Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/neejoehendrixgameblog

Marketing

Mafia II recenzija (Xbox 360, PC)

Prošlo je osam godina otkako je Illusion Softworks, danas 2K Czech, napravio Mafiu, koja je briljirala na PC-u, dok je na konzolama "zadovoljila". Mafia II prvi put je najavljena u 11. mjesecu 2007. dosegnuvši hype tako velikih razmjera da kad su prednarudžbe bile otvorene prije dva tjedna, isti dan su bile zatvorene, pošto je preko 600 000 prednarudžbi u svijetu u roku 14 sati bilo rezervirano. Jedino Diablo III danas konkurira takvim hypeom, te će se sa prednarudžbama vjerojatno ista stvar dogoditi, možda čak i za manje vremena. Mafia II prvi put je dobila datum izlaska u 12. mjesecu 2008. Odgođeno na 5. mjesec 2009. Odgođeno zatim na 12. mjesec 2009. Ponovno odgođeno na 5. mjesec 2010. I također ponovno odgođeno do nedavnog izlaska, 24. 08. 2010. Mafia II je jednom riječju- odlična. Međutim, tu i tamo se pojavi par sitnica koje nam govore da su dječaci iz IS-a (tj 2K-a) možda trebali odgoditi čak i do 2011. Pročitajte dalje.

THE GOOD

Izvanredna grafika i odlična optimizacija- Da Mafia II ima izvanrednu grafiku ispred svog vremena znaju i vrapci na grani koji još uvijek rasturaju UT2k4. Baš kao i njen prethodnik na PC-u prije 8 godina, Mafia II svojim sitnicama poput grain efekta svjetlosti kroz prašinu (također poznato kao Tindalov efekt), prljavština i blato na automobilima, frcanje kamenčića, zemlje i/ili sijena pod kotačima izvanredno dočaravaju grafičku snagu i ljepotu Mafie. Također, developeri su napravili iznimnu stvar te nisu pogriješili kao Rockstarovci za PC verijzu GTA četvorke, te su savršeno optimizirali ovu igru, koja izuzetno lijepo i fluidno radi na konfi staroj čak i dvije godine. Svaka čast na tome. Također, igra je odlična optimizirana i za Xbox 360, koji ima izuzetno rijetko situacije gdje opada broj FPS-ova, pa čak i na prostranstvima. Uistinu svaka čast.


Izvanredna priča
- Priča u Mafiji će vas jednostavno očarati. Fantastična mreža zapleta, fantastično karakterizirani likovi čiju karakterizaciju mogu nadjačati samo likovi u GTA četvorci, koja dan danas caruje na svim platformama (priznajem, GTA fanboy sam :D). Izvanredna pozadina, zaplet, napetost, sam smisao je izvrstan. Ogroman plus u igri.

Empire Bay kao Liberty City- Empire Bay, grad koji se nalazi u nastavku umjesto Lost Heavena, napokon djeluje živ. Kvartovi, ulice, ljudi, zgrade, trgovine, glazba.... Jednostavno odlično. Najjača fora je kada u siromašnom crnačkom kvartu ostavite svoj auto najmanje na 5 minuta, onda ćete ostati bez jednog kotača :D. Baš kao Liberty City- Empire Bay napokon djeluje živo.

Legendarna glazba i zvukovna sinkronizacija- Teško će vam se biti odvojiti od automobila ili kuće. Radio, na kojem sviraju oldice iz 50-ih godina iz SAD-a pružaju legendarnu i izuzetno ugodnu atmosferu te vam donose doživljaj iz tog doba. Također, način i kvaliteta razgovora sa likovima uistinu je ugodan i realan.

Borba- Borba nije revolucionarna niti nešto realnija od borbe iz GTA četvorke (kad ćemo već sve uspoređivati), ali nije ništa manje dobar. Nvidijin Physx engine fantastičan je za pucačke i prsa o prsa borbe te donosi pravi doživljaj igranja i života gangstera.

THE BAD


Kratko s obzirom na vrijeme čekanja- Možda da su developeri još malo odgađali i razradili duljinu priče, ne bi im Bog ništa rekao. Mafia II je kratka. Prođete ju za 12 sati. Zaista šteta, još i više s obzirom na sljedeći nedostatak.

Nema Free Roama!- Mafia II nema Free Roam! Tako je! Prođete igru i ne možete nikuda po gradu šetati ili uživati. Možete započeti samo iz početka. Veliki, veliki minus. Doduše, izašao je mod za free roam (PC verzija), čiji ću link uskoro staviti, stoga je nekim dijelom i taj problem riješen, ali su vlasnici konzola podosta zakinuti.

UKUPAN DOJAM

Mafia II je izvrsna igra, fantastične priče, prekrasne grafike, engine je izvrstan, jednostavno maestralno. Ali nažalost, potpuni užitak uništavaju kratka priča, bugovi, ali i nedostatak Free Roama. Znači- Mafia II je odlična, ali nije bolja od Mafie I i GTA IV-ke. Možda da su odgodili još malo i ispolirali to kako treba, Mafia II bi definitivno bila ozbiljan konkurent za igru godine. Ovako ćemo Mafiu rado igrati, ali ne kao jednu od najboljih igara ove godine.


OCJENA

Igrivost, grafika, engine, priča- ekstra. Kratko, bugovito-šteta.
Ocjena: 8,8/10

VRIJEDI LI KUPITI

Definitivno, čak i pri trenutnoj cijeni, ali nažalost ne u Hrvatskoj. Preporučujem www.shopto.net, izvrsna cijena, mala poštarina. Definitivna preporuka.

Nikola Orić




Post je objavljen 30.08.2010. u 13:58 sati.