Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/antifona

Marketing



Image Hosted by ImageShack.us


PRESVETO TROJSTVO

Veliki su filozofi i teolozi razmatrali tajnu i dubinu Presvetog Trojstva, no ni jedan nije mogao odgovoriti i objasniti ili matematički dokazati postojanje triju Božanskih Osoba. Jer kako dokazati da je jedan plus jedan plus jedan jednako jedan, a ne tri. Jednom riječju: nije moguće dokučiti razumom tajnu Presvetog Trojstva.

I zato mi se jako sviđa jedna pobožna pričica o svetom Augustinu, poznatom filozofu petog stoljeća, koji je izrekao i zapisao puno pametnih i lijepih stvari. No, nikako nije mogao shvatiti bitku Presvetog Trojstva.


Jednom je šetao plažom razmatrajući tu veliku tajnu. U daljini je primijetio jednog dječaka koji se igrao u pijesku. ''Što radiš?'' - upita sv. Augustin. ''Prelijevam more u tu malu rupicu.'' Filozof mu upadne u riječ: ''Pa nije to moguće, tvoj posao je uzaludan.'' ''Znam, - odgovora dječak - Ja sam anđeo kojeg je poslao sam Bog da ti pokaže da su i tvoja istraživanja uzaludna. Budući da si čovjek, nikada nećeš moći shvatiti dubinu tajne Božje ljubavi i istine. Nikada nećeš shvatiti tajnu presvetog Trojstva.''

Teško je govoriti o Presvetom Trojstvu. Poteškoća se pojavljuje zbog ograničenosti našeg uma. Teško je objasniti da je jedan Bog, ali tri Božanske Osobe: Bog Otac, Sin Božji i Duh Sveti. Kako izreći tu veliku tajnu povezanosti triju Božanskih Osoba u Presvetom Trojstvu? Nećemo ni mi danas riješiti sve teološke probleme. No, htjeli bismo se nasloniti na Isusova prsa te ga slušati.


Sam Isus kaže: ''Imao bih vam još mnogo reći, ali sada ne možete nositi. A kada dođe on, Duh Istine, uvest će vas u svu istinu. Sve što god Otac ima, pripada meni.'' (Iv 16,12-15) Ako smo dobro osluškivali Isusove riječi, vidimo da nam sam Krist Gospodin po Ivanovom Evanđelju otkriva veliku tajnu povezanosti Presvetog Trojstva. Može nam se učiniti da nećemo shvatiti Isusov nauk. Ma, jasno da nećemo, ali možemo i trebamo povjerovati. Po krštenju svatko od nas živi životom Presvetog Trojstva. Ucijepljeni u božansku narav živimo s njom i u njoj.


Kada malo bolje pogledamo sve naše svakodnevne molitve, zaključit ćemo da problematika povezana s Presvetim Trojstvom nije nikakva apstrakcija. Bog je blizu nas! Toliko puta smo izgovorili molitvu slava Ocu i Sinu i Duhu Svetom. Upravo tom molitvom slavimo Presveto Trojstvo. Čak se i najmanje dijete zna prekrižiti. To je najkraća molitva kojom počinjemo svaku drugu molitvu, sv. Misu, a koja izražava tu veliku tajnu Presvetog Trojstva, a ujedno je i ispovijest naše vjere. Možda bismo zato trebali to učiniti s velikim poštovanjem i pažnjom.

Katekizam Katoličke Crkve, kaže: ''Ne ispovijedamo tri Boga, nego jednoga jedinoga Boga u Trima Osobama, istobitno Trojstvo Božanske Osobe ne dijele među sobom jedno božanstvo, nego je svaka od njih potpuni Bog. Naš kršćanski život je zajedništvo sa svakom od Božanskih Osoba, bez ikakva njihova odvajanja. Ako slavimo Oca, ujedno slavimo i Sina i Duha Svetoga.
''


Puno stvari smo izrekli, teško je sve to zapamtiti. Mislim da bi danas svatko trebao ponijeti kući jednu rečenicu, a to je: Bog je ljubav. Od Presvetog Trojstva naučimo darivati jedni drugima ljubav. Svaka bi se obitelj trebala ugledati u sliku Presvetog Trojstva. Kao što je Otac Sinu dar, tako suprug supruzi neka bude dar. Majka i otac djetetu i djeca svojim roditeljima. Naučimo ljubiti kao što nas je Bog ljubio. Darujmo ljubav koja povezuje. Današnji svijet zahtijeva upravo našu dobrotu više nego lijepe aute, velike kuće ili doktorske radnje. Današnji svijet zahtijeva ljubav koja će promijeniti njegovo lice.

Slušajući svetog Bernarda dok je zanosno propovijedao o Presvetom Trojstvu, pobožna je žena uzdahnula: "O kako bi sretna bila da znam tako o Trojstvu govoriti." A on će njoj: "A kako bi tek sretan bio ja da Presveto Trojstvo znam ljubiti kao ti."
Samo ljubeći ga, Boga spoznajemo. Kao što se i tajna svake ljubavi proniče predajući joj se sve dublje. Bog je ljubav. Sebedarje i uzdarje, onaj koji ljubi i koji je ljubljen. Savršen je, zato je trojstven. "Nebesa nad nebesima ne mogu te obuhvatiti", rekao je o njem najmudriji od svih ljudi, kralj Salamon.





Post je objavljen 05.06.2009. u 14:26 sati.