Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/glasamerike

Marketing

Nije moglo u srijedu; može u četvrtak

Piše Bojan Klima

Predsjednik Obama želio je održati govor na temu zapošljavanja na zajedničkom zasjedanju oba doma Kongresa slijedeću srijedu, pred televizijskim kamerama. Međutim, predsjedatelj Zastupničkog doma John Boehner je to odbio - rekao je da predsjednik u tom terminu – odnosno tog dana - to ne može učiniti, ‘zbog kongresnog dnevnog reda i potreba osiguranja’.

Umjesto toga, Boehner je predložio da ¸predsjednik Obama govor odgodi za jedan dan, za četvrtak.

Nakon dosta natezanja, Bijela kuća je popustila i pristala na Boehnerov prijedlog.

Srijeda sljedeći tjedan nije odgovarala republikancima zato što njihovi predsjednički kandidati imaju debatu u udarnom televizijskom terminu, istom onom koji želi Bijela kuća za predsjednikov govor. No u četvrtak - kad će govor biti održan - igra se prva utakmica sezone profesionalne lige američkog nogometa. Budući da se radi o najpopularnijem sportu u Americi, pitanje je koliko će Amerikanaca gledati utakmicu, a koliko, pak, predsjednikov govor.

Američki predsjednici obično se obraćaju zajedničkom zasjedanju oba doma Kongresa u slučaju rata ili izvanrednih prilika. Predsjednik Bush sazvao je takav govor nakon terorističkog napada 11. rujna 2001. godine, a predsjednici Clinton i Obama kako bi izvršili pritisak za provođenje reforme zdravstva. Inače, zapošljavanje je pitanje koje trenutno dominira političkom scenom a tako će biti i u sljedećoj predsjedničkoj izbornoj kampanji. Službeno, gotovo 14 milijuna Amerikanaca je nezaposleno no ekonomisti kažu da je stvarni broj gotovo dvostruko veći.

Termin ovakvih, izvanrednih, predsjedničkih obraćanja Kongresu i naciji u prošlosti su Bijela kuća i čelništvo Kongresa prvo neformalno ugovorili, a tek potom se on objavio.

Činjenica da je takva praksa prvi put izostala govori o užarenoj političkoj, odnosno izpolitiziranoj atmosferi u Washingtonu.


Post je objavljen 02.09.2011. u 21:01 sati.