Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gbo-rekreacija

Marketing

Opis programa

Zdravlje je važan dio kvalitete života, a tjelesna aktivnost je važan faktor u postizanju optimalnog stanja zdravlja i djeluje na smanjenje rizika od pojave različitih bolesti. Tjelesna aktivnost je svaki oblik kretanja koji rezultira povećanjem energetske potrošnje koja je veća od uobičajene razine u mirovanju. Tjelesno vježbanje ima utjecaj na funkcionalne sposobnosti (dišni sustav, srčano-žilni sustav, sustav za kretanje), motoričke sposobnosti (jakost, izdržljivost, fleksibilnost, brizna, koordinacija), morfološka obilježlja ( preraspodjela masnog tkova, povećanje mišićne mase). Takve promjene izazivaju pozitivne promjene i na psihološkom planu (lučenje endorfina, serotonina). Tjelesna aktivnost također ima i brojne terapijske učinke ( prevencija i tretman brojnih somatskih oboljenje i sjedilačkog načina života i prevencija i tretman mentalnih bolesti, poremečaja raspoloženja, bolesti ovisnosti).
Prije početka svakog vježbanja treba obaviti inicijalna testiranja i preglede kod doktora, tj. specijalista sportske ili sportsko rekreacijske medicine, medicine rada. Također je potrebno upoznati voditelja ili trenera aktivnosti o bilo kakvim fizičkim problemima, smetnjama ili bolovima prije početka vježbanja. Neki programi nisu za svakoga, ili je potrebno pojednine vježbe izbjegavati ili raditi u modificiranom obliku.



PILATES- Pilates metodu je razvio Joseph H. Pilates, sa Istoka uzima povezanost uma i tijela, opuštanje i svjesnost, a sa Zapada naglašavanje mišićnog tonusa, snage i izdržljivosti. Pilates je bio mišljenja da svaka vježba mora biti prirodna, kao što su i sve ostale aktivnosti čovjeka u svakodnevnom životu. Njegova filozofija vježbi je okrenuta prema tijelu kao cjelini. Na taj način vježbe su namijenjene cijelom tijelu, a ne samo određenom mišiću ili mišićnoj skupini. Dobrobiti pilatesa: postići fizičku i psihičku ravnotežu, te bolju koncentraciju; preoblikovati tijelo; učvrstiti mišiće trbuha, stražnjice i donjeg dijela leđa; popraviti držanje, smanjiti bolove u leđima te ojačati kosti i zglobove; razviti snagu, izdržljivost, koordinaciju i gipkost; zahvaljujući pravilnom disanju, povećati kapacitet pluća, poboljšati cirkulaciju i izmjenu tvari; poboljšati emocionalno stanje, ublažiti stres i umor; indirektno smanjiti postotak masnog tkiva.
BASIC PILATES: vježbe početnog i srednjeg stupnja
POWER PILATES: vježbe srednjeg i naprednog stupnja


BODY & MIND WORKOUT- zanimljiva, intenzivna i nadasve efikasna kombinacija vježbi snage iz pilatesa i joge uz nadopunu vježbi disanja. Disanje je osnovni fiziološki proces koji je svojstven, bez iznimke, svakom živom biću. Disanje je toliko bliski pojam svima nama da o njemu nikada ne razmišljamo. Pravilno disanje uključuje duboko disanje cijelim plućima, no stres i ubrzani način života učinili su to da većinom dišemo vrlo plitko i pretežno samo gornjim dijelom pluća. Na taj način donji dio ostaje ‘neiskorišten’, ventilacija organizma nije potpuna i tijelo ne dobiva kisika koliko mu je potrebno i koliko ga je u mogućnosti dobiti.
Dobrobiti joge: joga povećava gipkost, podmazuje zglobove, tetive i ligamente. Prednost joge je u tome što kombinira vježbe istezanja kojima se tijelo savija pomoću međusobno povezanih pokreta. Takve su prirodno povezane poze manje bolne, te rezultiraju većom učinkovitošću.
Joga masira unutrašnje organe u tijelu. Dobrobiti pilatesa smo već naučili.


Aerobik je aerobna aktivnost koja se provodi u grupama pod stručnim vodstvom instruktora uz glazbu. Riječ aerobno doslovno znači uz prisutnost kisika. Sve aktivnosti koje u rad uključuju velike mišićne skupine,a traju u kontinuitetu više od 20 minuta, jednostavnih su kretnji koje se ponavljaju ciklički, a čiji se intenzitet rada kreće između 60 - 80% maksimalne frekvencije srca, nazivamo aerobnim aktivnostima. Dobrobiti aerobike su: razvoj funkcionalnih aktivnosti (kardiovaskularnih i respiratornih); redukcija potkožnog masnog tkiva; oblikovanje pojedinih mišićnih grupa; razvoj motoričkih sposobnosti (koordinacije, snage, fleksibilnosti); učvršćivanje koštano-zglobnih i tetivnih segmenata tijela; unapređenje zdravstvenog statusa. Za postizanje cilja u aerobiku nije potrebno predznanje. U sve korake, vježbe i kombinacije uvodi vas instruktor koristeći određene principe i pravila kako bi vježbači na što jednostavniji načini i bez mogućnosti povređivanja postigli cilj sata. Mogućnost uključivanja u programe nije ničime limitirana. Veliki broj vrsta aerobika prilagođava se svakom spolu, životnom dobu, interesima i zdravlju. Moderna glazba i velik broj jednostavnih kretnji sastavljenih u koreografiju održavaju nivo zainteresiranosti, rješavaju vas stresa i udaljavaju od svakodnevnih problema.

STEP AEROBIC- klasičan sat aerobika sa plesnom koreografijom na stepovima. Jednostavna i zanimljiva koreografija. Sat se sastoji od 40-45 minuta aerobnog nakon kojeg slijede vježbe za trbušnu i leđnu muskulaturu i vježbe istezanja
REKREATIVNI AEROBOX MIX -intenzivan trening aerobica sa elementima borilačkih sportova. Ovakav tip sata je prvenstveno način oslobađanja stresa iz vašeg organizma. Jednostavnim pokretima i koreografijama koje su prožete raznim elementima borilačkih vještina razvijate samopouzdanje, oblikujete svoje tijelo i osjećate se zadovoljnije. Odličan program za redukciju masnog tkiva i definiciju tijela! Probajte! Za trening su vam potrebne rukavice kako biste zaštitili ruke. Ovo je zahtjevan trening, intenzitet je vrlo visok i pokreti su snažni, pa se preporućuje isključivo zdravim i fizički spremnim vježbačima. Ovaj trening će vas dobro oznojiti i umoriti pa je stoga pravi izazov.
AQUA AEROBIC- vježbe u vodi učinkovitije su od onih na suhom, jer se pri vježbanju koristi otpor vode, a to dovodi do veće potrošnje kalorija; mišići koji sudjeluju u vježbanju učvršćuju se i preoblikuju, ali se ne povećavaju; kad je donji dio tijela uronjen u vodu, djelovanje sile teže slabi, čime se oslobađa velik dio tjelesne težine: na taj način mogu se izvoditi vrlo intenzivne vježbe, bez opasnosti za zglobove; sve aktivnosti u vodi predstavljaju odličnu vježbu za srčanožilni sustav, odnosno poboljšavaju disanje i izdržljivost; termoregulacijsko djelovanje vode poništava neugodan osjećaj znojenja; za vrijeme izvođenja vježbi tijelo je izloženo neprekidnoj hidromasaži, koja potiče mikrocirkulaciju, izglađuje kožu te ima drenažno djelovanje. Sat traje 45 minuta, jer bi duži boravak u bazenu mogao izazvati osjećaj hladnoće, unatoč neprekidnom kretanju.


DANCE AEROBIC- svaki petak nešto novo
Trbušni ples: (prvi tjedan u mjesecu)- Izuzetno dobar i zabavan vid rekreacije; Radi cijelo tijelo, od glave do pete prilikom čega se troši oko 300 kalorija na sat; otklanja stres i depresiju; pojedini pokreti utječu na smanjenje bolova u leđima i vratu; olakšanje kod PMS-a i bolnih menstruacija; poboljšanje cirkulacije i rada probavnih organa; odličan vid borbe protiv osteoporoze; podiže energetski nivo, pomaže uspostavljanje energetske ravnoteže u organizmu i bolji protok energije ; poslije vrlo kratkog vremena bavljenja orijentalnim plesom, žene postaju elegantnije, sigurnije u sebe, nauče voljeti svoje tijelo; orijentalni ples bazira se na pokretima koji su potpuno prirodni za žensko tijelo i djeluju u skladu sa njim.
S moves: (drugi tjedan u mjesecu)- Kombinacija plesa i S faktora. Sjedinjujući jogu, ples i erotske pokrete, S faktor pruža tonificira mišiće, učvršćuje tijelo, povećava fleksibilnost, skida suvišne kilograme i povećava razinu energije. Ujedno jačaju samopouzdanje i ženama pružaju nov osjećaj za doživljaj vlastitog tijela.
Latino aerobic (treći tjedan u mjesecu)- Neovisno o tome u kakvoj ste fizičkoj kondiciji, imate li bilo kakvog ili pak nikakvog iskustva u plesu ovaj sat svatko može pratiti. Kombinacija aerobica i latino ritmova koji se lako slijede i tako se stvara dinamičan program tjelovježbe

Funky aerobic (četvrti tjedan u mjesecu)- Ako voliš ples i muziku upoznaj svoje tijelo i njegove mogućnosti na potpuno novi način, povećaj samopouzdanje i zapleši . Kombinacija dance i hip hop koraka sa aerobik koracima, namijenjena je svima, kao i onima koji se nikada nisu bavili plesom, jer se bazira na osnovama plesačke tehnike i koraka koji se na satu izgrađuju postepeno.

AERO-WORKOUT- sat sastavljen od aerobnih vježbi koje označavaju kondicioni dio treninga i od vježbi snage i izdržljivosti. U ovom programu se kombiniraju svi aerobni programi: Hi-Lo, Body Sculpt, Total Body Toning, New Body, Conditioning, BTLS.... Program se izmjenjuje iz sata u sat što omogućuje ravnomjerno korištenje cijele muskulature I djelovanje na više funkcionalnih I motoričkih sposobnosti. Koreografije su umjereno zahtjevne, a intenzitet rada viši. Sat završava ciljanim vježbama snage za mišiće trupa nakon kojih slijede vježbe istezanja i opuštanja




Post je objavljen 07.08.2010. u 13:18 sati.