Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/b3

Marketing

Duševna bol ministra Fuchsa

Vijest: Ministar obrazovanja i još koječega Radovan Fuchs (iako bi točnije bilo reći "ministar koječega, a pomalo i obrazovanja") odlučio je tužiti sindikat "Preporod" zbog priopćenja koje mu je nanijelo "duševnu bol".

Osobno ću samo prenijeti komentare s Nastavnici.org:
- lijepo znati da ministra može još nešto boljeti za obrazovanje, a ne samo ona stvar
- ako se čovjek koji osjeća fizičku bol zove "fizički bolesnik", kako se zove čovjek koji osjeća duševnu bol i može li onda takva osoba uopće biti ministar?

Ostatak ovog teksta prepuštam Željku Stipiću, predsjedniku "Preporoda" koji je u svom priopćenju lijepo rekao sve tako da uopće nemam potrebu išta dodati.

TUŽBA MINISTRA FUCHSA PROTIV SINDIKATA PREPOROD
(Ministrova duševna bol vrijedna više od 15 učiteljskih plaća)

Sudska tužba koju je ministar Radovan Fuchs podigao protiv Sindikata Preporod predstavlja presedan u odnosima predstavnika vlasti i sindikata. Nikada se u dva desetljeća nakon što je uspostavljen socijalni dijalog u Hrvatskoj nije dogodilo da bi jedan ministar sudskim sporom nastojao postići zadovoljštinu za podnesenu duševnu bol koju mu je nanio predstavnik nekog sindikata.

Podsjetimo se: Sindikat Preporod je Gospodarsko-socijalno vijeće isključilo iz kolektivnih pregovora zahvaljujući nepotpunim i nevjerodostojnim podacima o broju članova sindikata u srednjoškolskim ustanovama. Nepotpune i nevjerodostojne podatke prema GSV-u uputilo je Ministarstvo koje predvodi ministar-tužitelj. Fuchsovo je ministarstvo u svemu učinilo barem tri ozbiljna propusta. Prvo nije uspjelo prikupiti podatke iz velikog broja škola. Zatim to isto Fuchsovo ministarstvo desetak dana nije dopustilo da sindikalni predstavnici provjere izvještaje s terena. Nakon provjere kojom su utvrđeni evidentni propusti (nepotpuni podaci, priznati i izvještaji koji nisu bili potpisani od ravnatelja ustanova) Fuchsovo ministarstvo nije učinilo ništa da se propusti isprave.

Na sve ove propuste kojima se izravno pogodovalo jednom, a teško oštetilo drugi školski sindikat, Preporod je reagirao priopćenjem kojim smo izrazili sumnju da se iza ovih postupaka kriju nečasne namjere pojedinaca koji su izravno ili zapovjedno bili uključeni u posao prikupljanja i obrade spornih podataka. I dok smo u Preporodu razmišljali kako da se svi ovi postupci ne „zataškaju“, kako da za sve ovo netko i odgovara, te su se zbog svega predstavnici Preporoda prošli tjedan sastali s ministrom Fuchsom, taj isti ministar u međuvremenu je odlučio sudskim putem ostvariti materijalnu zadovoljštinu za duševnu bol koju su mu nanijele javno iznesene Preporodove sumnje. Bizarna je činjenica da je ministar na ovom sastanku zadužio svog državnog tajnika da se ispitaju Preporodovi navodi o nepravilnostima, a prethodno je već uputio svoju tužbu prema Općinskom građanskom sudu.

Ovim postupkom ministar se difamirao kako u ljudskom i profesionalnom, tako i u političkom smislu. Iznos koji najbogatiji Kosoričin ministar potražuje od Preporoda, a riječ je o iznosu za koji učitelji trebaju raditi 15 mjeseci, iznosu koji odgovara ukupnoj sumi mentorskog dodatka na plaću za razdoblje od više od 20 godina, nedvosmisleno upućuje na potpunu Fuchsovu izgubljenost u vremenu i prostoru. Ministar koji će ostati zapamćen po tome što nije svom resoru uspio priskrbiti ni jednu dodatnu kunu - Fuchsovom ministarstvu je pripalo 42 mil. kn. manje nego u 2010. godini - ozbiljno skrbi o svojoj otpremnini nakon što se vrati u bespuća znanstvene anonimnosti.

Sudski spor ministra Fuchsa protiv Sindikata Preporod u svojoj suštini predstavlja pokušaj zastrašivanja sindikata koji nikada nije svoje djelovanje tražio u kolaboraciji s aktualnim ministrima. Uostalom nisu li upravo u mandatu ministra Fuchsa zvjezdane trenutke doživjeli sindikalisti čiji se rad financira dotacijama iz državnog proracuna, sindikalisti koji su popunili upravna vijeća raznoraznih agencija, sindikalisti koji sasvim solidno naplaćuju svoja sudjelovanja u raznoraznim povjerenstvima Fuchsova ministarstva?

Ministrova tužba protiv Preporoda, nakon najave donošenja zakonskih rješenja kojim će se sankcionirati nepoželjni stavovi u novinarstvu, jasan je znak da su zastrašivanje i represija sredstva kojima u predizbornoj godini Kosoričina vlada želi sačuvati kakve-takve izglede za opstanak na vlasti. Zastrašivanje sviju onih koji ne pristaju biti saveznikom Vladi u realizaciji ovog nauma, barem kada je u pitanju sindikat Preporod, izazvat će potpuno suprotan ućinak – još žešće ukazivanje na propuste i anomalije te pozivanje na odgovornost sviju onih koji su odgovorni za probleme u funkcioniranje odgojno-obrazovnog sustava. Također, Preporod će zatražiti da Gospodarsko-socijalno vijeće na svojoj prvoj sjednici raspravi kako propuste koji su se dogodili prilikom donošenja sporne odluke tako i samu činjenicu da je odluka donesena u vrijeme kada GSV nije funkcionirao. Preporod će, posredstvom svoje sindikalne središnjice Nezavisnih hrvatskih sindikata, o ovom slučaju izvijestiti Međunarodnu organizaciju rada. Ako odgovorni bilo u Vladi, bilo u GSV-u ne učine ništa kako bi se problem riješio, Preporod ce na tužbu uzvratiti protutužbom, odnosno obavijestiti Državno odvjetništvo da utvrdi odgovornost svih involviranih pojedinaca iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa koji su sudjelovali u postupku koji je doveo do slanja nevjerodostojnih podataka prema Gospodarsko - socijalnom vijeću.

Željko Stipić, predsjednikPost je objavljen 15.02.2011. u 08:32 sati.