Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dextermorgan

Marketing

Sleepaway Camp (1983)

REŽIJA:
Robert Hiltzik

ULOGE:
Felissa Rose, Jonathan Tiersten, Karen Fields, Christopher Collet, Mike Kellin, Katherine Kamhi



Film se otvara scenom na plaži gdje vidimo oca i njegovo dvoje djece kako se bezbrižno bućkaju u vodi. Nedugo kasnije, pokraj njih prolazi gliser sa mladićem koji kontrolu nad istim predaje svojoj curi. Glupava kakva je, cura izgubi kontrolu nad gliserom, te uskoro naljeće na gore spomenutu familiju. Desetak godina kasnije, upoznajemo dvoje teenagera koji su na odlasku u ljetni kamp--Rick i njegova sramežljiva rođakinja Angela. Nedugo nakon njihovog dolaska, u kampu se počinju događati čudne nesreće (čitaj: ubojstva)...

"Sleepaway Camp" jedan je od onih filmova koji su obilježili '80te--zlatno doba slashera. Sigurno se pitate zašto?! E pa odgovor je vrlo jednostavan. Naime, famozni kraj filma već dugo glasi kao jedan od najšokantnijih i najperverznijih krajeva ikad snimljenih. Mene je osobno taj kraj uspio dobro protresti, no ipak, u ovo doba nije ni približno toliko šokantan koliko je bio u to doba prikazivanja filma. No da ne duljim, samo ću reći kako je daleko najupečatljiviji dio filma baš ta scena.
Kao što možete vidjeti, radnja filma nije ništa posebno, već ima klasičan koncept radnje što znači: kamp prepun teenova i upravitelja, killer, i naravno, potencijalni sumljivci za nemile događaje. Ono što je prilično neobično za ovaj slasher je to što se prvih pedesetak minuta upoznajemo sa gotovo svim kamperima i ostalim likovima, što je na trenutke pomalo dosadnjikavo, no opet, kasnije to rezultira navijanjem za pojedine likove, ili suprotno, čekanje njihovih brutalnih smrti. Nakon tih pedesetak minuta monotonije, killovi postaju sve češći, a neki likovi postaju sve sumljiviji. Nažalost, ja sam u jednom dokumentarcu o slasherima već vidio tko je killer, no svejedno mi je bilo zabavno gledati razotkrivanje istog. Također je zanimljivo što ovdje nemamo naglašenu final girl, već su svi likovi prepušteni sebi, pa jednostavno ne znaš tko umire, a tko ostaje.
Osim gore spomenutog kraja, ovaj film će mi ostati u sjećanju zbog očajne, ali stvarno očajne glume koja me je na trenutke uspjela nasmijati koliko je jednolična i loša. Izgled tih glumaca je krajnje čudan, a likovi bilo da se nalaze na plaži, u šumi, ili pak u kući izgledaju kao da su na modnoj pisti što je stvarno pretjerano, ali ništa, barem su me uspjeli dobro nasmijati. Ono gdje se najviše vidi nedostatak budžeta su killovi. Njih i nema previše, a gorea praktički i nema, no neke scene poput utapljanja u kipućoj vodi, unatoč tome izgledaju cool.
I na kraju, "Sleepaway Camp" je sasvim zadovoljavajući "F13th" rip-off koji se osim gore spomenutog kraja pamti po mnogim drugim stvarima, a svaki ljubitelj slashera će biti više nego zadovoljan ovim klasikom. Također su snimljena još četiri nastavka, tako da sam si isplanirao mali maraton ovog serijala, pa sljedećih dana možete očekivati recenzije preostalih nastavaka.

OCJENA: 4/5

Post je objavljen 16.04.2009. u 10:22 sati.