Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/radobilja

Marketing

Riječ "Slobodne"

U prilogu je tekst iz Slobodne Dalmacije od 26-og ovog mjeseca:

SKUP UDRUGE ZA PROMICANJE I ZAŠTITU USTAVOM ZAJAMČENIH PRAVA GRAĐANA

Piše Jakov ŽARKO/EPEHA

Građanskim neposluhom protiv nemoralnih zakona


Zakone o poljoprivrednom zemljištu i o golfu kaštelanska Udruga ocijenila je nepoštenima i nemoralnima, a tim povodom u pomoć je pozvana i Crkva



Spremni smo upotrijebiti sva zakonom predviđena sredstva sve do prosvjeda i poziva na građanski neposluh u cilju ukidanja neustavnih, nepoštenih i nemoralnih odredbi Zakona o poljoprivrednom zemljištu i Zakona o golf igralištima u cijelosti – izjavio je Bogdan Pensa, otvarajući javni skup Udruge za promicanje i zaštitu Ustavom zajamčenih prava građana u Gradskoj dvorani u Kaštel Starom pred više stotina građana.

Udruga ovim skupom pokazuje spremnost da se suprotstavi svemu i svakome tko dirne u ustavom zajamčena prava građana.

- Istovremeno želimo pokazati da vjerujemo u institucije države, ovom prilikom u Ustavni sud RH, da vjerujemo da je najveća snaga u organiziranoj građanskoj inicijativi koja, nesputana stranačkom stegom, prokazujući korupciju i druge nezakonitosti u radu vlasti i uprave, podupire ustavnu vladavinu prava – kazao je Pensa i dodao kako se gore navedenim zakonima prisiljava građane koji su izgradili kuće na poljoprivrednom zemljištu da kad planovima postane građevno, prije legalizacije, svoju zemlju moraju otkupiti od države po 100 i više eura po metru četvornom.

Skupu u Kaštel Starom nazočilo je više stotina Kaštelana /JOŠKO PONOŠ/CROPIX

Udruga je pozvala i Crkvu da podupre njihov zahtjev Ustavnom sudu da ukine Zakon o golf igralištima i sve članke Zakona o poljoprivredom zemljištu koji su po njihovu mišljenju nemoralni, nepošteni i protivni samom Ustavu.

Od Crkve se traži da stane u zaštitu običnih ljudi i njihovih obitelji koji su u vrijeme kad Crkva nije bila miljenik vlasti bila jedina potpora svojim župnicima i svojoj crkvi u cjelini.

U nadahnutom govoru gost skupa don Ivan Grubišić u ime Građanskog etičkog foruma Hrvatske izložio je trenutno stanje u državi, povezujući studentska i sindikalna traženja s nezadovoljstvom građana koje izazivaju ovi diskriminirajući zakoni koji po svemu sudeći nisu u skladu s vrijednostima utvrđenim u Ustavu.

Pohvalio je rad udruge i potvrdio potporu GEF-a svojoj pridruženoj članici. Skup je nastavljen izvješćem o obavljenim razgovorima s kandidatima za gradonačelnika Kaštela Joškom Berketom, Antom Kovačom i Ivanom Udovičićem.

Bogdan Pensa, predsjednik Udruge, pozvao je članstvo i sve građane koji imaju iste interese da obvezno iziđu na izbore, da glasuju za nezavisnu listu Udruge, kojoj će nositelj biti Fabijan Danilo i da ne glasuju za niti jednog kandidata za gradonačelnika križajući taj listić.

- Tako ćemo prisiliti kandidate na pripetavanje u drugom krugu, kada se nadamo da će konačno postati zainteresirani i za probleme koji tište građane. Do sada su svi u svojim razgovorima iskazali samo zainteresiranost za smještaj u udobnu gradonačelničku fotelju – nazočnima je poručio Pensa.


Link: Građanskim neposluhom protiv nemoralnih zakona

Post je objavljen 29.04.2009. u 20:53 sati.