Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/film

Marketing

NATJEČAJ ZA SCENARIJE KRATKOG FILMA! TEMA: TABU!

Prije nekih službenih najava filmskih festivala i revija koji nam uskoro predstoje prenašam u cijelosti vijest Hrvatskog filmskog saveza koji se tiće Vas mogućih skrivenih talenata filma. Dakle otvoren je još jedan scenaristički natječaj NISI Mase.



Osmu godinu za redom u Europi, četvrtu u Hrvatskoj, Nisi Masa, mreža europskih filmskih udruga mladih, organizira tematski Europski natječaj za scenarije kratkometražog filma za autore od 18 do 28 godina starosti. Ove godine natječaj je organiziran u ukupno 21 europskoj zemlji, a u Hrvatskoj ga organizira jedna od podružnica Nisi Mase - Palunko, projekt Hrvatskog filmskog saveza posvećen promicanju scenaristike. Specifičnost je ovog natječaja što su, osim autora, mladi i članovi ocjenjivačkih žirija. Tako će hrvatski žiri činiti pobjednici prošlih Palunkovih natječaja i radionica – Vedrana Klepica, Filip Peruzović i Uroš Živanović.

Ovogodišnja tema natječaja, Tabu, odabrana je jer autorima pruža široke mogućnosti interpretacije, kako na formalnoj tako i sadržajnoj razini, a od njih se očekuje da te mogućnosti što kreativnije iskoriste, brinući se pri tome da im tema natječaja ipak ne postane potpuni tabu.

Za nagrade na nacionalnom nivou pobrinut će se Palunko i Hrvatski filmski savez koji će i ove godine posebno nagraditi autore tri najbolja domaća scenarija knjigama, pretplatom na "Hrvatski filmski ljetopis" te godišnjim iskaznicama za filmske programe u kinu Tuškanac. A na europskom nivou bit će dodijeljeno čak 12 nagrada – autori 12 najboljih scenarija osvojit će naime sudjelovanje na European Short Pitch radionici u Francuskoj, čiji su polaznici bili i Vedrana Klepica i Filip Peruzović, dva prethodna pobjednika na razini Hrvatske.

Scenariji koji se prijavljuju moraju biti originalni (ne smije se raditi o adaptacijama ili preradama postojećih djela), mogu biti napisani na bilo kojem od službenih jezika natječaja (dakle i na hrvatskom), te ne smiju sadržavati više od 20 000 znakova (uključujući interpunkciju i razmake).

Puna pravila natječaja pročitajte na službenoj web stranici projekta Palunko ili na webu Nisi Mase namjenjenom natječaju, gdje možete pronaći i prijavnicu i smjernice za pisanje scenarija, kao i informacije o prošlogodišnjim natječajima i pobjednicima odnosno do sada produciranim filmovima.

Natječaj tradicionalno završava s ljetom, odnosno 31.7. do kada se scenariji s ispunjenom prijavnicom moraju poslati Palunku, gdje se možete obratiti i sa svim dvojbama, pitanjima i nedoumicama: palunko@hfs.hr


Post je objavljen 22.04.2009. u 11:00 sati.