Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/b3

Marketing

Destrukcija školstva dolazi na naplatu

Umjesto filozofiranja, evo dva teksta s Danas.hr:

Najlošija generacija u zadnjih šest godina!

Studenti našli krivca za to što su najgori

Najlošija generacija u zadnjih šest godina!

Što je stvarni uzrok tome ne zna se, no stručnjaci smatraju kako je svemu dodatno kumovala sama organizacija ispita državne mature.

Da uopće pristupe analizi prolaznosti na ispitima Upravu FER-a potaknula je odluka Medicinskog fakulteta koji je ove godine uz maturu ponovno uveo vlastiti razredbeni ispit, piše Jutarnji list.

"Uzeli smo četiri ispita i usporedili prolaznost. Pokazalo se da je prosječan broj položenih predmeta cijele populacije brucoša u odnosu na prošlogodišnju generaciju pao za 10,5 posto, dok je u odnosu na prvu generaciju bolonjaca taj pad još značajniji", rekao je prof. Petrinović.

Najviše ipak šokira podatak prema kojem čak 23 studenta koji su na državnoj maturi iz matematike (na višoj A razini) i fizike ostvarili više od 80 posto bodova u prvom semestru – nisu položili nijedan ispit.

Na FER-u su prvo misli da je razlog promjena strukture kandidata s obzirom na tip škole i demografsko porijeklo. No, pokazalo se da tu nije bilo problema. Omjer učenika iz Zagreba i ostalih gradova ostao je isti.


Studenti našli krivca za to što su najgori

''Znate onu poslovicu 'Google makes you stupid'? E, pa čini mi se da nas je Google sve oglupavio. Mi smo vam copy-paste generacija!'', opisao je student Filozofskog fakulteta Mislav Tomljanović porazno istraživanje koje pokazalo da je Fakultet elektronike i računarstva pohađa do sada najlošija generacija studenata.

Student FER-a Goran Vladika dodaje i kako je glavni problem što studenti ne uče s razumijevanjem, nego samo 'štrebaju' napamet, dok njegov kolega Dino Medvidović za sve lošije rezultate studenata krivi kombinaciju sve težih ispita i neučenja.

''Bolonja nije skupljanje znanja nego bodova. Može netko biti genijalac, ali ako ne dođe na predavanje, neće dobiti ni ECTS bodove. Kada je o državnoj maturi riječ, ona je prelagana pa se upisuju mnogi. Kod nas je 60 posto studenata palo prvu godinu jer nisu položili Matematiku 1 i s time imamo najgori prosjek u povijesti'', rekao je mladi FER-ovac za Jutarnji list.

Ujedno dodaje kako je to je svojevrsno 'čišćenje' onih koji nisu ni trebali biti upisani nakon položene Državne mature.


Post je objavljen 10.06.2011. u 11:30 sati.