a koja su zatvarana zbog financijskih problema i ne konkurentnosti.
Povjerenstvo za praćenje stanja okoliša Grada Kaštela očekuje od Vlade, lokalne uprave i samouprave zaštitu ustavnih i zakonom zagarantiranih prava na zdrav i čisti okoliš te da ne dozvoli korištenje zamjenskih goriva dobivenih iz opasnog i pomiješanog otpada u Cemexovim cementarama koji bi značajno pogoršali već opterećen okoliš u Kaštelanskom zaljevu teškim i opasnim otrovima – kaže se u priopćenju kojeg je potpisao predsjednik Gradskog vijeća Darko Varnica.



NE SPALIONICAMA SMEĆA

Post je objavljen 21.05.2012. u 11:41 sati.