Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dextermorgan

Marketing

The Final Destination (2009)

REDATELJ: David R. Ellis

ULOGE: Krista Allen, Mykelti Williamson, Nick Zano, Bobby Campo



Nakon što s djevojkom Lori i prijateljima Huntom i Janet tijekom jedne NASCAR utrke doživi viziju skore tragedije, mladi Nick O'Bannon uspije njih i još nekoliko osoba izvesti iz tribina prije teške nesreće u kojoj pogine 50-ak ljudi. Međutim, ubrzo će svi shvatiti da ih smrt sustiže jedno po jedno.

Pošto mi je "Final Destination" jedan od omiljenijih horror serijala, četvrti i navodno posljednji nastavak je bio na mojoj must see listi. Ono što me dodatno privuklo k njemu je to što je sniman u 3D tehnici koju sam u kinu imao prilike vidjeti samo dva puta (My Bloody Valentine Remake i Ice Age 3D). Komercijalno gledajući, "The Final Destination" je najuspješniji od svojih prethodnika, no ne nužno i najbolji. U kino sam ušao s visokim očekivanjima, no kako se film bližio kraju, ona su padala...
Prvi "FD" je bio pravo osvježenje u horror žanru. Imao je jednu od originalnijih ideja, a nastavci su bili na gotovo identičan kalup -- samo sa kreativnijim killovima. Meni osobno to ne smeta, te sam svaki nastavak pogledao sa velikim užitkom, no ta neoriginalnost bi gotovo svaki put samnjila umjetnički dojam. Isto tako, "FD4" ne donosi ništa novo. Svima poznati koncept nesreće je isti, osim što se odvija na NASCAR utrci, a uz neki polutwist na kraju donosi još jednu činjenicu -- nemogućnost samoubojstva između nesreće i smrti.
Što 3D-a tiče, moram priznat da me nije nešto previše impresionirao. "My Bloody Valentine" je imao stvarno savršene 3D efekte, no ovdje se sve činilo nekako pretjeranim. Objekti lete iz ekrana doslovno svakih desetak minuta što postaje prilično zamorno nakon nekog vremena, no ipak ima nekoliko odličnih scena poput početne nesreće koja je kickass napravljena. Kod killova se, nažalost, vidi najveći nedostatak kreativnosti. Jest da 3D popravlja dojam, ali ipak sam očekivao nešto inovativnije. Gorea ima u poštenim količinama, no to ne umanjuje činjenicu da je sve to nekako "lame" napravljeno. I da, još jedna stvar koja mi je zasmetala je loš CGI. Nije da su prošli nastavci imali nekakve spektakularne efekte, no ovdje gotovo svaka "napetija" scena izgleda previše umjetno. Likovi su tradicionalno glupavi, ali gluma je na mjestu, mada nisam primjetio neke poznatije face.
Još jedna razočaravajuća stvar je kraj koji je u svakom, pa i u ovom, nastavku isti.
"The Final Destination" mi je znatno slabiji od svojih prethodnika, no ako ste fan serijala, definintivno se isplati pogledat. Uglavnom, zabavno provedenih 80-tak minuta.

OCJENA: 3/5

Post je objavljen 07.11.2009. u 19:50 sati.