Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hocemokucu

Marketing

Svi putevi vode u Hrvatske vode

Sjetit ćete se jednog od prethodnih postova o putu koji je u biti potok. Eto, to je naša prva prepreka do ishođenja rješenja o gradnji. Referentica je rekla da neće ići dalje dok to ne sredimo. Nije problem u našoj volji i želji, već u dlakavim životinjicama.

Naime:
Visina naknade za pravo služnosti na javnom vodnom dobru utvrđuje se u jednokratnom iznosu kako slijedi:
1. za služnost puta:
– područje Grada Zagreba i zaštićenog obalnog područja mora – 100,00 kn/m˛,
– ostala područja – 50,00 kn/m˛

Ovisno o tumačenju pravilnika o naknadi za pravo služnosti na javnom vodnom dobru (nažalost mislim da spadamo u ZOP), to znači da bi za 50-tak metara puta širine 3,5 metara trebalo iskeširati u državni proračun iznos od 20-30.000 kuna. Prije toga treba pripremiti geodetsku snimku s označenom površinom za koju se traži služnost, naravno cijena prava sitnica...

Još u ljeto uputili smo dopis na grad tražeći neko rješenje budući da put u stvarnosti postoji i još graditelja ga mora koristiti, no odgovor je da treba sve raditi po zakonu. Dakle, ako se taj put ikada uplani i dobije sve potrebne dozvole, onda nije potrebna služnost. No šanse da se to dogodi u sljedećih 5 godina su mizerne. Ako želimo graditi sada, trebamo ishoditi služnost.

Dakle, ostaje nam samo da uputimo zahtjev za sklapanje ugovora o služnosti u jedno od onih ministarstava s kilometarskim imenom i pokušamo "pronaći" sredstva. Do tada će naš zahtjev za rješenje o gradnji skupljati prašinu u ladici.

Post je objavljen 08.11.2011. u 21:20 sati.