Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/popopolis

Marketing

Eurosong 2012.

EUROVISION SONG CONTEST BAKU 2012.


kratke recenzije favoriziranih pjesama:

1.ŠVEDSKA-Loreen-„Euphoria“
_Apsolutna favoritkinja fanova i kladionica, sudionica švedskog „Idola“ 2004., pop zvijezda marokansko-berberskog porijekla, predstavlja nam ovu zaraznu klupsku Guetta/Avicii pjesmu sa fenomenalnim scenskim nastupom (koji uključuje padanje umjetnog snijega, te iznenadni dolazak crnog plesača), inspiriranim pokretima drevnih borilačkih vještina Dalekog istoka.

2.RUSIJA-„Buranovskiye Babushki“- „Party for everybody“
_U originalnoj postavi 8, a samo za Eurosong 6 vremešnih gospođa iz mjesta Buranovo, da ne kažem bakica, zabavit će publiku u Kristalnoj dvorani u Baku-u, kao i televotere pred malim ekranima ovom veselom i prpošnom pjesmom na udmurtskom i engleskom jeziku. Sav eventualno zarađeni novac od Eurosonga dat će za izgradnju mjesne crkve.

3.SRBIJA-Željko Joksimović-„Nije ljubav stvar“
_Joksi se vraća nakon 8 godina sa dosta sličnim stilom pjesme (uz malu inspiraciju pjesmom grupe Coldplay : „Paradise“), pa čak i sa istom ekipom na sceni, no hoće li uspjeti obraniti svoje srebro iz 2004.?

4.ITALIJA-Nina Zilli-„L'amore e femmina (Out of love)“
_Imenjakinja naše ovogodišnje predstavnice, nije pobijedila na ovogodišnjem Sanremu, nije čak ni nastupila s ovom pjesmom, al je svejedno izabrana od strane RAI-a, da brani boje svoje zemlje. Dolazi nam sa retro pjesmom na talijanskom i engleskom, i jedan je od glavnih favorita za pobjedu.

5.DANSKA-Soluna Samay-„Should've known better“
_Rođena u Guatemali, no već 12 godina živi u Danskoj, pjeva country, folk i acoustic pop-rock, radi sa zanimljivim producentima, zanimljive boje glasa i uniformiranog imidža, pomalo se ugledala na Sealovu „Crazy“, no svejedno ostavlja jako dobar umjetnički dojam, pogotovo stihom : „Now I miss You, like Sahara miss the rain ..“.

6.ŠPANJOLSKA-Pastora Soler-„Quedate conmigo“

_Flamenco pjevačica pjeva nam snažnu emotivnu baladu na materinjem jeziku, a potpisuje ju švedsko-španjolski tim autora.

7.ISLAND-Greta Salome & Jonsi-„Never forget“
_Njega se sjećamo iz 2004., a ova mlada violinistica i skladateljica dala je auditivni obol ovoj moćnoj nordijskoj bajci. No, sa happy end-om?

8.UK-Engelbert Humperdinck-„Love will set you free“
_Anglo-indijski pjevač, vrhunce slave stekao je u šezdesetim i sedamdesetim godinama 20. stoljeća, nominiran čak i za „Grammy“, imat će pune ruke posla u ljubavnom osvajanju ruskih babuški .. A možda se u osmom desetljeću života osladi i nekim dobrim plasmanom za BBC i ovu serenadu, u finalu, 26. svibnja.

9.NJEMAČKA-Roman Lob-„Standing still“
_Nasljednik bivše pobjednice Lene, pjeva rock-baladu koju mu je napisao ni više ni manje nego Jamie Cullum. Sve u svemu kvalitetno i neloše.

10.IRSKA-„Jedward“-„Waterline“

_Čupavi plavokosi blizanci John & Edward iz šeste sezone britanskog „X-Factora“, vraćaju se drugu godinu zaredom, no s puno manje zanimljivom pjesmom od „Lipstick-a“, po meni. Teško će ponoviti 8. poziciju.

11.RUMUNJSKA-„Mandinga“-„Zaleilah“
_Rumunjska glazbena scena se uspješno probija na svjetske top liste, no ima li za to šanse i ova latino plesna pop grupa, sa vrlo atraktivnom pjevačicom Elenom, i pjesmom na španjolskom i engleskom ..

12.GRČKA-Eleftheria Eleftheriou-„Aphrodisiac“
_Kako je rekao štovani gospodin Muzikolog jednom : „Iako znaš da je šećer štetan za tebe, nekad ti tako prokleto treba ..“ To je najbolji komentar za ovu zaraznu, ali već sto puta viđenu grčku laiko pjesmicu, sa čak i sto puta prožvakanom koreografijom. Ali Grci su uvijek u top 10, i drže se onoga, čemu mijenjati dobitnu kombinaciju? Nije li i vama simpatično : „You make me dance dance like a maniac, you make me want your aphrodisiac ..“ ??

13.CIPAR-Ivi Adamou-„La la love“
_Mlada, vesela, energična, također iznikla iz „X-Factor-a“, ima se čemu nadati .. Najbolja pozicija za Cipar sveukupno do sada je bila 5. mjesto, može li „Otrovna Ivy“ bolje od toga?

14.NORVEŠKA-Tooji-„Stay“
_Model i pjevač, rođen u Iranu, živi skoro cijeli život u Norveškoj, okupio je švedski tim autora da mu napiše i isproducira ovu eurovizijsku pjesmu inspiriranu glazbom Britney Spears, kao i švedske plesne atrakcije „Alcazar“.

15.AZERBAJDŽAN-Sabina Babayeva-„When the music dies“
_Zemlja vatre, domaćin ovogodišnjeg eurospektakla, po treći put angažira isti švedski tim skladatelja za svoj nastup, ovaj put soul-mugham pevaljka kombinira zvuke James Bonda, Alicie Keys i Christine Aguilere sa tradicionalnim azerskim instrumentima - kamanchom i balabanom.

16.HRVATSKA-Nina Badrić-„Nebo“
_Dva puta mijenjana i dorađivana pjesma, svaki put sve gore, trebala je ostati ista kao na albumu, uz propisno skraćivanje na 3 minute. Čudim se da pjevačica takvog kalibra i mogućnosti nije izabrala neku jaču pjesmu, pa čak i za pobjedu, nego je išla više-manje na promociju aktualnog (a ionako lošeg) albuma. Malo egoizma i malo potcjenjivanja ovog festivala već joj se polako obilo o glavu, no on je nepredvidiv i ako slučajno i uđemo u finale, tamo ne bi trebali osvojiti neku značajniju poziciju (ako se baš u tom trenutku ne poklope i nebo i zvijezde, jel ..)

BY SIROV ALI SLADAK

raspodjela bodova:


Službena stranica:
http://www.eurovision.tv/page/baku-2012
Pjesme:
http://www.youtube.com/user/eurovision/videos?sort=dd&view=0&page=1


Post je objavljen 09.05.2012. u 14:14 sati.