Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ninamemis

Marketing

"Apnea"

Dokumentarni film mlade hrvatske redateljice Nere Matas

Photobucket
Isječak iz dokumentarnog filma - "Apnea"

''Apnea'' je dokumentarac o ronjenju na dah, završni ispit pod mentorstvom profesora Vlade Zrnića na
Umjetničkoj akademiji u Splitu –smjer film i video, ,

Osnovna ideja ovog projekta je istraživanje ljudskog tijela i uma u ekstremnim uvjetima, te istraživanje Apne-e kao ekstremnog sporta. Snimanje filma započelo 2009. godine u 6. mjesecu. Nerina želja je bila istražiti jedno pitanje : „Kako čovjek može savladati toliko velike dubine zadržavajući dah ?“. Kako se i sama bavi autonomnim ronjenjem poznaje kompleksnost ronjenja, te istražuje tjelesne mogućnosti ljudi koji ronjenje izdižu na kompleksniji nivo. Tomo Vrdoljak i Lidija Lijić glavni su protagonisti ovog dokumentarca. Karakterno jako različiti, a opet toliko slični,sve su podredili ovom sportu .Da bi uspjela prikazati začudnost njihovih mentalnih i fizičkih sposobnosti te psiho-fizički utjecaj ovog sporta,redateljica nam prikazuje temeljitu priču o samom sportu kao i medicini za one koji se prvi put susreću sa Apneom.
Snimanje ovog filma trajalo je godinu dana, kroz koju je dokumentirala svakodnevne treninge ronioca u bazenu i moru, pripreme za natjecanja, intervjue ronioca i doktora, i istraživanja koja su osmislili stručnjaci s medicinskog fakulteta.
Snimalo se s 3 nadvodne i 1 podvodnom kamerom, sa unaprijed određenim kadrovima, rakursima i detaljno razrađenim planom snimanja. Dio snimljenog materijala je visoko stiliziran u kojem se nastojao oformiti vizualni stil filma, dok se drugi dio snimao terenski te je zahtjevao dokumentaristički pristup rada. Kroz izražajna sredstva kao što su kadriranje, dužina kadrova, planovi, rakursi, scenografija, montaža i zvuk, gradili su se slikovni i zvučni motivi koji stvaraju jednu određenu sliku sporta temeljenu na opisima ronioca, želeći dočarati i gledatelju prenijeti smirenu, hipnotizirajuću i bezvremensku atmosferu koju ronioci doživljavaju pri zaronu.
Kroz cijeli film priča je prožeta intervjuima dvoje protagonista, medicinskih stručnjaka i sportaša uključenih u film. Počevši od općenitog opisnog i informativnog sadržaja , priča bližeći se kraju postaje jako osobna i intimna, protagonisti prepričavaju svoje prvotne doticaje s morem koji su bili presudni u njihovom odnosu prema moru dubinama i sportu općenito.

Photobucket
Isječak iz dokumentarnog filma - "Apnea"

Početak filma je snimak pokušaja obaranja rekorda, Constant No Fins, Tome Vrdoljaka koji pri izronu doživljava „blackout“ i nastojanje sudaca te doktora da ga se oživi u vremenskom periodu od 7 minuta. Blackout ili na hrvatskom hipoksija je poremećaj koji nastaje zpog pomanjkanja kisika u krvi i tkivima koji dovodi do nesvjestice – objašnjava nam redateljica.
Početni kadrovi kao takvi su vrlo upečatljivi kao uvod u priču o apnei. Kadrovi svojom dramatičnošću prikazuju najrizičniju stranu ovog ekstremnog sporta, koja se tokom filma mijenja na pozitivne aspekte apne –ronjenja na dah.
Nakon te uvodne cjeline priča se vraća korak unatrag te paralelno prikazuje svakodnevicu dvoje glavnih protagonista, pravila sporta, te medicinsko stajalište stručnjaka koji se bave naukom o apnei. Tim intervjuima sagledava apneu kao sport, organizaciju i ljude koji se bave apneom. Cjelina završava s pričom o podvodnoj medicini.
"Podvodna medicina je veoma interesantna jer je novo područje istraživanja a i ujedno sam željela prikazati kontrast između ronioca koji stoji na dnu bazena bez zraka i doktora koji vrši istraživanja također na dnu bazena ali sa bocama za ronjenje" - upozorava redateljica.
U nastavku se koncentrira na individu ronioca i njihovu fascinaciju dubinama.
Temu obrađuje sa aspekta ronioca satkanu od snimaka napornih svakodnevnih treninga koje ronioci odrađuju da bi navikli svoje tijelo na ekstremne uvjete ovog sporta. Treninzi su snimani na raznim lokacijama i na razne načine. Prikaz treninga je poredan od najosnovnijih njima specifično prilagođenim vježbama, do snimaka razigranosti u moru koje ni ne nalikuju na vježbe. Taj kraj je u biti suština zbog kojeg svatko od njih započinje bavljenje s ovim sportom a to je boravak u morskim dubinama.

Film se trenutno nalazi u montaži te bi trebao biti gotov krajem četvrtog mjeseca, te će premijerno biti prikazan u splitskoj kinoteci. Do tada možemo samo uživati u ovih nekoliko izreza iz filma ....

Photobucket
Isječak iz dokumentarnog filma - "Apnea"



Trailer filma

Post je objavljen 18.01.2011. u 03:23 sati.