Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/putjednostavnosti

Marketing

Početak vrta


Negdje iza Nove godine pod ruke mi je došla knjiga "Zeleni kvadrat" Kornelije Benyovsky Šoštarić. Pročitala i zakačila se za ideju. Sada čitam "Bio vrt" od Marie Luise Kreuter, pročitala sam hrpu tekstova na internetu uključujući i neke brošure o permakulturi što mi se također jako svidjelo.

Imamo komad zemlje blizu Čazme, djedovina koju koristimo kao vikendicu. Kuća, bunar, travnjak, cvijeće, nešto voćaka i tkz. šumski dio s lješnjacima, kestenima i nešto šumskog drveća (hrast, grab...). I dio livade iza svega toga. Mama i prije nje baka su uvijek radile i nešto malo vrta (povrtnjaka), koliko znam bez upotrebe raznih -cida ali s klasičnim okopavanjem i kupovnim sjemenom. Ja bih im tu i tamo uskočila za štihanje, ali inače to nije bilo moje područje. Vrt je moram priznati prilično slabo uspijevao. Obično bi u proljeće ok krenuo, ali kada bi krenule vrućine, počela bi i stagnacija i sušenje. Jednostavno, koliko god se zalijevalo preko vikenda, nije bilo dovoljno. A preko tjedna smo svi u Zagrebu, znači nije moguće češće.

Koliko sam pročitala, malčiranjem tla se između ostalog postiže da se zemlja ne isušuje i potrebno je puno manje zalijevanja. Na tu ideju sam se zakačila. Također, odlučila sam koliko god bude moguće sijati stare sorte povrća koje su otpornije i manje zahtijevne. I biti što više samoodrživa tj. maksimalno koristiti resurse koje imam na raspolaganju.

Dogovorila sam s mamom da ove godine radimo svaka svoj vrt pa ćemo vidjeti što će kojoj kako ispasti.

Izabrala sam dio zemlje od cca 25 kvadrata (ipak je to početak od 0 iskustva, ne želim se zaletiti s previše, lako iduće godine proširim). Manji dio te površine je prošlo proljeće preštihan, prije je tu bila livada, i na njoj su lani rasle rukola i kupus. Ostatak je bio livada. Cijelu površinu sam u veljači prekrila slojem lanjskog djelomično raspadnutog sijena.

Plan je na jednom dijelu probati uzgoj krumpira pod sijenom. Ostali dio za početak neće biti baš bez motike, ali mislim sve malčirati. S obzirom da imamo solidan komad livade i trave uvijek da ne znamo kuda bismo s njom, vjerujem da ću imati dovoljno materijala za malčiranje.

Također krećemo s kompostiranjem. U petak sam iz firme uzela 4 palete u dobrom stanju, i u subotu smo dragi i ja sastavili komposter. Paletama smo skinuli donje dijelove i međusobno ih učvrstili čavlima (3 stranice) koristeći za to i one četvrtaste komade što kod paleta razdvajaju gornji i donji dio. 4. stranicu smo samo privezali, to će biti vrata da nam bude lakše vaditi humus kada za to dođe vrijeme. Impregnirala sam ga lanenim uljem, odnosno potrošila sam 1 L ulja za 3 stranice. Idući vikend ću kupiti još litru pa dovršiti. Evo i slikice:



Sa zapadne strane, od kuda obično puše vjetar, je zaštićen živicom, a ono dvce je južno od kompostera i trebalo mu praviti hlad dobar dio dana.

U subotu sam također stavila i krumpire pod slamu. Dobila sam 24 sjemenska krumpirića iz Like. U slami sam napravila rupe do zemlje, međusobno udaljene kojih 30-40 cm (odokativno), djeca su unutra ubacila krumpiriće, i samo sam ih prekrila s tankim slojem slame, znači ostale su vidljive rupe gdje su. Sloj slame je dubok 20ak cm, možda i malo dublji.

Također smo posijale i rotkvice. Odgrnula sam slamu s jednog dijela. Tu je lani bio vrt pa sam samo zabola vile par puta da zemlja dobije zraka i prešla grabljama da izvadim korijenje onih par biljčica što su jesenas tu počele rasti. Posijale smo sjeme, prekrile ga zemljom, zalile i ostavile otkriveno. Stelju mislim vratiti čim biljčice niknu.

I to je za sada to. Doma sam u teglice posijala zelenu salatu, paradajze (volovsko srce, šljivar i "divlje" cherry), raštiku, peršin lišćar, bosiljak. Također i rotkvice koje mislim paralelno probati i doma uzgojiti, i češnjak za korištenje kao mladi češnjak. Od onog prije većina će završiti u vrtu, vjerovatno ću si još samo začine ostaviti i za po kući. Zelena salata i češnjak su nikli već nakon par dana, rotkvice isto kreću već nakon 4-5 dana, čini mi se i da paradajzi kreću.

Evo jutros novih beba rotkvica. Ove koje su noćas nikle još imaju žute listiće, one jučerašnje su već razvile klorofil i pozelenile:



Ostalo još čekam. Imam još nekih vrsta sjemena koje čeka svoje vrijeme, također i par vrsta cvijeća. Tu su mi posebno zanimljivi neveni i kadifice koji će dobiti mjesto u vrtu, ostalo će vjerovatno oko vrta.

To je za početak. Moram tj. želim nabaviti još neke vrste sjemena. Nisam još do kraja isplanirala gredice, nešto se premišljam. Muči me da li ih usmjeriti sjever-jug ili istok-zapad. A također tu je i faktor x odnosno vrste kojima još nisam nabavila sjeme pa ne znam da li će ili neće biti na kraju ove godine.

Čista uživancija! :)

Post je objavljen 20.03.2012. u 14:49 sati.