Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/pogledsbrda

Marketing

Dokazi za postojanje Boga: "fino-podešeni Svemir"

Jedan od "dokaza" koji navodno pokazuju namjeru iza Svemira — naime, da je Svemir podešen tako da stvori ljude — je argument "finog podešavanja".

Fizika je uspjela zakone koji upravljaju Svemirom svesti na desetak principa koji uključuju različite konstante. Recimo, gravitacija privlači sve mase u Svemiru, a elektromagnetska sila privlači različite naboje a odbija iste. Obje sile padaju s kvadratom udaljenosti.

Uzmimo dva elektrona. Oba su negativna, i elektromagnetska sila iz odbija, a gravitacija privlači. Omjer te dvije sile će biti uvijek isti, bez obzira na udaljenost ta dva elektrona — taj broj je očito neka konstanta, koja ne ovisi o izboru jedinica, načinu mjerenja itd.

Takvih konstanti ima desetak, i mi ne znamo objasniti njihove vrijednosti.

Argument je ovaj: netko je morao vrlo precizno podesiti te konstante, jer da su imalo različite — Svemir koji vidimo bi bio nemoguć.

Ovaj argument je zvučan na prvi pogled. Nešto što vidimo i što je očito je teško objasniti. Ali pogledajmo oko sebe. Ja ovdje sjedim i pišem ovaj tekst. Kako objasniti mene? Moji roditelji su se morali upoznati, zavoljeti, oploditi, roditi mene, odgojiti me. Da se nisu sreli, ne bi me bilo. Kako objasniti moje roditelje? Koja je bila vjerojatnost da se moji djedovi i bake upoznaju i vjenčaju? A tek njihovi roditelji? Sa svakim idućim korakom, vjerojatnost da postojim se smanjuje na zanemarivu. Mnogo toga je moralo biti točno tako da bih ja bio moguć.

Iz toga je logično zaključiti da je cijeli Svemir udešen tako da se rodim ja. Dakle, ja sam Vrhunac, cilj stvaranja. Ili nisam? Gdje je greška u razmišljanju?

Greška u razmišljanju je u tome da gledamo dvije zadate situacije — prije par stotina godina i danas — i računamo koliko je mala vjerojatnost da je od one situacije nastala današnja.

Drugačije rečeno: Svakog tjedna se izvlači loto. Koja je vjerojatnost da su izvučeni baš brojevi koji su izvučeni? Vrlo mala. Ali su izvučeni. Neki brojevi su morali biti izvučeni. Da su izvučeni drugi brojevi, opet bi bili isto nevjerojatni.

Fino podešene konstante su jednak problem kao moji fino podešeni roditelji, bake i pradjedovi. Gledano s današnjeg stajališta, izgleda nejvjerojatno. Ali mi ne znamo što je sve moglo biti. Naša intuicija se teško nosi s mogućim ishodima i vjerojatnostima. Loto se izvlači svaki tjedan (i češće) a nastajanje Svemira nitko nije vidio, niti zna što se uopće može u takvoj situaciji podesiti.

Zato "fino-podešeni Svemir" ne dokazuje ništa.

Post je objavljen 13.09.2010. u 14:28 sati.