Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nikamohor

Marketing

Dani bosanskohercegovačkog filma 2011.


(slika 1: najava za festival)

Od 21. studenog do petka, 26. studenog, 2011. u kinu Europa održani su 4. dani
bosanskohercegovačkog filma. U sklopu festivala prikazani su filmovi nastali u
razdoblju od 1958. godine pa sve do danas.
Festival je nastao kao produkt suradnje Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada
Zagreba, Gradskog Ured za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba te Grada Sarajeva.
U pet dana trajanja prikazano je ukupno deset filmova, od kojih je najveću pažnju privukao
kratki dokumentarni film o 500-godišnjoj povijest Sarajeva.


(slika 2: publika)

Film o 500-godišnjoj povijesti Sarajeva
U trajanju od svega pola sata, film je pružio presjek najvažnijh zbivanja iz prošlosti Sarajeva.
Priča je započela sa Isa-begom Ishakovićem, osnivačem grada. Spomenute su i prikazane najvažnije građevine, a velika je pozornost pridana mnogobrojnim mostovima koji prelaze preko Miljacke. Najvažniji i najpoznatiji svakako je most Latinska ćuprija, jer je u njegovoj blizini 1914. godine izvršen atentat na Franju Ferdinarda i njegovu suprugu.
Prikazani su kadrovi sa otvorenja olimpijskih igara održanih 1984. godine zbog kojih su građani satima dobrotvorno radili, te donirali vlastiti novac kako bi sve prošlo u što boljem redu i kako bi se što bolje prezentirali u svijetu. Njihova je želja bila da ova manifestacija odiše duhom prijateljstva, mira, ravnopravnosti i razumijevanja. U tome su zasigurno uspjeli jer se danas nerijetko kao sinonim za Sarajevo koristi naziv Olimpijski grad.
Dakako, priča o ovom čarobnom gradu ne bi bila potpuna bez da se spomene prvi tramvaj. Daleke 1885. godine u Sarajevu je pušten u promet prvi tramvaj koji je u to doba mogao primiti 28 putnika. Prve tramvaje vukli su konji, a tek deset godina kasnije konje je zamijenila struja.


(slika 3: vlastiti album, Miljacka - svibanj, 2011.)

Sarajevo danas
Posebnost ovog filma ogleda se u arhivskom video materijalu koji je star oko 100 godina, a posebnost Sarajeva ogleda se u svakom njegovom dijelu, pa i u onim najskrivenijim kutcima. To zasigurno znaju svi oni koji su ga posjetili. Tamo su ljudi neopretećeni, nasmiješeni, gotovo lišeni briga. Uživaju u onome što imaju i ne upiru prst jedni u druge. Ljepote Sarajeva nadovezuju se jedna na drugu. Čarolija započinje na Baščaršiji, a završava na Vrelu Bosne.

Festival je zatvoren uz nastup pjevačice sevdalinki - Amire Medunjanin. (video 1) Koncert je poklon Grada Sarajeva našem gradu!


(video 1: nastup u mraku Amire Medunjain)

slike i video: Nika Mohor

Post je objavljen 26.11.2011. u 22:58 sati.