Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/neejoehendrixgameblog

Marketing

Mafia II Hands-On! (Tested demo for Xbox 360 & PC)

Evo, ljudi, da vam iskreno kažem, ja ne da brojim dane i sate, nego minute i sekunde do 24.08., tj. izlaska Mafie II. Prošlo je 8 godina od izlaska Mafia: The City of Lost Heaven, igre koja bi definitivno bila GotY da nije bilo tog bezobrazno dobrog Morrowinda koji nas je zaslijepio kosturom Indiane Jonesa i nepregledno velikim svijetom. U to vrijeme, Mafia se predstavila nevjerojatnom grafikom, pričom i fizikom, isto što i danas radi Mafia II

PRVO ŠTO PRIMJETITE

Ako ima išta što mi se sviđa u sandbox žanru igara, inače mom omiljenom žanru, onda je to definitivno izbor automobila te simulacija vožnje njih samih. Mafia II se smješta u '40.-e godine 20. stoljeća, što se vidi i po raznovrsnim automobilima koje ćete moći smjestiti u svoju, kvadraturu malom, ali kapacitetom ogromnu garažu. Bio to pick-up, limuzina ili muscle car, u garaži ima mjesta. Napokon ste izašli van. Jarko sunce osvjetljava vam izuzetno lijepu grafiku, koju su GTA IV fanovi (poput mene smijeh) priželjkivali za GTA, ali dobro da su dobili u ovome. Eh, sad je tu ta vožnja. Iako fizika udaraca, pucanja stakla i sl. je i više no realna, simulacija vožnje još uvijek ima neki arkadni štih, kao da je to go-kart, a ne veliki muscle car. Opet, neprikosnoveni vladar u realnoj vožnji u ovom žanru igara ostaje GTA IV i njegove ekspanzije.

OMG GRAFIKA

Sjećam se iz jednog broja Pc Playa iz 2008. u kojem se nalazio screenshot drive-by akcije iz Mafie II, a autor teksta je ispod screenshota napisao: "Ne znamo kakva će kanta pokretati ovu grafičku perverziju.". S pravom je to autor mislio. Ovako lijepa grafika, oku jednako ugodna i na konzoli i na PC-u, vjerujem još nije viđena. Izuzetno dobro pregledan grad u pozadini, elementi padanja snijega, šuštanje lišča, vihorenje trave, sjene, sjaj, sunce... Ma sve je apsolutno famozno. Ali da se PC-aši ne brinu, igra je nakon 2 godine najave famozno optimizirana, pa se GTA IV slučaj neće ponoviti, zbog kojeg su mnogi uzeli GTA za Xbox (kao ja) ili PS3.

PRIČA

Iako je to tek demo, već u njemu vidimo izuzetno razrađenu priču koja će nas zasigurno držati pred ekranom dulje vrijeme.

BORBA I FIZIKA

Mafia II, kao većina TPS-ova, shootera i sl. izdanih nakon 2006.-e koristi taj famozni cover, te vam je igranje i preživljavanje hrkljuša bez njega praktički nemoguće. Illusion Softworks, od 2008.-e poznati kao 2K Czech, odlučili su u igri koristiti pri borbama što manje krvi, kako bi ispalo realnije, a ne kao neka hack n' slash tabačina prepuna Gore scena. Također su koristili i nVidijin Physx engine, kako bi pucanje stakla od sačmarice, eksplozije, rasipanje predmeta ili čak trešnja ruku glavnog lika kad puca iz puške bili što realniji. Po meni, fizika je definitivno odlična, a borba puno zanimljivija nego u prvom nastavku.

DOJAM I ZAKLJUČAK

Mafia II jedna je od najvećih i najiščekivanijih igara u protekle 3 godine, koja je podigla hype-o-meter na tržištu igara do nebesa. Sudeći po demu, nećemo se razočarati. Iako nije revolucionarna, Mafia II izgleda, zvuči i pokazuje se kao izvrsna igra, te je jedan od trenutno najvećih GotY kandidata. Također, Mafia II jednako dobro radi i na Xboxu 360 i na PC-u, te naravno, jednako dobro i izgleda, pa tako da nema bitne razlike između te dvije verzije. Za koju ćete platformu kupiti Mafiu, ovisi čisto o vama i vašem ukusu. U bilo kojem slučaju nećete pogriješiti, a ja sad idem razbiti kasicu i brojiti novce za kupovinu Xbox verzije. Uživajte smijeh

Nikola Orić

Post je objavljen 13.08.2010. u 01:17 sati.