Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ustipak

Marketing

Glavni junak

Faithless - Insomnia

Glavni junak ne bi nikada trebao biti oskvrnut. Mora zadržati čistoću do kraja. Pred scenaristima je cijeli spektar opcija koje stoje na raspolaganju kako bi se kaznio glavni negativac, jer je to neupitno zaslužio, a s druge strane da naš pozitivac ne bude ocrnjen. Jer good guy mora biti pozitivan i bez i trunčice sjene na karizmi i karmi, sve kako se gledatelji, mesne lešine koje grickaju kokice iz mikrovalne ili kekse punjene čokoladom s puno zasićenih (hidrogeniziranih) biljnih masti i sojinih pripravaka, ne bi morali naprezati i pitati da li je good guy uistinu good, ili je možda good s nekim flekicama, a bad guy u stvari načelno histeričan lik koji liječi frustracije, ali koje imaju svoja objašnjenja i uzroke. A pored toga ima nemali broj, ipak, pozitivnih karakternih crta. To bi otvorilo zonu sivoga i približilo se nedefiniranim životnim uvjetima u kojima živimo svi, u stvari slično onome gdje su dobri i loši junaci.
Da li je uopće bitno što su sve te tehnike prožvakane na tisuće puta, desetke tisuće puta, kroz sve te usrane manipulativne filmove koji se prikazuju svih ovih desetljeća, čak će stoljeće skoro...?!

Uistinu, od ključnog je značaja za društveno-socijalni mir da u filmu Zli dečko strada od nekog vanjskog uzroka. To može biti neki drugi Loši dečko, a može i neki događaj izazvan konstelacijom slučajnosti. Neka nesreća, svađa među Zlom bandom (npr. samopropucavanje među njenim članovima), zapucavanje u ralicu u bijegu od Dobrog dečka. Evetnualno se, radi razbijanja predvidivosti, može unijeti nevjerojatno nepredvidiv element vlastite, eto nažalost primitivne, želje za osvetom, ali sve to u onom trenutku ludosti. Nakon što Viša sila sasiječe Zlog dečka, naš Dobri dečki se, malo preznojen, osvijesti i shvati iskušenje kojem je potpao, doživi katarzični eksponent podizanja karme, i, i dalje bijele čistoće, privodi film kraju nekom obiteljskom scenom, dobročiniteljstvom za zajednicu ili malo buntovnom, ali šaljivom, scenom ili komentarom.

Tako je lijepo ne razmišljati.

Post je objavljen 04.03.2012. u 14:12 sati.