Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mojecarstvomitova

Marketing

Once upon a time...

Bajke. Zašto svi osuđuju bajke? Nedavno sam nanovo čitala Priče iz davnine, Ivane Brlić-Mažuranić. i smatram kako sam ja tek sada dovoljno zrela za te priče. Ljudi uvijek na neki način osuđuju bajke, deklariraju ih kao dječje i bez vrijednosti. Ali ako su druga djeca sličila meni, bajke su bile jako teške. Prva stvar je da je tek walt disney počeo uvoditi sretni završetak i puno je bajki prekrojio. Trnoružica je izvorno španjolska bajka koja je završavala tako da Zvijer umre a Ljepotica se pretvori u kip. Pepeljuga je njemačka, od braće Grimm i tamo su izmjenili majku koja joj pomaže sa dobrom vilom. i sl. Priče iz davnine su stare narodne predaje, koje uključuju slavenske bogove i bića. od rijeke Zlovode, preko zmaja Ognjena do Svarožića i Stribora. I kad sam uzela knjigu u ruke, sada kada imam 18 godina, nakon što sam pročitala sudbinu Mermelada u Zločinu i kazni, smrti Hamleta i životu Antikone, ja prvo što osjetim je - strah.
Bili smo premladi kada smo to obrađivali, možda su zbog toga puno priča i zaobišli. Možda su i trebale biti strašne da upozore djecu na stvarni svijet i odrastanje koje ih čeka, na pravila u životu kojih se trebaju držati. Sada zvuči kao već otrcani klišej al pravila su da sljede svoje srce i čuvaju svoje roditelje. +naravno da zlo u svijetu postoji.
Moja najdraža bajka je Kako je Potjeh tražio istinu. Prvenstveno zbog Bjesomara jer ja i on smo si uber =), al inače radi se o braći koja su susrela Svarožića, samog boga Sunca, koji im je pokazao svijet, i rekao smisao njihova života. To je jako simbolično, ali zbog njihova zaborava oni su pristali na laži malih bjesova koji su se zavukli u njih i nastavili zao rad. Tu je isto jedna simbolika, od male laži se sve počinje. Koliko si put nešto slagao pa da bi očuvao tu laž još jednu laž na tu i tako dalje. Na kraju najpošteniji od sve braće koji je živio svoj život u svom idealu tražeći istinu umro je jer nije sljedio svoje srce. teško je djeci onda objasniti da je odrastanje takvo, neće dobri uvijek bit nagrađeni za svoj trud niti krivci biti kažnjeni za zlodjela.
Bajke su oduvjek imale svoju ulogu odgajanja, kao i čuvanja narodnih predaja, nemojte ih olako osuđivati pogotovo ako im niste ni dali priliku da uđu vaš život i obogate ga.



Post je objavljen 28.07.2011. u 13:35 sati.