Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vajrapani

Marketing

Velika izložba relikvija u Zagrebu I. dio - Svečanost otvorenja

Završena je velika izložba relikvija u Zagrebu. Odaziv posjetioca i interes za izložbu nadmašio je sva očekivanja. U redovima se čekalo satima ispred Meštrovićeva paviljona na Trgu žrtava fašizma.

Cijela priča započela je navečer u petak svečanim otvorenjem izložbe. Zahvaljujući velikodušnom pozivu predsjednika hrvatskog budističkog društva Padmasana- Drage Šmalcelja i dopredsjednice gospođe Reene Šmalcelj i ja sam imao priliku prisustvovati toj priredbi za uzvanike i goste.

Nakon par uvodnih riječi predsjednika HBD Padmasana g. Šmalcelja riječ su dobili uzvanici predstavnici vjerskih zajednica grada Zagreba.

Otvorenju izložbe odazvali su se svi pozvani vjerski vođe grada Zagreba osim predstavnika katoličke Crkve i predstavnika gradske administracije. Drugim riječima crkva i država u Hrvata već tradicionalno- nula bodova!

Kako je izostao katolički predstavnik prvi je pozdravni govor održao rabin zagrebački,
Photobucket

nakon njega predstavnik predsjednik islamske vjerske zajednice grada Zagreba. Kako je u toku svetog muslimanskog mjeseca Ramazana našao vremena da među ostalim obavezama nazoči ceremoniji otvorenja njemu je organizator uputio posebnu zahvalu.
Photobucket
Govor predsjednika islamske vjerske zajednice grada Zagreba


Photobucket
Visoki uzvanici predstavnici vjerskih zajednica

Treći govornik bio je predstavnik srpske pravoslavne Crkve ujedno i jedini predstavnik kršćanstva na ovom svečanom skupu. Njegov govor bio je dojmljiv jer je govorio o važnosti učenja i o svome doživljaju ove izložbe kao o prilici za učenje novih stvari makar već u poodmakloj životnoj dobi.

Nakon predstavnika triju „tradicionalnih“ religija grada Zagreba pozdravni govor održao je Žarko Andričević predsjednik društva Dharmaloka (http://budisticki-centar.hr/) najstarijeg budističkog društva u Hrvatskoj, redovnik i učitelj u tradiciji sino-japanskog chan (zen) budizma. Njegov govor je za mene osobno bio najdirljiviji i najimpresivniji, a završio ga je jednako impresivnim pjevanjem sutri.

Photobucket

Photobucket

Žarko Andričević obavlja obredno polijevanje malog Buddhe

Uslijedio je predstavnik udruge Yoga u svakodnevnom životu (ujedno i predsjednik hinduske vjerske zajednice u Hrvatskoj) kojeg sam upamtio po lijepoj priči o kameleonu i trojici seljaka koji se nisu mogli dogovoriti koje je boje to biće sve dok im mudrac nije objasnio da je to riječ o jednom biću koje u raznim situacijama prikazuje druge boje- u smislu alegorije sa božanskim ili svetim koje se manifestira na mnogo načina ali ljudi su slijepi za sve osim za svoje osobno skučeno viđenje stvari.
Predsjednika Hare Krišne upamtio sam po preglasnom pjevanju, pukom srećom nije se urušio strop paviljona… Inače simpatičan lik.

Za mene ugodno otkriće bilo je društvo Ananda Marga iz Karlovca čija predstavnica (gospođa u narančastoj halji na slikama poviše) je svečani ugođaj maksimalno uveličala prekrasnim pjevanjem na sanskrtu.

Poslije završetka svih govora visoki uzvanici pristupili su oltaru s relikvijama započevši s obrednim kupanjem male statue Buddhe. Drvenom žlicom maloga Buddhu polijeva se vodom što simbolizira pročišćenje.

Photobucket
Nakon prinošenja molitvene marame (khata) na oltar Buddhe Maitreye. Drago Šmalcelj i simpatična redovnica- lama koja skrbi za relikvije u toku međunarodne turneje, a također i dijeli blagoslov posjetiocima.

Photobucket

Nakon uzvanika i mi gosti mogli smo pristupiti relikvijama i napraviti krug (u smjeru kazaljke na satu) oko oltara diveći se dragocjenim relikvijama koje putuju svijetom na turneji. Svrha ove turneje je ne samo omogoćiti čovjećanstvu kontakt sa ovim izvorom blagoslova i mira nego i informiranje o projektu Maitreya- gradnji velikog centra u Kushinagaru (Indija) koji bi značio ekonomski preporod te regije i kojim bi se desecima tisuća mještana ovog važnog budističkog mjesta omogućio dostojan život, školovanje, a za čitavo čovjećanstvo otvorila bi se dragocjena mogućnost upoznavanja sa budističkom kulturom i filozofijom. Jednoga dana kad velika statua Buddhe Maitreye (budućeg Buddhe) bude izgrađena u Kushinagaru ove svete relikvije bit će ugrađene u nju u predio srca Buddhe. Stoga ove relikvije neće biti vječno biti dostupne oku javnosti u ovom današnjem obliku. Relikvije su na turneji po svijetu za sada, a ukoliko ih niste vidjeli ovom prilikom morati ćete ih sljediti u inozemstvo jer nije predviđeno vraćanje u iste zemlje više puta.

Tako je prošao prvi dan- svečano otvorenje velike izložbe relikvija. Nije to bio ogromni skup ali je bio srdačan i prijateljski.

U sljedećem nastavku staviti ću nekoliko slika samih relikvija uz objašnjenja najvažnijih od njih koja sam kanio još prije staviti ali eto nisam dospio. Zbog velikih gužvi sljedećeg dana nisu bili idealni uvjeti za fotografiranje, a prvog dana sam imao manjih problema s fotoaparatom kao što se vidi sa slika ali ipak mislim da ćete steći opći dojam ove radosne ljetne izložbe održane proteklog vikenda u Zagrebu.

Post je objavljen 15.08.2011. u 12:03 sati.