Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dextermorgan

Marketing

Drag Me to Hell (2009)

REDATELJ: Sam Raimi

ULOGE: Justin Long, Lorna Raver, Dileep Rao, David Paymer i Adriana Barraza



2009. godine Sam Raimi vraća se hororu filmom Odvuci me u pakao, originalnoj priči o Christine Brown (ALISON LOHMAN, Things We Lost in the Fire, Matchstick Men), ambicioznoj bankovnoj službenici iz L.A. sa šarmantnim dečkom, profesorom Clayom Daltonom (JUSTIN LONG, Live Free or Die Hard, He s Just Not That Into You). Život se odvija uobičajenim tijekom, sve dok se u banci ne pojavi tajanstvena gospođa Ganush (LORNA RAVER, Freeway, Walkout), moleći za produženje bankovnog kredita.
Treba li Christine slijediti vlastiti instinkt i učiniti starici uslugu? Ili joj odbiti produženje kredita kako bi impresionirala svoga šefa, gospodina Jacksa (DAVID PAYMER, In Good Company, Alex & Emma) i približiti se stepenicu više promaknuću? Christine odabere drugo, ostavljajući gđu. Ganush bez doma.
Za osvetu starica baca kletvu Lamie na Christine, pretvarajući njezin život u živuću noćnu moru. Progonjena zlim duhom Cristine ne nailazi ni na razumjevanje kod svog skeptičnog dečka, stoga pomoć potraži kod vidovnjaka Rhama Jasa (DILEEP RAO, Avatar) kako bi svoju dušu spasila od vječnog prokletstva.
Da bi spasio rastrojenu Christine, vidovnjak ju upućuje na divlji -tretman- kako bi poništio kletvu te ju dovodi jedinoj osobi koja joj može pomoći; vidovnjakinji Shaun San Deni ( ADRIANA BARRAZA, Babel, Amores Perros). Kako se sile zla obrušavaju na nju, Christine se mora suočiti s nezamislivim: Kako daleko je spremna ići da bi se riješila kletve?

Sam Raimi, redatelj legendarne "Evil Dead" trilogije vraća se svojim korijenima režiranjem ovog spektakularnog horrorca. Makar nisam neki preveliki fan filmova o demonima, moram priznat da mi je "Evil Dead" bio stvarno poseban, a kako je Raimi jedan od meni najdražih redatelja, ovaj film mi je stvarno bio "a must see". I bogu hvala, dospio je i do naših kina...
I eto, nakon odgledanog, moje osobno mišljenje je da je film u svakom pogledu savršen...
Ima tu svega, od urnebesnog humora, do ozbiljnijih "scare" momenata, a za potpuni doživljaj definintivno preporučam gledanje u kinu. Makar dvorana nije bila puna, bilo je više ljudi nego inače, a s obzirom na količinu "shock" scena (doslovno svakih desetak min.), i više vriskova nego inače..:)
Humora u filmu definintivno nije prifalilo, a Raimi ko Raimi je opet uspješno promiješao stravu i humor. Uz par presmiješnih scena poput obiteljske večere i pričajuće koze (veliki lol), tu je i prejebena predfinalna "borba" na groblju... Ono najčudnije je to što gorea gotovo da i nema. Film je označen rejtingom PG-13, a Raimi kaže kako bi u nadolazećem dvd-u trebala bit i R-rated verzija, al dobro, meni je i ovako odlično.
Glumci su isto tako odlični. Uz prelijepu Alison Lohman koja je jedan od razloga zašto mi je film tako savršen, tu je i Justin Long, mnogima poznatiji iz filma "Jeepers Creepers". Btw.. djevojka koja je utjelovila unuku od glavne vještice je hrvatica ili tako nešto..:)
Finale -- savršeno. Odličan twist, odlična ideja, i da ne idem u detalje, samo ću još reći da kad se pojavila odjavna špica, mnogi u kinu (računajući i moje frendove) su bili razočarani, al meni osobno kraj definintivno paše uz film ovakvog tipa.
"Drag Me to Hell" je obavezni "must see" za svakog ljubitelja horror žanra, a s ocjenom 7.8 na IMDB-u, definintivno spada u sam vrh novijih horrora. I mala trivia za ljubitelje Raimija. On se naime pojavljuje u cameo ulozi jednog od duhova kod scene egzorcizma..:) Uglavnom, topla preporuka... Zabava u kinu je zagarantirana, a nekolicina kvalitetnih "scare" scena definintivno daju na atmosferi...

OCJENA: 5/5

Post je objavljen 01.09.2009. u 15:58 sati.