Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/b3

Marketing

Došla Jaca na vratanca

Da budemo iskreni, ovakav naslov možda i nije potpuno korektan. Naravno, ne zato što bi neke aktere aktualnog hrvatskog društveno-političkog trenutka trebalo štedjeti - jer jedino pitanje je koga bi od njih trebalo politički raščerečiti, koga poslati u zatvor zbog kriminala, koga zbog ratnih zločina, a koga samo uvaljati u katran i perje i objesiti za noge na Trgu Svih Hrvata zbog kontinuiranog laganja i manipuliranja - nego zato jer se ovako postavlja naglasak na pogrešne dijelove kriminalističke trakavice koja se naziva HDZ tako da njezini pravi korijeni možda ostaju skriveni ili bar nedovoljno vidljivi.

Naime, nekom kratkovidnijemu te slabijeg pamćenja i analitičkih sposobnosti možda izgleda da je ovo prilično jadan kraj za pokret koji je drmao Hrvatskom duga, preduga dva desetljeća, uključujući i tri i pol godine dok nije bila na vlasti. (Nećemo sada i ovdje o mogućoj reinkarnaciji (nekromantiji) HDZ-a za godinu-dvije, kad koalicija propusti ispuniti neka obećanja i kad široke mase počnu postavljati neugodna pitanja.) Izdan i napušten od svih, uključujući i glasača koji su mu od samog početka davali povjerenje, HDZ zapravo plaća kaznu za iznevjerena očekivanja jadnih budala koje su vjerovale u sve što im se prodavalo dvadeset godina, a koje ovo što se sada događa shvaćaju kao neispunjenje ciljeva koji su se proklamirali još od '89. Jer zaista, mnogo je onih koji su još uvijek u duši HDZ-ovci, ali im se "ne sviđa što se sa strankom dogodilo u proteklih 5-10 godina". Nisu se oni borili za ovakav HDZ. Nisu se oni borili za ovakvu Hrvatsku. Nije njima do pljačke i privatnih interesa pojedinaca, njima je do Hrvatske, jedinstvene i ponosne, zbog koje su se i učlanjivali u taj pokret

Što je, naravno, najveća glupost koju čovjek može izgovoriti i čuti. Jer prava je istina da današnji HDZ, u odnosu na onaj koji je nastajao u jarunskoj baraci ili gdje se već dogodio taj blud protiv poštenja i pameti, nije devijacija, zastranjenje ili izdaja, nego prirodni razvoj stvari, normalni razvojni stadij, logična posljedica, cilj kojemu je bilo usmjereno cjelokupno djelovanje. Nije ovdje riječ o demokratskoj domoljubnoj skupini koja je nastala i organizirala se radi boljitka cijelog hrvatskog društva, a onda su "neki prigrabili uzde i sve iskoristili u svoje osobne svrhe", nego upravo u konceptu feudalne kontrole i objedinjavanja moći u rukama pojedinaca. Posljedica je, naravno, bila "privatizacija" (hrvatski: Pljačka Stoljeća), bujanje korupcije u svom segmentima društva, ratno profiterstvo, pranje novca i razne druge vesele aktivnosti kojima su se Pokretaši, od Tuđmana, preko Šuška i Pašalića i dobrog dijela hrvatskih general-heroja pa sve do današnjih Remetinečkih mališana, bavili hrpimice, ne zato jer su htjeli mimo sustava nagrabiti sve što se nagrabiti dalo, nego zato jer je taj grabež bio sustav. Takvim ga je napravio Otac Domovine, ideološki krenuvši od svog koncepta "dvjesto obitelji", a praktično oslanjajući se i potpomažući mafiju koja se, po planu i programu, a ne mimo njega, uspjela uvući u sve pore društva; od pravosuđa, preko državne uprave pa sve do, vjerovali ili ne, i obrazovanja.

Dakle, ako je i bilo ikakve izdaje "domoljubnih ideala", do nje je došlo samo u glavama naivaca koji u startu nisu shvatili zašto je stvoren taj i takav HDZ, čijim novcem je došao na vlast i čijom se naivnošću, neznanjem i nezainteresiranošću na njoj održavao. Ono što takvima danas izgleda kao propast, svima ostalima, koji su od početka znali o čemu se tu, zapravo, radi, spektakularno čerečenje ove stranke samo je dokaz one stare da na svijetu ipak ima pravde, da svaka mica dođe na kolica, a svaka maca na vratanca.

Da je "stranka opasnih namjera" to bila od svog samog početka, samo što su neki bili previše slijepi - ili im nije bilo u interesu - da to vide.

I, iako je možda Jadranka Kosor u svemu tome najmanje kriva, ne treba ni nju ni "poštene hadezeovce" - što god to bilo, kažu da postoje Jeti i Djed Mraz, pa hajdemo onda i ovima dati šansu - nimalo žaliti. Jer, budimo pošteni, vrlo je zanimljivo da se ovakva spektakularna akcija hrvatskog pravosuđa događa baš pred izbore. No, za razliku od teoretičara zavjere koji će odmah početi tražiti kome je u interesu da se HDZ ovako spektakularno raščereči baš sada, puna istina je vjerojatno bliže činjenici da se to radi sada zato jer se prije - nije moglo! U sustavu u kojemu su HDZ i prijatelji čvrsto držali sve uzde u rukama, vjerojatno su godinama hrvatske verzije Corrada Cattanija gubile živce, posao i glave u borbi protiv krakova La Piovre, možda i znajući da se ovakva zvijer može ubiti jedino odlučnim udarcem u glavu, ali nemajući načina - moći, podrške, odlučnosti - da to učine u danom trenutku. Međutim, eto, međunarodna ekonomska kriza je dala i jedan pozitivan rezultat: toliko je omrznula HDZ u narodu da je, u trenutku kad je postalo jasno da će ta stranka pasti, to bio signal za opći juriš i naplatu svih računa. Sve što se gomilalo desetljećima sada je počelo izlaziti na površinu. Račun napokon dolazi na pravu adresu, a dvadeset godina sustavne i strateške pljačke vjerojatno nikad neće biti adekvatno naplaćeno, ali barem će sve skupa napokon pomoći da se razobliči jedan zaista predugotrajan mit o državotvornosti i domoljublju ljudi kojima je jedina namjera koju su ikad imali bila da napune svoje džepove na račun drugih.


Post je objavljen 01.11.2011. u 11:15 sati.