Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vajrapani

Marketing

U obranu pustinjačkog ideala II. dio

Evo jedan vrlo vrijedan link pa da ga odmah podijelim s vama:
http://eztvstream.com/documentaries/buddha-in-suburbia-2011
Riječ je o dokumentarcu u trajanju oko 58min. Ukratko radi se o putovanju u Mongoliju jednog tibetanskog tulkua, Lelung Rimpocheya koji živi u Londonu. Na putovanje je pošao u potrazi za nekim izgubljenim svetim spisima, a kako je prošlo putovanje ne znam jer nisam još pogledao ovaj dokumentarni film do kraja. Uživajte.

Slijedi nastavak ove teme, znači ukratko svjetonazor yogina, osobito Kargyutpa asketa i njihov odnos prema svjetovnom životu:

Yogi naučava da su svi oblici ljudske aktivnosti karmičke prirode te sami time i opravdani. Za njega svijet je opširna Škola sa mnogo razreda. Neki učenici su tek u dječjem vrtiću, većina je u školskim razredima, a tek poneki su spremni za fakultet, a uspješno okončanje obrazovanja jest- odricanje od svjetovnog. Oni koji su evoluirali iznad žudnje za svjetovnim životom su od veće koristi za društvo i zajednicu od onih koji su još uvijek uronjeni u svjetovno.

U Milarepinom djelu „Gur-Bum“ ili „Stotinu Tisuća Pjesama“ zabilježen je slučaj kada je kralj nepalskih regija Hohoma i Yeranga pozvao Milarepu k sebu u kraljevsku audijenciju ali ovaj je odbio napustiti svoje pustinjačko boravište, na što ga je kraljevski glasnik upitao: „Kada je yogi, koji je običan čovjek pozvan od strane moćnog kralja nije li pristojno da pođe i pokloni se pred kraljevim stopalima?“ Milarepa je odgovorio: „I ja sam također moćni kralj, Kotača koji se okrenuo (Kotač Dharme op. prev.) i kralj koji se kupa u izobilju nipošto nije sretniji ili moćniji od mene.“ Kraljev poslanik tada ga upita gdje se nalazi njegovo kraljevstvo, a Milarepa odgovori: „Ti kružiš oko dužnosnika svjetskih kraljevstava, ali kad bi samo služio takvom kraljevstvu kakvo je moje bio bi transformiran u najmoćnijeg od monarha i moć i bogatstvo svih stvari procvjetale bi (za tebe).“

Ljudska bića uronjena u Iluziju, opijena Neznanjem, tom Platonskom Špiljom Sjena ne trude se upoznati sami sebe, usporediva su po yoginskom svjetonazoru sa ribom u jezercu, koja zadovoljna sa svojim ribljim postojanjem nema želje napustiti vodeni svijet i živjeti na zraku; ili sa jelenom koji živi u šumi i radije ostaje jelen čak i kad bi mu se ponudilo da postane čovjek.

Dok prosuđujemo yogina moramo imati na umu da on smatra kako je dokazao, barem sebi, metodama preciznim i znanstvenim u svojim domenama kao što su precizne i znanstvene metode laboratorija Zapada u domeni fizičke znanosti, kako su ideali svjetovnog tek puke ideje nezrelog društvenog reda, rasa koje su još u nižim ili srednjim razredima Svjetske Škole. Hoćemo li mi njemu vjerovati ili ne, ne mijenja njegova uvjerenja. On bi tada mogao istaknuti kako su prije 500 godina Europljani vjerovali da je Zemlja ravna ploča, a zapravo je sve vrijeme bila sferičnog oblika bez obzira na njihovo vjerovanje, također tako prihvaćanja ili odbacivanje njegovih nazora o ljudskom životu ne mogu promijeniti ono što jest.

Govorilo se, iako nikada nije službeno prihvaćeno, da su europski sveci u prošlosti služili kao svojevrstan gromobran koji je odvlačio božji gnjev od Zapada. U neku ruku to nije puno drukčije od vjerovanja među Hindusima i Budistima da su Veliki Rishiji bili i jesu Čuvari ljudske rase. Čak i danas na Ceylonu (Šri Lanka, op. prev) budisti mole da budu ponovno rođeni na Himalajama. Bengalski pustinjak koji se odrekao ogromnog svjetovnog posjeda u Calcutti u dobi od 25 godina i koji je odonda prakticirao yogu sljedećih 75 godina na himalajskim visovima, gdje ga je pisac (Walter Evans Wentz) upoznao, pokazao je u smjeru snježnih vrhunaca prema Svetoj Planini Kailash odakle Bogovi nadziru i usmjeravaju duhovni razvoj naše Rase. Iako nevidljivi oku običnih ljudi, ta Bića, rekao je pustinjak, vidljiva su Vidjeocima i s njima se može komunicirati sa čistim srcem, a oni kao Tiha Straža gledaju s božanskom milošću sa Himalajskih Bedema na svu Zemlju sve dok za sada još duga Noć Kali-Yuga ne dođe svome kraju i Dan Buđenja ne osvane nad svim nacijama svijeta.


Post je objavljen 09.10.2011. u 21:17 sati.