Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/pokusinazivotinjama

Marketing

Sličnost ljudske i neljudskih životinja


Studije na životinjama služe kao osnova studijama na ljudima. Osnovna je pretpostavka, dakle, da se iz studija na životinjama može zaključiti nešto iskoristivo za ljude.

U skladu s tom pretpostavkom mogu se uložiti godine rada i mnogo poreznog novca da se istraži neki fenomen na životinjama ili njihovim derivatima (stanice) te bi se dosljedno pretpostavci takvi rezultati trebali ispoljiti kad se jednom počne istraživati na ljudima.

No, zanimljivo, to nije slučaj.

Miš, unatoč tome što je na razini odgovarajućih genomskih sekvenca sličan čovjeku za impresionirajućih 99%, ipak je model koji zavarava.

Znanstvenici su očekivali da će na mišjim matičnim stanicama dobiti rezultate koji će im rasvjetliti situaciju s ljudskim matičnim stanicama. One se međutim toliko razlikuju da bilo kakva preliminarna istraživanja mišjih stanica ne samo da ne govore nešto iskoristivo o ljudskim stanicama nego navode na krive zaključke o njima.

Model koji zavarava – mišje i ljudske stanice se razlikuju više od očekivanog

Ovo je još jedan dokaz da je za čovjeka najbolji model upravo čovjek te da su vrijeme i novac uloženi u studije na životinjama i njihovim stanicama uzalud potrošeni, a mogli su biti prenamjenjeni.


Post je objavljen 06.08.2010. u 14:06 sati.