Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/re-fash

Marketing

Napravi novčanik-torbicu

Svaka od nas, negdje duboko u ormaru, drži barem jednu obožavanu staru torbu, popucalu, potrošenu i nimalo nosivu, ali se jednostavno ne može od nje odvojiti :)

Ovo je bila moja najobožavanija torba :

Image and video hosting by TinyPic

Paola Dominguin torba, slinila sam danima nad izlogom, dok mi ju draga bivša kolegica i njen dragi, također bivši kolega, nisu poklonili :) Nosila sam ju pune 4 godine, što je za moju svakodnevnu prtljagu tipa 'imam sve potrebno i nepotrebno sa sobom' nevjerojatno dugo.Krpala sam ju više puta, al dođe tren kad intervencije više ne pale :( Odlučila sam ju reusat, i napraviti od nje par stvari. Jednostavno je grehota da ovaj odličan gumirani vodonepropusni materijal stoji nekorišten i ovaj predivan uzorak tićica ( inače zaštitni znak svih P.D. proizvoda ) ne gleda svijetlo dana i odsjaje noći :

Image and video hosting by TinyPic

Prva stvar koju sam napravila je novčanik-torbica, najjednostavniji dvodimenzionalni model s vanjskim džepićem.

Dakle, staru oplakanu torbu u ruke i na posao! E da, prvo ju svakako operite...higijene radi :)

Preporučam da torbu otparate po šavovima, jer tako ćete moći iskoristiti više materijala i podstave, ali i zbog još jedne super stvari - možete odmah uzeti kroj torbe i kasnije po njemu napravit novu :) Oduzme nešto više vremena, ali isplati se. Ako vam se ne da, možete odmah krenuti s rezanjem.

Rasparala sam torbu po šavovima i dobila 2 podstave i 2 vanjska dijela plus cifer u istoj boji uzorka (vjerojatno nigdje ne bi mogla kupiti baš tu ljubičasto-lila boju ) koje ću koristiti za novček-torbicu. Budući da su rubni djelovi jako izlizani i uništeni, koristit ću sredinu objeg vanjskog dijela torbe :

Image and video hosting by TinyPic

Uzela sam i kroj torbe, po kojem ću kasnije od starog traper kaputa napravit novu ( tema za jedan od sljedećih postova ). Ako još nikad niste uzimali kroj, bez brige nije ništa komplicirano. Treba vam samo papir za krojenje kojeg ima u svakoj knjižari papirnici ( 5 kn je jedna rola s 5 papira, za ovo sam iskoristila 2/3 jednog papira ). Možete materijal pričvrstiti s iglama za papir da se ne pomiče, ali ja to više volim ovako- sa svojom kolekcijom kamenja :D... i na podu jer nažalost nemam dovoljno velik stol.





Nakon plagiranja torbe ;-o, povratak na novček-torbicu.

Prije nego počnete, evo popisa svega što će vam trebati :

1) komadi stare torbe naravno :)

2) 1,5 m trakice širine 2 cm ( ja sam uzela tamnoplavu jer nisam našla ljubičastu:P , cijena 3 kn po metru )

3) konac u boji materijala ( 7 kn..al naravno nećete potrošit cijeli )

4) 2 cifera ( jedan je otparan sa stare torbe, a drugi tamnoplavi sam već imala pa ne znam kolika je cijena po trgovinama...sad vidite dal možete skinuti cifer s nekog drugog komada ili ćete kupovati, osobno volim kad cif nije u boji materijala, tipa zeleni cif na ljubičasti materijal, žuti cif na crveni ili narančasti, bilo koja intenzivna boja na crni materijal...igrajte se, glavno da vama 'paše' :D )

Prvo odaberete željene dimenzije i na njih dodate još 1 cm ako je tanji i mekaniji materijal ili 1,5 cm ako je debeli i krut poput mog. Ja sam uzela džepić od podstave koji je ostao cijeli i neoštećen, skratila ga i prema njemu odredila željene dimenzije. To će biti super jer će unutar torbice biti jedan dodatni pretinac. Ako vam od podstave nije ostao džepić , nema veze, za početak napravite torbicu bez tog dodatnog unutarnjeg džepa.





Znači, za početak treba odrezati 2 komada vanjskog materijala, 2 komada podstave ( ako imate đžepić kao ja ,onda je on umjesto 1 komada podstave ) i uzeti 2 cifera ( bar 3-4 cm duži od odabrane dužine torbice ).



Sad uzmete jedan komad vanjskog materijala i prerežete ga po dužini, na koju visinu...ovisi o dimenzijama torbice, preporučam da je negdje u gornjoj trećini kako bi vanjski džep torbice bio funkcionalan...a ako će vam on služit npr. samo za kovanice možete ga i prerezat pola cm iznad sredine...ja sam odabrala ovako :



Bijelim koncem za heftanje..iliti jemčenje, pričvrstite cif otprilike ovako ( pardoniram unaprijed na lošim fotkama, ne vide se dobro detalji jer je sve u nedostatku fotića okinuto mobitelom ) :



Nisam podrubljivala materijal oko cifa jer je gumiran i ne para se. ako je vaš materijal od torbe drugačiji svakako podrubite stranice prilikom pričvršivanja za cif ( presavinete rubove na otprilike pola cm, da vam bude lakše možete peglom prvo prepeglati presavinute rubove...al mislim da će ok biti i ako ih presavijate prilikom pričvrščivanja na cif jer se radi o kratkoj dužini i neće biti naporno ).

Kad ste to napravili, prođete mašinom sa prave strane materijala i sa svake strane cifa napravite 2 šava, jedna linija šava što bliže uz cif, a druga linija šava najviše pola cm dalje od prve.

Ako nemate šivaću mašinu, ovo sve se može napravit i ručno, kad kažem 'ovo sve' mislim na izradu cijele torbice. OK, puno duže će trajati, i morat ćete paziti da linije šavova budu ravne...ali ako imate volje i naprstak za šivanje da zaštitite jagodice prstiju - moguće je! Prije sam i sama ovakve i slične stvari radila ručno.

Zadnji kraj cifa prošijete da se ne rastvori prije nego odrežete višak.



Budući da nisam podrubljivala ovaj gumirani materijal, umetanjem cifa se komad proširio pa treba odrezat višak, ako ste podrubljivali materijal oko cifa, nećete imati višak i ništa za rezanje.



Sad imamo 2 vanjska materijala koje treba pričvrstiti na cif za glavni otvor torbice.



Prišijte cif bijelim koncem, kao i kod prethodnog cifa, ako se materijal ne para ko moj ne trebate ga podrubljivati, ako se para podrubite ga. Nemojte još zašiti cif mašinom.



Sad imamo 2 komada vanjskog materijala spojenog cifom i trebamo s unutarnje strane sašiti podstave na njih.



To ćemo napraviti trakicom. Tako ćemo jednim šivanjem napravit 3 stvari : spojiti komade vanjskog materijala za glavni cif, spojiti podstave na unutarnju stranu vanjskih komada preko cifa i podrubiti podstave. Stavite podstave iznutra vanjskog materijala uz liniju cifa, prekrijte gornji rub trakicom i označite iglom gdje ćete zaštiti trakicu za podstavu da vam podstava ne ispadne prekratka ili preduga u odnosu na prave strane.



Nakon toga, zašite mašinom trakice za podstave 1 šavom.



Ja sam dodatno trebala odrezat džepić izvađen od stare torbe ( otparala sam onaj džepić na džepiću ) i također sam ga podrubila trakicom. Ako radite bez džepića, samo sa podstavom - taj dio ne radite, trakice onda idu samo na gornji dio koji će ići na cif.



Sada prišijte bijelim koncem trakice na podstavama za glavni cif, uz liniju gdje ste prišili cif za vanjski materijal.



Okrenite na pravu stranu vanjskog materijala i napravite mašinom 2 šava uz rub cifa, kao i kod prvog cifa, jedan šav što bliže uz rub cifa, drugi šav najviše pola cm od njega, prije nego odrežete višak cifa zašite ga da se ne razdvoji. Pazite dobro da vam se ne pomakne cif na krajevima kad prolazite mašinom, jer bi mogao ružno viriti prema gore kad torbica bude gotova.



Ako vam se malo pomakne podstava ( ovako ko meni :D ) nema veze, kasnije sve što malo viri možete prilikom spajanja stranica podrezati na iste dužine.

Sad ponovo okrenete na untarnju stranu, otvorite glavni cif ( jer ju inače nećete moći okrenuti natrag - to mi se jednom dogodilo :)) ) i prvo bijelim koncem spojite bočne stranice. Kad ste ih dobro spojili i namjestili ( pazite da je cif u dobrom položaju prema gore ), prođete svaku 1 šav mašinom. Šav neka bude oko pola cm od ruba.





Ako imate slabiju šivaću mašinu, kao ja, onda ćete morat ručno prošiti i spojiti gornje uglove kod cifa. Nakon spajanja bočnih stranica, spajate dno, njega odmah možete proći sa mašinom jer je nakon šivanja bočnih stranica sve dobro i čvrsto namješteno, pa se rubovi dna ne pomiču.

Kad ste sve spojili, uzmete trakicu kojom ćemo podrubiti sve stranice, jer novček - torbica mora biti lijepa i uredna i iznutra, a ne samo izvana... usput tako zaštitimo šavove i dodatno ih učvrstimo. Trakicu presavinite oko rubova stranica tako da ih obgrli i sa jedne i druge strane bude otprilike jednako široka.





Trakice na uglovima samo presavinete i pričvrstite, kao lijevi gornji ugao na fotki gore ).Ako vam mašina dopušta da prošivate tu debljinu, prođite sad još jednom svaku stranicu mašinom, pola cm od ruba tj. blizu mjesta s unutarnje strane gdje je već prošiveno. Ako puca igla i mašina neće preko jer su slojevi materijala predebeli, onda ručni rad :) a konac uzmite u boji trakice. Ja sam uglove ručno zašivala i još sam dodatno ručno kosim bodom rubove trakica pričvrstila za podstavu. Uglove kod glavnog cifa sam također ručno dobro i čvrsto prošivala...jer tu najčešće pucaju šavovi.

I to je TO! Novček-torbica je gotova!





Ok, nekom bi to bila više torbica za šminku ili tako nešto...meni je novček-torbica i takva mi je baš trebala :) jer ne volim one galerijske novčanike, ionako novčanik nakrcam svime i svačime, a najmanje s lovom :S

Probajte prvo s ovakvim dvodimenzionalnim modelom, naravno ima više varijanata u izradi ovakve torbice i web je krcat raznim tutovima, i svaki ima nešto svoje... Kad vas krene možete probati i tordimenzionalne kompliciranije modele ( Ideje za razne torbice ). Naprimjer, od starih kabanica i luftića koji su napravljeni od odličnih gumiranih vodonepropusnih materijala, kakve ćete rijetko gdje uspijet nabavit kao nove materijale, možete izraditi toaletne torbice, torbice za šminku, pernice za djecu..varijanata je mnogo samo pustite mašti na volju. Materijali od potrganih kišobrana mogu također biti super ako se dobro operu.
U jednom od sljedećih postova ću pokazat kako napravit trodimenzionalnu torbicu za šminku ( toaletnu torbicu ) od stare kabanice.
Ali prvo, sljedeći tjedan pogledajte što sam još sve uspila napravit od ove stare torbe :D jer - NIŠTA SE NE BACA i SVE SE MOŽE REUSAT!

Samo polako, ne treba sve biti gotovo u jednom danu...gušt je u procesu stvaranja.

Sretno šivanje!

za bolji pregled tuta s većim fotkama Re-fash










Post je objavljen 15.08.2011. u 17:20 sati.