Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/slavica-rojc

Marketing

Renesansa u Klovićevim dvorima

Preporod je u Klovićevim dvorima, možete pogledati djela Tiziana, Tintoretta i Veronesea.

Ovi majstori svakako zaslužuju pažnju svih ljubitelja umjetnosti. Izložba sadrži sakralne slike koje su ovi majstori slikali za hrvatske naručitelje, za domaće biskupe i opate.



Foto: Plakat izložbe majstora renesanse

U tom je aspektu ova izložba, osim po ljepoti djela, vrlo važna i zato što govori o stanju u našim gradovima u tom vremenu i o tome kako su i naši svećenici slijedili tadašnji europski trend i naručivali slike od majstora.
Izložba “Tizian, Tintoretto, Veronese, veliki majstori renesansne ljepote” sadrži radove slikane na platnu i na drvetu od 1450. do 1590. godine.

Tiziano Vecelli bio je vođa škole venecijanske renesanse u 16. stoljeću. On slika portrete i pejsaže s mitološkim i vjerskim temama. Smatra se najvažnijim umjetnikom na prijelazu iz renesanse u barok.

Tintoretto je talijanski manirist koji vrlo rado slika djela velikih dimenzija, no i portrete i mozaike.

Paolo Veronese bavio se biblijskim i mitološkim temama. Takve teme, kao što sam navela, prevladavaju izložbom. Centralni lik slika je najčešće Bogorodica s djetetom, a uz nju se pojavljuju brojni svetci i mučenici. Na brojnim sam slikama prepoznala Svetog Bartolomeja izbodenog strijelama i čini se da je on kao motiv slika bio vrlo tražen u to vrijeme. Inače, taj je svetac na naredbu cara Dioklecijana izboden strijelama, a danas se smatra zaštitnikom lovaca, vojnika i policajaca- jer je i sam bio vojnikom.



Foto: Izložbeni prostor s posjetiteljima

Izložba bi one koji nisu stručnjaci za umjetnost mogla privući zbog ljepote i posebnosti djela, posebice slika na drvu. Boje su vrlo lijepe, prikazi su tipično plošni i djela su to prave talijanske renesanse. Ono što dodatno privlači jest činjenica da su to slike stare pet stotina godina i kako su naručene od strane domaćih svećenika i ljubitelja umjetnosti za domaće crkve, a dugo su vremena bile u crkvama i samostanima diljem Hrvatske.

Kako je autor izložbe Radoslav Tomić predstavio renesansu na Jezuitskom trgu možete pogledati do 22. siječnja.



Foto: Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4



Post je objavljen 22.12.2011. u 14:35 sati.