Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vertikala

Marketing

Prijedlog Hrvatskom Saboru za izmjene u hrvatskoj himni

Poštovani zastupnci najvišeg doma svih Hrvata,

često smo sudionici, ili u najmanju ruku svjedoci kako je hrvatska himna postala sve osim onoga što bi trebala bit. Člankom 11. Ustava RH, rečeno je da je himna Republike Hrvatske »Lijepa naša domovino«. Nažalost, to je jedini dio himne koji ovim izmjenama bi ostao nedodirljiv. Sve više mi se čini da Antun Mihanović 1835. godine, kad je objavljena "Horvatska domovina" nije imao u vidu neke okolnosti koje su ono doba bile realnost, a u današnje vrijeme su nezamislive i često krivo tumačene. Da ne bi dolazilo do takvih nesporazuma, evo što predlažem:

Ovako himna izgleda danas:

Lijepa naša domovino,
Oj junačka zemljo mila,
Stare slave djedovino,
da bi vazda sretna bila!

Mila, kano si nam slavna,
Mila si nam ti jedina.
Mila, kuda si nam ravna,
Mila, kuda si planina!

Teci Dravo, Savo teci,
Nit' ti Dunav silu gubi,
Sinje more svijetu reci,
Da svoj narod Hrvat ljubi.

Dok mu njive sunce grije,
Dok mu hrašće bura vije,
Dok mu mrtve grobak krije,
Dok mu živo srce bije!


Pa krenimo redom:

-u prvoj kitici riječ "djedovina" je u današnje doba nekorektna i primio sam brojna pisma što osobna, što od raznih ženskih udruga i pokreta, u kojima se žestoko protivi uporaba navedene riječi zbog spolne neravnopravnosti. Tako predlažem da se ispred riječi "djedovina" doda izraz "bakovina i"
-nadalje, riječ "vazda" je gotovo svugdje izumrla, pa bi radi modernog identiteta RH, koje se između ostalog očituje i kroz himnu, trebalo tu riječ zamjeniti s "4ever"

-drugu kiticu bi trebalo u potpunosti izbaciti: dva su glavna razloga:
1. Nitko ju ne zna otpjevat (primjer: igranka riječi u toj drugoj kitici Živkovića i Kovača (R) u krupnom planu prilikom pjevenja himne je pljuska svima nama dok se sramotimo I PRIJE utakmice s Meksikom 2002.)
2. Himna se rijetko izvodi u varijanti sve četiri kitice (jer bi bila preduga, jebat ga kad nam himna nije megaprejebena ko talijanska), često samo prve dvije - što je očito premalo. Zato bi izbacivanjem druge kitice dobili "himnu po mjeri" i izvodila bi se cijela.

-treća kitica nosi najviše promjena: Mihanović se malo zaletio kad je hrvatske rijeke sve na samo tri, i to sve tri iz kontinentalnog dijela države. Istina, ne bi imalo smisla nabrajati SVE rijeke, al postoje one koje se ne smiju izostaviti. Zato prijedlog izmjene tog dijela glasi:

"Tecite: Savo, Dravo, Dunave, Uno, Kupo, Korano, Muro, Sutlo teci,
Nit' Vi Rašo, Mrežnico, Gacko, Krko, Liko, Česmo, Neretvo silu gubite!"

Nadalje, ne smijemo zaboraviti ni ostale vode, kako tekućice, tako i stajačice, bile one slatke, boćate ili slane. Pa nakon stiha "Sinje more svijetu reci, da svoj narod Hrvat ljubi" Treba nadodati "...što vrijedi i za sve vode, kako tekućice, tako i stajačice, bile one slatke, boćate ili slane". Također, naziv "Sinje more" radi razumijevanja i lakše interpretacije treba promijeniti u "Jadransko more". I na kraju, s obzirom na sve češće seksualne i slične skandale, Hrvat ne bi smio "ljubiti narod" ako on to izričito ne želi, pa bi i to dodao u nastavku.

-četvrta kitica u sobi krije zamke! Prvi stih obavezno treba nadopuniti! Hrvatski seljaci oštro su se pobunili na zazivanje i veličanje sunca ako je u tijeku sušno razdoblje, pa da se osiguramo od takve situacije, prvom stihu treba dodati "...ako njivi sunca treba". Nadalje, često, a pogotovo nakon izgradnje autoceste A1, mnogima se diže kosa na glavi od spomena "bure", zato ju treba izbaciti iz stiha jer je bura nepoželjna, ta umjesto toga staviti neutralnu riječ "vjetar". Isto tako, riječ "grobak" implicira nešto malo i skromno, što svaki pravi Hrvat mora doživjet kao uvredu i provokaciju, jer Hrvati su iznadprosječno visoki ljudi, a skromni sigurno nismo. Umjesto toga riječ "mauzolej"

To bi za prvu ruku bile sve izmjene što se teksta tiče, pa bi nova, moderna i prepoznatljiva hrvatska himna glasila:

Lijepa naša domovino,
Oj junačka zemljo mila,
Stare slave bakovino i djedovino,
da bi 4ever sretna bila!

Tecite: Savo, Dravo, Dunave, Uno, Kupo, Korano, Muro, Sutlo teci,
Nit' Vi Rašo, Mrežnico, Gacko, Krko, Liko, Česmo, Neretvo silu gubite,
Jadransko more svijetu reci, što vrijedi i za sve ostale vode, kako tekućice, tako i stajačice, bile one slatke, boćate ili slane,
Da svoj narod Hrvat ljubi, ako narod to izričito želi.

Dok mu njive sunce grije, ako njivi sunca treba,
Dok mu hrašće vjetar vije,
Dok mu mrtve mauzolej krije,
Dok mu živo srce bije!




Post je objavljen 27.10.2009. u 11:15 sati.