Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toplice

Marketing

MOLITVENO BDIJENJE uoči blagdana sv. Martina

Image and video hosting by TinyPic
Velik broj vjernika okupio se večeras, uoči blagdana svog nebeskog zaštitnika sv. Martina biskupa na molitveno bdijenje, jer će na sam blagdan biti posvećen novi oltar u župnoj crkvi. U novi oltar biti će položene moći blaženog Alojzija Stepinca, koje je na molbu mjesnog biskupa mons. Josipa Mrzljaka za novi oltar darovao zagrebački nadbiskup kard. Josip Bozanić.
Image and video hosting by TinyPic
Na početku molitvenog bdijenja župnik je zahvalio mjesnom biskupu i zagrebačkom nadbiskupu na darovanim moćima te ih svečano izložio, a prisutne je ukratko podsjetio na život i žrtvu našeg blaženika koji će na ovaj način imati časno mjesto u našoj župi. Podsjetio je da se ove godine slavi 50. godina od mučeničke smrti bl. Alojzija i osamdeset godina od njegove prve ili mlade sv. mise koju je slavio u rimskoj bazilici sv. Marije Velike, 1930 godine.
Image and video hosting by TinyPic
Predvodeći bdijenje župnik je podsjetio na blaženikove riječi:“KAD VAM SVE OTMU, OSTAT ĆE VAM DVIJE RUKE; SKLOPITE IH NA MOLITVU PA ĆETE ONDA BITI NAJJAČI“, naglasivši kako je čitava povijest kršćanstva zapravo jedno veliko mučeničko svjedočenje za Kristovu radosnu vijest, počevši od vremena Apostola i prve Crkve pa sve do danas, a tako će biti i u budućnosti, a molitva je zaista najjače oružje za kojim trebaju posegnuti i vjernici ove župe, naše mjesne Crkve i čitavog našeg naroda. Mnogima dobro poznate riječi blaženog Alojzija koje je izrekao 7. srpnja 1935. u svojoj zavjetnoj propovijedi na Mariji Bistrici kao zavjet Majci Božjoj:
“Obećajemo da ćemo Ti ostati vjerni i iskreni štovatelji.
Vjerni dok budu žuborili potočići naši,
šumile rijeke naše,
dok se bude pjenilo sinje more naše.
Vjerni dok se budu zelenile livade naše,
dok su budu zlatile njive naše,
dok se budu sjenile tamne šume naše,
dok bude mirisalo cvijeće domovine naše!”
bile s uvod u molitvu krunice a sam blaženik o tome svjedoči (7. listopada 1945):
"I mi smo, dragi moji vjernici, uzeli to oružje u ruke, da baratamo njime na poseban način, za obranu svojih duša, za obranu kršćanskog poredka u našoj dragoj Hrvatskoj, za obranu kršćanskog poredka u svijetu, bez kojega zemlja postaje pakao. Pozvali smo sve naše vjernike u Zagrebu, da se prihvate tog moćnog oružja, pozvali smo sve naše vjernike čitave nadbiskupije. A mjesec listopad imao je biti putokaz, da ova divna molitva zauzme po svim našim obiteljima i po čitavoj Hrvatskoj opet ono mjesto, koje je nekad imala, i koje joj s pravom pripada. Pozvali smo ih, jer u svetoj krunici vidimo takvo oružje, da je nemoguće da ne bi iznijeli pobjedu nad svim onim zlima u svijetu, ako to oružje, svetu krunicu budemo svaki dan držali u ruci i njime se dostojno služili, to jest toplo i srdačno molili."

Image and video hosting by TinyPic
Nakon misnog slavlja molitveno bdijenje nastavljeno je prisjećanjem na hrabro svjedočanstvo koje je blaženi Alojzije pokazao za vrijeme suđenja i uzništva u Lepoglavi i Krašiću, te porukama koje nam je sluga Božji papa Ivan Pavao II uputio prigodom proglašenja blaženim u propovijedi na misi proglašenja blaženim u Mariji Bistrici 3. X. 1998 godine, te riječima sadašnjeg pape Benedikta XVI. na općoj audijenciji u srijedu 8. veljače u dvorani Pavla VI. u Vatikanu, kad je rekao je hrvatskim hodočasnicima: ”Uoči spomendana blaženog kardinala Alojzija Stepinca, koji je vjeran Kristu svjedočio istinu i podnio mučeništvo, pozivam vas da u njemu pronalazite uzor kršćanskoga života i ljubavi za svoju domovinu.” Papa Benedikt XVI. jednom je posvjedočio da su život i mučeništvo kardinala Alojzija Stepinca utjecali na njega u njegovoj mladosti te da je on Stepinca uzeo za vlastiti primjer svetosti.
Okupljeni vjernici molili su bl. Alojzija da sve nas prati svojim zagovorom da do kraja ostanemo vjerni Isusu Kristu radosno živeći i svjedočeći njegovu evanđeosku poruku.
„In te, Domine, speravi“. „ U Te se, Gospodine, uzdam“ - bilo je geslo kardinala Alojzija Stepinca. U njegovu je liku sažeta cijela tragedija koja je pogodila Europu tijekom ovoga stoljeća, obilježena velikim zlima fašizma, nacizma i komunizma. U kardinalu Alojziju Stepincu blista u punini katolički odgovor: vjera u Boga, poštivanje čovjeka, ljubav prema svima potvrđena praštanjem, jedinstvo s Crkvom vođenom Petrovim nasljednikom.
Image and video hosting by TinyPicPost je objavljen 10.11.2010. u 22:40 sati.