Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toplice

Marketing

"Sačuvajmo dragi nam kaj"

Image and video hosting by TinyPic
U Varaždinskim Toplicama i ove je godine, u organizaciji topličkog Društva "Naša djeca", po osamnaesti puta održana Kajkavijada, dječja revijalna manifestacija koja se ovoga vikenda, 13. i 14. studenoga, održavala u hotelu Minerva, čime je nastavljena duga tradicija očuvanja kajkavskog govora i kajkavske kulturne baštine pod motom "Sačuvajmo dragi nam kaj" .
U dvodnevnom programu sudjelovalo je više od šestotina djece iz sedam županija (Varaždinske, Međimurske, Koprivničko-križevačke, Krapinsko-zagorske, Zagrebačke, Karlovačke te Primorsko-goranske županije) u kojima se govori kajkavskim narječjem. Prvog su dana manifestacije nastupili oni najmlađi; djeca iz vrtića "Tratinčica" iz Varaždinskih Toplica, "Dječja maštanja" i "Maslačak" iz Murskog Središća, "Pinokio" iz Sivica, "Bubamara" iz Kneginca Gornjeg, "Zeko" iz Ljubeščice, "Bambi" iz Čakovca, "Potočić" iz Jalžabeta, "Leptirići" iz Zebanca, Dječji vrtić Novi Marof, Društvo "Naša djeca" iz Karlovca te KUD Varteks iz Varaždina.
Photobucket
U nedjeljnom programu sudjelovala su djeca školskog uzrasta iz Varaždina, Varaždinskih Toplica, Sv. Petra Orehovca, Ravne Gore, Križa, Visokog, Sv. Đurđa, Remetinca, Ludbrega, Virja, Kneginca Gornjeg i Ljubeščice. Svi su oni zajedno sa svojim voditeljima i odgajateljima dočarali lirsko vraćanje u idilične prostore djetinjstva, ali i nostalgičan povratak u onaj zavičaj duha koji nas, nasuprot svih današnjih virtualnih prostora globalne kulture, vraća i spašava od bezličnosti, od nestanka našeg kulturnog identiteta koji je temelj budućnosti svakog naroda.

Te su dane obilježili radost i osmijeh na licima izvođača koji su od gledatelja izmamili mnogobrojne pohvale, pljesak i oduševljenje. Kroz recitacije, dramske igre, plesove, pjesme i starinske dječje igre pokazano je kulturološko bogatstvo Lijepe naše, a sve to ne bi bilo moguće bez svih divnih ljudi, počevši od roditelja, odgajatelja, učitelja i mentora kao i samih organizatora i sponzora. Za goste izvan Varaždinskih Toplica organiziran je cjelodnevni boravak koji je uključivao razgledavanje Toplica s licenciranim turističkim vodičem, polusatno sudjelovanje u rimskim dječjim igrama na arheološkom lokalitetu i kupanje u bazenima hotela Minerva.

Mateja Ratković

Regionalni.com


Post je objavljen 14.11.2010. u 21:53 sati.