Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toplice

Marketing

JAKOPOVEC I KAŠTELANEC

Broj:221/2010.
Datum: 16. studenoga 2010.
Predmet: Jakopovec i Kaštelanec

BISKUPSKI ORDINARIJAT
mons. Josip Mrzljak, biskup
Pavlinska 4
42000 VARAŽDIN

Preuzv. gosp. Biskupe!

Župa Var. Toplice osim samih Toplica ima 13 sela u kojima trenutno živi 5095 vjernika. Najudaljenija sela su prema župi Oštrice Črnile 5 km a prema župama Kneginec i Jalžabet Jakopovec(5) km i Kaštelanec (6 km). Svako selo ima neko svoje vjersko obilježje – kapelicu gdje se jednom godišnje u ljetnim mjesecima slavi sveta misa, a u Jakopovcu postoji velika kapela u kojoj se svake nedjelje, osim u ljetnim mjesecima dok su mise po ostalim selima, okuplja priličan broj vjernika iz Jakopovca i Kaštelanca, koji zajedno imaju preko 230 domaćinstava. Uz kapelu sv. Jakova je i groblje za ta dva sela. Djeca polaze školu u Kelemenu i Knegincu. Župna kateheza se odvija u Var. Toplicama u vjeronaučnim dvoranama. Iz Jakopovca i Kaštelanca redovito dolaze 8. i 3.r. povremeno 7.r. te tu i tamo po dvoje, troje iz ostalih razreda, a nekolicina roditelja je već prošle a i ove godine tražila da djeca osobito nižih razreda polaze župnu katehezu i pripravu za prvu Pričest u župi Jalžabet što sam im dopustio. Iz Jakopovca ima i ministranata u susjednoj župi Jalžabet. Za vrijeme ljetnih mjeseci dok u kapeli nema svetih misa u župnu crkvu dolazi tek desetak vjernika iz tih sela a ostali u obližnji Kelemen i u Varaždin (?). U zimskim mjesecima župnik nerijetko zbog svete mise mora dolaziti okolo kroz Kneginec a to je onda 10 km + 10 na povratku.
Već je šezdesetih godina prošlog stoljeća bilo inicijative da se navedena sela pripoje župi Jalžabet – ali je čini se bilo otpora pa je to odgođeno za kasnije. Pok. biskup Marko je također razmišljao o tome ali ga je bolest i smrt u tome spriječila – što Vam, vjerujem, mogu potvrditi i mons. Godina i mons. Perčić. Ukratko: Jakopovec i Kaštelanec imaju svoju općinu u Jalžabetu, djeca idu u školu u Kelemen i Kneginec a pošta im je u Turčinu a spadaju u župu Var. Toplice.
Filijalna crkva sv. Jakova se spominje 1334. pod zaštitom je spomenika kulture, u dobrom je stanju, a župni vijećnici vode sami brigu o uzdržavanju i plaćanju režija za kapelu, skupljaju milostinju i izvanredne priloge za popravke (trenutno se radi na elektrifikaciji dva zvona), imaju zvonara kojeg sami uzdržavaju, orguljašicu također koja prima od njih dar za sviranje već prema odluci vijećnika, ima zajednicu mladih (15-20 redovitih) koja se okuplja tijekom čitave godine pa i u ljetnim mjesecima nedjeljom navečer. a župnik je češće prisutan.
Župni ured vodi Župne matice za cijelu župu a za navedena sela pisani Status animarum je u posebnom svesku i redovito je od prijašnjih i sadašnjeg župnika ažuriran – po mojoj procjeni gotovo 95% podataka je uneseno, a postoji i kompjuterski Status animarum koji je gotovo 100% točan što se veoma lako dade prenijeti.
Budući da je i prije moga dolaska u ovu župu (1.2.2009.) bilo govora o tome da bi ta dva sela pripala župi Jalžabet što bi povećalo župu Jalžabet za oko 800 vjernika, dostavljam Vam ove podatke pa Vas molim da stvar razmotrite (Prezbitersko vijeće…).
Planiranu elektrifikaciju zvona i uređenje el. instalacija ćemo završiti najkasnije do 10. prosinca 2010. pa očekujem Vašu odluku.
Pozdrav u Gospodinu!
Stjepan Mostečak, župnikPost je objavljen 25.11.2010. u 14:33 sati.