Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/pokusinazivotinjama

Marketing

Financiranje istraživanja


Nova studija ukazuje koliko povjerenja možemo imati u znanstvene i biomedicinske studije obavljene pod pokroviteljstvom same industrije koja, naravno, iščekuje pozitivne rezultate.

Hipotetski, proizvođač čokolade naruči istraživanje supstanci sadržanih u čokoladi. Čokolada može sadržavati spojeve koji imaju negativan učinak na ljudski organizam, međutim, takvo naručeno istraživanje će se fokusirati na one supstance koje imaju pozitivan. A možda će taj pozitivan učinak u narednom marketingu biti prenaglašen...itd...

Članak objavljen u časopisu Annals of Internal Medicine nalazi da studije koje financira industrija koja ima izravan interes u njima dobiva čak 85% pozitivnih rezultata. Usporedno, studije koje financira država imaju 50% pozitivnih rezultata.

Financiranje studija

Naravno, tu dolazi i objašnjenje zašto je to tako. Industrija točno zna što želi istraživati i u čemu može dobiti pozitivne rezultate, ali navodno su navedeni postoci zaprepanjujući te bacaju sumnju na manipulaciju studijama te selektivno objavljivanje dobivenih rezultata.

Svako takvo izmanipulirano istraživanje industriji donosi golem novac nakon plasiranja proizvoda pa je očito da mu u osnovi i nije cilj da poboljša kvalitetu života ljudi nego da ubere novac.
I u svakome od njih iskoristi se mnogo životinja na predkliničkoj razini istraživanja. Ne samo što su kao modeli nepouzdane, životinje posluže u studijama koje ne moraju imati praktičnu vrijednost za ljude i još su k tome rezultati takvih studija selektivno prezentirani...Post je objavljen 05.08.2010. u 22:20 sati.