Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/putjednostavnosti

Marketing

Fešta od kopriva

Image Hosted by ImageShack.us

Početkom proljeća nas sa svih strana bombardiraju pričama o proljetnom pročišćavanju organizma. Uz to treba i pobijediti proljetni umor. Preporučuju nam razne dijete ili nam pokušavaju prodati neki skupi čarobni preparat. Možda i može pomoći, ali čemu gutati kapsule kada nam priroda sama pruža sve što nam je potrebno za ugodno i bezbolno proljetno buđenje? Naravno, radi se o samoniklom bilju - divljim vitalnim biljčicama koje vitaminima i mineralima pršte daleko više od bilo koje uzgojene na vrtu.

Moji proljetni favoriti koje redovno beremo i jedemo su: kopriva, list maslačka, kiselica i medvjeđi luk (srijemuš). Naravno, pazim da ih beremo daleko od prometnica i drugog zagađenja. Također na tržicni često kupim dalmatinsku mišanciju i divlje šparoge. Sve nabrojano pročišćava organizam tako što potiče rad bilo jetre (maslačak) bilo bubrega (većina ostalog nabrojanog), a također je prava vitaminsko-mineralna bomba, da ne spominjem visok sadržaj klorofila, enzima i tvari jakog antioksidativnog djelovanja.

Prošli vikend sam tako nabrala vrške mladih kopriva pa ovaj tjedan imamo pravu feštu od kopriva. Nije na odmet spomenuti da samo 100 g kopriva sadži više nego dvostruku dnevno preporučenu količinu (RDA) vitamina C i K, gotovo cijelu dnevno preporučenu količinu folne kiseline i beta karotena, 3/4 dnevne količine kalcija i 1/3 željeza. Tu je još i dosta magnezija, cinka i vitamina B skupine. Kada tome pridodamo i pročišćujuće djelovanje kroz pojačan rad bubrega, trebalo bi nam svima biti jasno da je kopriva pravo blago koje nam priroda nudi da se što lakše aktiviramo i napunimo baterije.

Kod konzumacije koprive samo treba spomenuti da je prvo treba kratko prokuhati (2-3 minute je sasvim dovoljno) jer bi inače mogla djelovati nadražujuće za probavni sustav.

Evo par jela u kojima smo mi uživali ovih dana, sva su vrlo brza i jednostavna. Recepti ispod slika su okvirni, namirnice se mogu mijenjati prema željama i mogućnostima pa ih svatite samo kao prijedlog. Ja ionako uvijek kuham "kako mi dođe" tj. prema osjećaju. Čak i kada si zapišem recept za neko jelo koje mi je odlično ispalo, idući put barem nešto malo promijenim. Čemu jesti uvijek isto kada su mogućnosti nebrojene? Da ne filozofiram više, evo naše koprivo-fešte :)


Omlet / nabujak / zlevka (kako vam drago) od kopriva

Image Hosted by ImageShack.us

Sastojci: domaća jaja, domaće kiselo vrhnje, slanutkovo i pšenično brašno, ljutika (može i luk), blanširana nasjeckana kopriva, sol, svježe mljeveni papar (mješavina crni, bijeli, zeleni i crveni), maslac (za namastiti posudu za pečenje)

Priprema: sve pomiješati i peći u pećnici prethodno zagrijanoj na 200 °C dok se lijepo ne digne a rubovi se počnu odvajati od posude, oko 15 min ako je tanko kao moje na slici, do pola sata ako je deblje

Prilog: miješana salata (zelena, maslačak, rotkvice i mladi luk)

Piće: domaće kiselo mlijeko


Integralni rižoto od kopriva

Image Hosted by ImageShack.us

Sastojci: prethodno skuhana integralna riža, ljutika ili luk, češnjak, blanširane koprive, domaće kiselo vrhnje, maslinovo ulje

Priprema: na maslinovom ulju podinstati ljutiku pa dodati sve ostale sastojke i nešto vode pa kuhati uz miješanje još 10ak minuta da se prožmu okusi

Prilog: hladno carsko meso (od dan ranije) i miješana salata (zelena + maslačak + pera mladog češnjaka)

Piće: Enjingi eko graševina


Juha od kopriva

"seljačka" varijanta
Image Hosted by ImageShack.us


"profinjenija" varijanta
Image Hosted by ImageShack.us

Obje juhe su iste, samo sam pola stavila u tanjur kakvo je , a drugu polovicu sam izmiksala čime se dobije elegantniji izgled, ali i nešto drukčiji okus.

Sastojci: mrkva, celer, krumpir, blanširane koprive, domaće kiselo vrhnje, maslinovo ulje

Priprema: na ulju se kratko podinastaju ribani mrkva, celer i krumpir, zalije vodom, začini, kad zakuha dodaju se koprive i vrhnje i kuha još koju minuticu


I to je to!

Post je objavljen 05.04.2012. u 14:50 sati.