Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/masogadur

Marketing

Hotel «Europa» primio prve goste

Večeras je, u sridu, 24. vejače, u Kaštel Lukšiću, dvorac «Vitturi», u organizaciji Gradske knjižnice Kaštela, otvorena izložba karikatura Nikole Listeša, priznatoga karikaturista iz Kaštel Sućurca ... rekli bi naši sveznajući inventarni brojevi u raznoraznim kafićima, neš ti vijesti. Ali, ljuto se varaju ...
Uvik stoji ona da niko nije prorok u svome selu, pa ni Nikola u tome nije iznimka.



Uvodna besida mu nije dugo trajala, lipo je čovik reka da ne voli puno govorit, da će on radije nacrtat ... Bavi se karikaturom još od najranije mladosti, pa postoji jedna anegdota da mu je profešur u osnovnoj školi prigovorija da kako ga nije sramota donosit radove koje mu je neko doma nacrta, jerbo mu nisu virovali da jedan «mulac» more onako dobro crtat.
Sićan se još dobro njegovoga plakata za blagopokojni disko klub «Gojača» u još uvik postojećemu objektu na istoimenoj plaži u Kaštel Sućurcu.
Triba li spominjat da, kad smo odlučili dviiljadite godine opet pokrenit maškare, nismo se puno mislili ko će krnju radit ... i te godine i još par godina posli.
Kad san se ja ženija, pogodite ko mi je osmislija pozivnicu za vinčanje?
Večeras san se osvjedočija da je Nikola čarobnjak ... rame uz rame sa Merlinom.



Znan da je Zlatko Gal, u svojoj polivalentnoj kulturološkoj djelatnosti, zaljubljenik u strip, ali ono deboto ka ovisnik, čovik doma jema namisto slika u škvadru table od stripova ... iako, ka ča i sam priznaje u uvodniku kataloga, njega i Nikolu teško morete meknit u istu rečenicu u bilo kojoj izjavi glede politike, ljubav prema stripu čini čuda ... čak štoviše, mislin da se ne sićan da san čuja da deklarirani politički neistomišljenici u Hrvatskoj ovako pozitivno i afirmativno govore o «onome drugome» ... ne znan, možda bi to tribalo bit normalno, dapače i drago mi je slušat takvu konverzaciju, ali eto da je neobično za naše prilike, pogotovo za ratoborne anonimce na raznoraznin portalima, neobično je!
Nikolina najdraža tema je bija jedini umirovljeni predsjednik Hrvatske ...





... šta ni u kome slučaju ne znači da su druge teme bile zapostavljene, kako je to na sebi svojstven način objasnija Zlatko Gall u prigodnoj besidi.



U svakom slučaju, izložbu «potpisuje» ovaj trojac, svi su Sućurani, na ovaj ili onaj način, u raznoraznin stupnjevima autohtonosti, pa i vrlo različitih političkih uvjerenja koje je spojija jedan zajednički posal kojega su odradili, po mom skromnome mišljenju, i više nego dobro.



Grijota bi bila ne spomenit i klapu «Kampaneli» koja je svojim klapskim izvedbama umnogome doprinila pozitivnome dojmu kojega nosin sa ove izložbe.



Samo je jedno pitanje ostalo visit u zraku ... lipo je u Vitturija, nema zbora o tome, ali je li ovo sve moglo bit u «Podvorju»?
Ali neka vas ni to ne smeta, izložba je otvorena do 4. marča, do dana Grada Kaštela, pa ko nije bija danas, jema još prilike povirit ovi jedinstveni opus političke karikature koja, po riječima Galla, nikad nije prešla granicu koja dijeli karikaturu od propagande.

Post je objavljen 24.02.2010. u 21:30 sati.