Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/b3

Marketing

Srbija - zemlja znanja

Kolega s jedne mailing liste je naišao na pravi mali bombončić nakon čega je napisao pravi mali bombončić. Pošto se u svemu slažem, prenijet ću poruku u cijelosti (srpski: kradem i stavljam na blog), a pošto me nije ovlastio da ga zastupam u javnosti, neću mu navesti ime.

Zapela mi je za oko pripremna zbirka za polaganje završnog ispita osnovne škole u Srbiji. Možete ju preuzeti na srpskom, ali i na jezicima manjina, pa tako i na hrvatskom:

http://www.mpn.gov.rs/page.php?page=175

Knjigu od stotinu stranica i 330 zadataka izdao je "Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja" za besplatno preuzimanje. Nekoliko usporedba mi se vrzma glavom. Prije svega bit će zanimljivo usporediti njihov test male mature i našu osnovnu razinu velike mature.
- tu je 330 zadataka kao svojevrsni orijentir učiteljima i učenicima naspram naših tridesetak koji se ambiciozno naziva katalog ili tako nekako.
- zadaci su na prvi pogled raznovrsni, prirodni, zabavni i originalni koliko mogu biti
- država se pobrinula da svaki učenik i nastavnik dobije tu knjigu besplatno, a kod nas je nastupila erupcija komercijalnih izdanja koje su samo varirale šetnje oko jezera, temperature pećnice i penjanja na Sljeme do razine dosade i bljutavosti
- slike i formule zadovoljavaju standard naspram onog naeg očaja


Možda bih mogao dodati još nekoliko natuknica:
- Srbi imaju malu maturu, a Hrvati ne samo da je nemaju, nego su i ukinuli prijemne ispite za srednje škole
- u Srbiji se već neko vrijeme vodi rasprava o priznavanju statusa "službenog lica" nastavnicima što bi, eventualno, prijetnju ili fizički napad na njih stavilo u istu kategoriju s napadom na suca ili policajca

Post je objavljen 02.06.2011. u 23:12 sati.