Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/otkrivenje123

Marketing

Putovanje iz Budima u Drinopolje,Iter Buda Hadrianopolium

Poslije smo dospjeli do grada Kamenice (Kamoncz), u kojem je nekad bilo mnogo stanovnika i svećenstva, a bio je poznat i po školama. Bio je to jedan od onih gradova koji su u Srijemu uživali velik ugled, kako s obzirom na bogatstvo i plodnost mjesta, tako i s obzirom na odlike i marljivosti.građana. Moglo se u njemu vidjeti sto pedeset kuća sagrađenih od kamena, u pristalu redu položenih, da ne nabrajam one od blata niti mnogobrojne kolibe prostoga puka. Sada se vidi ukupno jedva petnaest slamnatih kuća. Mještani pričaju da je u gradu razliveno sedam tisuća bačava kada su ga turci prvobitno bili razorili, a vino je poput ovećega, do koljena duboka potoka teklo prostorom trgakoji je na nešto nižem mjestu dijelio grad.
Iz Kamenice smo u zalazu sunca stigli u Petrovaradin (Varadinum Petri) i ondje proveli cijelu noć, jer se nismo usudili ploviti po mraku zbog vodenica grada Karlovaca: veći ih je broj bio smješten na tom dijelu Dunava, pa su bile smetnje pravijoj plovidbi.
Sljedećeg dana tridesetoga, otplovili smo u cik zore i prvo ugledali grad Karlovce (Karon), gdje je nekoć stajala i tvrđava, ali su je Turci već razvalili. Iako je ovom gradu oduzet prijašnji sjaj, smanjena gustoća domova i stanovnika, čini nam se da od Tolne nismo vidjeli bolje očuvana i bolje naseljena grada, s brižnije obrađenim poljima vinogradima, nego što su to Krlovci. Jedino u njemu srijemsko vino u ovom trenu zadržava neki glas o svojoj negdašnjoj vrijednosti - toliko je na ostalim mjestima obrađivanje vinograda zanemareno! Pokraj tog je grada gora Alm (Almus), koju su naši stari nazvali Fruška gora (Frusca). Počinje od međe koja razdvaja Šarengrad i Ilok, poznata je po je dinstvenu vinu za čiju se lozu govori da ju je prvi iz Italije donio i posadio car Prob. Ta se gora pruža oko dvanaest milja u dužinu, tri u širinu na mjestu na kojem je najšira, a po cijeloj su - i to sa svih strana, po obroncima i u podnožju - zasađeni vinogradi. Na vrhovima se zelene prijatne šume, guste, ali ne i zagušene. Sada, na najveću žalost, gora s dunavske strane - na koju gleda blagim prisojbim padinama, spuštajući se sa široka vrha dovoljno prostrano i postupno - ne pokazuje putniku sveukupno ni dvadeset vinograda! A nekoć nije bilo mjesta slobodna od šume na kojem nije bila zasađena loza, pogotovu na izdignutijim brežuljcima koji su bili više izloženi južnomu suncu!

Antun Vrančić

Post je objavljen 12.04.2009. u 10:08 sati.