Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/istina-pravda

Marketing

NADA LANDEKA - PROMOCIJA U SPLITU

PREDSTAVLJANJE KNJIGE "NEKA MI SUDI HRVATSKA A NE HRVATSKO PRAVOSUĐE"


„Pravosuđe je neprijatelj poduzetnika“ rezime je s predstavljanja knjige „Neka mi sudi Hrvatska a ne hrvatsko pravosuđe“ koje je autorica Landeka Nada održala u Splitskom restoranu „Aria“ u organizaciji Centra „Fabula“ i gdje Nade Mitić.

Knjigu je napisala Landeka Nada koja piše pod pseudonimom Veronika Vere i aktivistica je u borbi protiv korupcije u pravosuđu. Sadržaj knjige opisuje njezin težak ali hrabar poduzetnički hod, kojemu se se na putu našle brojne prepreke, između ostalog nezakonita i krivotvorena sudska rješenja, isprepletenost sudaca i stečajnih upravitelja, općinskih državnih odvjetništava i policije, kamatara.

Knjige je nastala kao zbir događanja koje je autorica proživjela u proteklih 11 godina kao dio njene borbe protiv korupcije u pravosuđu, u kojoj se pokušala boriti isključivo zakonskim putem. Na žalost, shvativši da je korupcija duboko zagrizla u pravosuđe i da je vrlo teško kroz medije približiti što se događa odlučila je napisati knjigu kako bi možda netko nešto uspio naučiti na njenom primjeru, kazala je Landeka.

„.....Nije samo riječ o tome da moramo mijenjati zakone i donositi nove ili bolje. Riječ je o tome da svatko od nas počne mijenjati sebe. Jer temelj pravde uvijek smo mi sami, jer je svatko od nas taj koji svojim ponašanjem stvara ili negira pravednost.

Zato, ne smijemo se bojati, ne smijemo šutjeti, ne smijemo okretati glavu!
Hrabrost je ta koja pobjeđuje nepravdu, koja ostvaruje bolje, pravednije društvo, društvo u kojem svaki građanin ima jednaka prava i jednaku šansu da se školuje, zaposli, zarađuje toliko da od toga njegova ili njezina cijela obitelj može pristojno živjeti, pravo da ima državu koja poštuje i štiti ljudska i druga prava svih svojih građana.

U borbi za pravednost ja ću, kao predsjednik Republike Hrvatske i kao njezin građanin, biti prvi i nikada se neću umoriti.............“

citirala je Landeka Nada riječi inauguracijskog govora predsjednika RH Ive Josipovića od prije dvije godine i ovaj put ga želeći podsjetiti na njegovo obećanje.

Poručila mu je da je ona hrabra, ali pravdu još uvijek željno iščekuje, a dočekati će je onog dana kada se na Općinski sud u Dugo Selo uputi revizija Ministarstva pravosuđa i utvrdi sučevu odgovornost.
Konkretno, opisala je, na nekretninu koja je bila u vlasništvu njenog poduzeća tadašnji je predsjednik Općinskog suda u Dugom Selu svojedobno upisao tuđi, zastarjeli teret, i to, kako tvrdi, neustavnim i nezakonitim rješenjem bez prava na žalbu.

To je učinio iz vlastite koristi. No, tri godine kasnije, nakon mnogo napora i truda, 2003. godine ishodila je rješenje Županijskog suda da to nije bilo pravno utemeljeno. Međutim, taj predmet već osam godina stoji kod suca na stolu, unatoč svim rješenjima viših sudova, vjerovatno zato što ne zna što bi napravio. Žalbe koje su uložene nisu se maknule sa sučevog stola punih 8 godina, također ni prijedlozi, o čemu postoji potvrda sa viših sudova što predstavlja čistu zlouporabu i nesavjesno obavljanje poslova.

„Ja ne tražim za sebe neka veća prava, samo tražim da su, sukladno Ustavu RH, zakon i prava za sve jednaka, i da su svi pred sudovima jednako tretirani. Borim se da svi u Hrvatskoj konačno budemo jednaki pred zakonom. Europski sud iz Straosburga kaže kako je pravda učinkovita, samo ako je pravovremena – poručila je Landeka pred gostima na četvrtoj promociji ove jedinstvene knjige.

Predstavljanje su s pažnjom pratili između ostalih i umirovljeni pukovnik Mirko Čondić, te dožupan Visko Haladić, a otvorio ju je vrsni guslar Ivan Marušić s kratkim predstavljanjem Epopeje o sucu, pretočenu u stihove pogodne za pjevanje uz gusle koje su iz davnina u narodu prenašale tragične sudbine.

Split, 27.01.2012.












Post je objavljen 01.02.2012. u 11:24 sati.