Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/b3

Marketing

Kvaka 22Prije 70-ak godina datum koji je dokazao da Hrvati pripadaju civiliziranom svijetu možda čak i više nego neki drugi bio je 22. lipnja.

Prije 20-ak godina jedan od naključnijih datuma za hrvatsku povijest bio je isto 22., ovaj put siječnja. Konkretnije: "Na današnji dan 1990. godine su slovenska i hrvatska delegacija napustile 14. kongres SKJ. Jedan od posljednjih amandmana koji je odbijen od strane Miloševićeve glasačke mašinerije bio je i onaj o pridruživanju tadašnje Jugoslavije tadašnjoj Europskoj ekonomskoj zajednici."

Danas (kada postajem pionir...) Hrvatska je napravila pretposljednji korak (ponovnog) priključivanja zapadnoj civilizaciji, sa svim njenim manama i nedostacima, ali i prednostima te sviješću da, ako ne pripadamo tu, ne pripadamo nikamo.

Naslov je samo igra riječi. Nema "kvake 22". Tu smo gdje jesmo, idemo dalje s onim što imamo. Ali više ne sami. Nadajmo se, više nikad sami.

Ili, kao što reče Fančo na Fejsu:

Alzo bitte, eto nas u Europi gdje smo i bili, staroj dobroj zemlji djeve na biku, gdje su se snimali bolji westerni od američkih, gdje su se crtali bolji stripovi od američkih, gdje su ljudi skužili što su to jazz, rock'n'roll i blues prije glupih Amera i onda njima objašnjavali što je to što imaju i, u slučaju stanovi...tih dečki iz Liverpoola, kako se to radi još bolje od njih, gdje su izmišljeni kazeta i CD i mp3 format... a što se politike tiče, mogu samo po tko zna koji put ponoviti slavni citat Kena McLeoda:
Hey, this is Europe. We took it from nobody; we won it from the bare soil that the ice left. The bones of our ancestors, and the stones of their works, are everywhere. Our liberties were won in wars and revolutions so terrible that we do not fear our governors: they fear us. Our children giggle and eat ice-cream in the palaces of past rulers. We snap our fingers at kings. We laugh at popes. When we have built up tyrants, we have brought them down. And we have nuclear *fucking* weapons
Post je objavljen 22.01.2012. u 23:10 sati.