Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toplice

Marketing

PROSLAVA sv. MARTINA BISKUPA – ZAŠTITNIKA ŽUPE

Image and video hosting by TinyPic
Vjernici župe sv. Martina biskupa danas su svečano proslavili svog nebeskog zaštitnika, sv. Martina biskupa. Jutarnju sv. misu koja je okupila priličan broj vjernika, osobito onih koji rade u popodnevnim smjenama, predvodio je župnik koji je u propovijedi pozvao vjernike da nasljeduju sv. Martina u poniznosti, pobožnosti i dobroti koju je on svojim životom svjedočio i djelima pokazivao.
Image and video hosting by TinyPic
Grupa djece iz dječjeg vrtića „Tratinčica“ zajedno sa svojim „tetama“ u prijepodnevnim satima došla je u crkvu gdje im je župnik kroz kratku katehezu govorio o dobroti sv. Martina i na njima razumljiv način ocrtao njegov život, te ih pozvao da i oni znaju poput sv. Martina širiti na svoj način toplinu ljubavi prema svojim roditeljima i onima koji ih odgajaju u vrtiću, kao što je to sv. Martin činio darujući siromahu pola svoga plašta.
Image and video hosting by TinyPic
Govorio im je također o bl. Alojziju Stepincu jer su pred novim oltarom bile izložene moći bl. Alojzija koje će biti položene u novi oltar koji će danas biti posvećen, a nakon molitve i pjesme pozvao ih je na svečanu svetu misu posvete oltara.
Image and video hosting by TinyPic
Misno slavlje u 11 sati predvodio je vlč. Davor Šumandl, župni vikar iz Ivanca, ovogodišnji mladomisnik, koji je kao đakon obavljao svoj pastoralni praktikum u našoj župi. Podsjetio je u svojoj propovijedi kako se sv. Martin danas nažalost u mnogim svjetovnim svečanostima vezanim uz tzv. krštenje mošta slavi na pogrešan način jer takve svečanosti nemaju nikakve veze s pobožnošću već naprotiv puno puta vrijeđaju osjećaje vjernika, makar se često događa da i sami vjernici u njima sudjeluju. Uz vlč. Davora suslavili su preč. Andrija Jagečić Boltek, dušobrižnik iz obližnje bolnice te vlč. Jadranko Benjak, župnik iz Kneginca, a slavlju svete nazočio je uz ostale vjernike i velik broj djece osobito nižih razreda osnovne škole.
Image and video hosting by TinyPic
Budući da je blagdan sv. Martina od ove godine i DAN GRADA Var. Toplica, u poslijepodnevnim satima prije svečane sjednice Gradskog vijeća koja je održana u kino dvorani, položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod spomenika palim braniteljima uz molitvu koju je predvodio župnik.
Image and video hosting by TinyPic
Svečanu sv. misu posvete novog oltara u prepunoj crkvi sv. Martina u 18 sati predvodio je varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak. Obred posvete novog oltara prisutnim je vjernicima tumačio mons. Antun Perčić, kancelar varaždinske biskupije.
Novi oltar župne crkve, te ambon, izrađeni su u radionici drvorezbara gosp. Miljenka Kranjčeca iz Hodošana, po nacrtu akademske slikarice gđice. Snježane Inkret iz Varaždina, koja ih je prekrasno uklopila u postojeći crkveni prostor koji krase dva prekrasna oltara Fracescca Robbe iz 18. st. a darovani su ovoj župi prije 126. godina nakon potresa koji je 1882. pogodio Zagreb i zagrebačku katedralu. Oltar i ambon za župnu crkvu dar je preč. Andrije Jagečića Bolteka, dušobrižnika u bolnici Var. Toplice te i župnika župe sv. Martina u Var. Toplicama od 1972. do 2001.g. Uz ovaj oltar i ambon on također daruje još jedan ambon te stalak za uskrsnu svijeću koji se izrađuje u istim radionicama i biti će nadamo se svečano blagoslovljeni do ovogodišnjeg Božića.
Image and video hosting by TinyPic
„Bože! Posvećujemo Ti ovaj žrtveni stol; prožmi nas svojom milošću: kad se god okupimo oko ovoga stola, ti nas brižno brani, te izlijevanjem Duha iz dana u dan izgrađuj u svoj sveti narod“ – riječi su iz obreda posvete oltara, čiju je važnost kao zajedničkog euharistijskog stola oko kojeg se župna zajednica okuplja i sa kojega se hrani Kristovim tijelom, u osobito nadahnutoj propovijedi okupljenim vjernicima stavio na srce preuv. Biskup, naglasivši kako je oltar mjesto od kojega vjernici polaze u svoj svakidanji život i k njemu se opet svakog dana Gospodnjeg vraćaju da bi okrijepljeni i nahranjeni Isusom Kristom dobili snagu za svakodnevni život te svjedočenje vjere koja treba djelotvorno prožimati život svakog kršćanina u našem današnjem društvu.
Image and video hosting by TinyPic
Spomenuvši hrabro i neustrašivo svjedočenje mnogih mučenika i svetaca kroz čitavu povijest Crkve, osobito je istaknuo primjer bl. Alojzija Stepinca, čije je moći položio u novi oltar, te zaželio da njegov primjer čvrste i nepokolebljive vjere sada kada se u ovom oltaru nalaze njegovi vidljivi zemni ostaci na poseban način budu poticaj i primjer vjernicima ove župe.
Image and video hosting by TinyPic
Svečanost misnog slavlja odabranim je pjesmama, uz puk, pratio mješoviti župni zbor sa svojim solistima pod vodstvom č.s.Agate, a uz biskupa te već spomentog darovatelja oltara preč. Andriju Jagečića Bolteka sudjelovali su svećenici Varaždinsko-topličkog dekanata, te mons. Franjo Prstec, župnik župe sv. Marka u Zagrebu, dugogodišnji dušobrižnik naših vjernika u Švedskoj, rodom iz naše župe.
Image and video hosting by TinyPic
Na koncu misnog slavlja nakon „Tebe Boga hvalimo“ župnik je srdačno zahvalio preuzv. biskupu posvetitelju, i uzoritom kard. Josipu Bozaniću na darovanim moćima bl. Alojzija Stepinca, te darovatelju preč. Andriji, kojemu je biskup predao prigodnu zahvalnicu što su prisutni vjernici popratili srdačnim pljeskom.
Image and video hosting by TinyPic
Župnik je zahvalne riječi uputio i svima koji su sudjelovali i na bilo koji način pridonijeli lijepoj svečanosti ovog slavlja.


Post je objavljen 11.11.2010. u 22:08 sati.