Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bbb-jarun

Marketing

I naprijed Plavi...

Protiv Timisoare se neće oriti pjesma u Maksimiru, no igrači Dinama imaju takav motiv da im jednostavno nikakva dodatna potpora zaista nije potrebna - imaju priliku dočekati proljeće u Europi; proljeće o kojem desetljećima sanjaju navijači, ali i igrači Dinama. Uspiju li dobiti rumunjsku momčad te uz pobjedu Ajaxa nad Anderlechtom san bi postao realnost i Dinamo bi se u petak našao u bubnju s ostalim klubovima koji će u veljači sljedeće godine igrati europska natjecanja...

"U četvrtak ne igramo povijesnu utakmicu", kaže trener Dinama Kruno Jurčić u najavi utakmice protiv Timisoare, no samo nekoliko sekundi kasnije dodaje: "ali ona bi to mogla u petak postati", ciljajući na mogući prolaz dalje jer i Jurčić je kao igrač igrao gomilu "povijesnih utakmica" od kojih - niti jedna nije zapravo ispala povijesna; barem ne u smislu ostanka u europskim natjecanjima. Naravno svjestan je Jurčić, a i sjeća se igračkih dana, kako pritisak na igrače ne donosi ništa dobro te stoga očekivano snizuje tenzije pa tako i pritisak iako je i sam svjestan kako je s mladom momčadi na pragu velikog ostvarenja.

Dinamo će po tri boda s kojima bi "debelo" nadmašio protekle dvije europske sezone krenuti gotovo u najjačem sastavu. Jedini igrači na koje Jurčić ne može računati su oni koji su dulje van stroja - Igor Bišćan, Filip Lončarić i Carlos dok su svi ostali spremni. Robert Kovač je sanirao svoje probleme, Mario Mandžukić također pa će tako Jurčić na teren poslati gotovo pa idealan sastav, no ipak postoji jedan upitnik - hoće li od prve minute krenuti Sammir ili Ivan Tomečak? Zaleđeni teren ipak bi mogao više pasati Brazilcu čiji bi driblinzi trebali lakše prolaziti dok će se protivnici doslovno "sklizati", a svakako mu u prilog ide i što je u prvoj utakmici ovih protivnika bio ponajbolji igrač Dinama dok Tomečak donosi živost, trku i agresivnost pa je vjerojatnije kako će svoju priliku čekati s klupe.

Hrvatski prvak tražit će proljeće i pobjedu s Badeljom, Moralesom i Vrdoljakom u sredini s time da ovog posljednjeg čeka vrlo težak zadatak - čuvanje 193 centimetra visokog Mađara Mageru. Nije neka mudrost reći kako će Dinamo puno lakše do pobjede ako uspije ne dobiti gol, a za to će najviše biti zaduženi Tomislav Butina te Etto, Lovren, Kovač i Ibanez. U napadu će uz Mandžukića, koji će osim za Dinamo igrati i za "sebe" zbog brojnih skauta na Maksimiru, igrati strijelac iz Bruxellesa Miroslav Slepička.

Maksimir će biti prazan, no - svako zlo za neko dobro zbog toga što Dinamo često kod kuće gubi živce pri rezultatu 0:0 jer ih navijači tjeraju naprijed i to vrlo rijetko završi dobro pa stoga i nije loše što će Modri moći smireno graditi napade i čekati na priliku koja će sigurno doći i "samo" je treba iskoristiti. Dinamo je u prvoj utakmici pokazao kako je bolja momčad od Timisoare i, obzirom na stanje na tablici, rani gol Dinama riješio bi pitanje pobjednika u Maksimiru i sigurno barem malo izbacio iz takta Anderlecht koji će vjerojatno ipak gledati kako stoje stvari u Zagrebu; posebno ako u Nizozemskoj stvari krenu loše po belgijsku momčad.

A stvari su odavno krenule loše po Timisoaru. Rumunjska momčad nije bez ambicija ušla u natjecanje u skupini A, no protivnici su se ipak pokazali prekvalitetnim, a izbacivanje Šahtara više srećom ili spletom okolnosti nego pravom snagom Rumunja. Naravno, podcijenjivati Timisoaru bilo bi kobno za Dinamo, no svakome je jasno kako će izostanak prvog golmana i jedne od najbitnijih karika Timisoare Costela Pantilimona i Brazilca Edera Bonfima itekako olakšati Dinamu posao. Ako još k ovim izostancima dodamo kako je Timisoari utakmica u Maksimiru "samo nešto što moraju odraditi" i kako je trener Ioan Ovidiu Sabau najavio da će odmarati nekoliko standardnih igrača te priliku dati mladima - jasno je kako je Dinamo veliki favorit.

Jurčić je jasno rekao kako niti on niti njegovi igrači neće znati rezultat iz Amsterdama, gdje Dinamu treba pobjeda Ajaxa nad Anderlechtom, sve do kraja utakmice u Maksimiru što je i logično. Dinamo mora odraditi svoj dio posla, a to je dobiti Timisoaru, i tek onda pogledati na internet i saznati jesu li i dalje sudionici Europske lige ili će se na proljeće u Maksimiru igrati samo hrvatska nogometna liga. Dobije li Dinamo, a rezultat iz Nizozemske pošalje Ajax i Anderlecht u daljnje natjecanje Dinamo neće imati razloga za tugu i nezadovoljstvo jer ispasti s devet bodova - zaista nije sramota već nesreća.

Europska liga, Skupina A, 6. kolo: Dinamo - Timisoara, 19 sati




Post je objavljen 17.12.2009. u 13:25 sati.