Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/upsid

Marketing

Sanaderov teatar apsurda

Piše: Domagoj Mesić

Jučer nas je sve iznenadio potez premijera Hrvatske vlade dr. Ive Sanadera koji je hladnokrvno ničim izazvan podnio ostavku na sve svoje funkcije i otišao iz politike. Nije to ništa čudno, nije prvi državnik na svijetu koji se odlučio ua takav potez, a neće ostati niti zadnji. Sjećamo se velikih povijesnih ostavki kao što su bile one predsjednika Richarda Nixona zbog afere Watergate ili ostavka čelične premijerke Margaret Thatcher. Ipak, ono što čini Sanaderovu ostavku drugačijom, specifičnom i zanimljivijom, osim činjenica da je premijer naše zemlje, jest obilje mistifikacije u jučerašnjem potezu koje stvara nepotrebnu napetost. Ta mistifikacija se dogodila, i još se događa zbog neobrazlaganja razloga same ostavke, zbog naglosti samog čina… Zanimljivo je kako nitko iz Vlade nije izašao pred javnost i izvijestio javnost o onome što se dogodilo i o onome što nas čeka. Zanimljivo je i to da Jadranka Kosor, kao izgledna mandatarka nove vlade, još uvijek nije dala nikakvu izjavu za javnost niti odgovorila na jedno od brojnih novinarskih pitanja. Zanimljivo je i to da se Sanader nije obratio ni Parlamentu koji upravo u ovom trenutku raspravljaju o nama gorućoj temi.

Meni zaista nije jasno zašto je premijer u ostavci, Ivo Sanader, dao ostavku na svoje moćne položaje. Da li se umorio i shvatio kako ne može izvući ovu zemlju iz apatije i gospodarske propasti i uvesti je u Europu pa se razočarao? Možda je Ivo Sanader, kako tvrde neki mediji, žrtva vlastite stranke koja se naglo zaokrenula u desno pa se riješila lidera koji joj smeta na putu prema nacionalizmu? Da li je riječ o kukavičluku ili o naputku Europske Unije ili međunarodne zajednice? Nije li premijer bolestan? Ni na jedno pitanje nismo dobili odgovor, osim na trivijalno pitanje o predsjedničkoj kandidaturi. Jednom riječju dogodilo se ovo: u jednom trenutku Ivo Sanader je odlučio ne biti premijer svih Hrvata, a kada su ga Hrvati pitali zašto se na to odlučio, on im odgovara da ima neke svoje razloge… Kada se zamjerilo Sanaderu da njegovo objašnjenje i nije baš objašnjenje, i kada ga se zamolilo da pobliže iznese svoje razloge Sanader je samo ponovio da su razlozi osobni, jednostavno je odlučio na pola puta početi ispočetka.

Sada je stvar već gotova, Sanader više nije premijer, nije niti predsjednik HDZ-a. Koliko smo doznali neće biti niti predsjednik države. Najmoćniji čovjek u državi je preko noći postao gotovo običan građanin, bez velike moći i bez vlasti. U tome nema ništa sporno i činjenicu, da nam Sanader više nije premijer moramo prihvatiti, kakvo god mišljenje imali o njemu. Jedna činjenica nam ipak ne da mirno spavati i čini ovu situaciju mističnom kao što sam napisao na početku teksta. To je činjenica da nitko od nas ne zna za razloge, nitko ne zna ZAŠTO. Ne vjerujem da bi se okupile mase na Trgu bana Josipa Jelačića i tražile od Sanadera da ostane Vladi, ali mislim da bi se brže prešlo preko svega i posvetilo se novom državnom vodstvu.

Ne želim ulaziti u špekulacije i tražiti razloge Sanaderovoj ostavci i pokušavati konstruirati njegovu moguću budućnost. Siguran sam da ćemo u budućnosti još slušati o Sanaderu i da ćemo ga opet gledati na čelnim mjestima dok se vozi u sivim BMW-jima i navija svoje skupe satove za vrijeme govora. Što god da radio i gdje god da bio nadam se da će nam do tada objasniti ovaj potez i ipak reći naciji, koja ga je svojim glasovima postavila na mjesto premijera, razloge zbog kojih odlazi u pola mandata.
Ili će i u budućnosti sve ovo ostati jedan veliki misterij, znanstveno neobjašnjiv i malom prosječnom Hrvatu neshvatljiv. Kao što je rekla Španjol Marković: „Sanader voli mistiku, ipak je on teatrolog!“


Post je objavljen 02.07.2009. u 17:00 sati.