Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dextermorgan

Marketing

Intruder (1989)

REŽIJA:
Scott Spiegel

ULOGE:
Elizabeth Cox, Renée Estevez, Dan Hicks, David Byrnes, Sam Raimi, Eugene Robert Glazer, Billy Marti, Burr Steers, Craig Stark



Noć je, a djelatnici lokalnog supermarketa pripremaju ga za zatvaranje. Nedugo kasnije, jednu od djelatnica, Jennifer, posjeti njezin bivši dečko koji je upravo izašao iz zatvora. Nakon što ju pokuša napastvovati, ekipa koja radi s njom izbacuje ga na ulicu. Nedugo kasnije, djelatnici počinju umirati na razne brutalne načine...

Iako se na prvi pogled ne čini tako, "Intruder" zapravo ima vrlo spor uvod koji zauzima gotovo prvih 30 min. filma, ali ne dajte da vas to zavara. Naime, nakon tog sporog introa i upoznavanja sa djelatnicima dućana, radnja se počinje odvijati kao u najboljem '80s slasheru koji ima sve: od ultra-gore killova, pa sve do cameo uloga tadašnjih zvijezda poput Bruce Campbella koji je utjelovio jednog od murjaka na kraju. No vratimo se na one, meni najzabavnije, brutalne killove.
Killovi su definintivno najjači adut ovog filma, a ono što je najbolje, odrađeni su u mega-gore štihu za što je stvarno bilo dosta potencijala. Mislim, čim vidiš da se film odvija u supermarketu, jednostavno znaš da će tu bit korištenja raznih potrepština za rezanje mesa, itd. Pa tako imamo razne opskurne killove poput nabijanja oka na iglu, rezanja glave na pola, ali opet, ostale prosudite sami. Killer koji je zaslužan za sve to je čisto whatever. To da je brutalan stoji, ali vizualno nije ništa posebno; ne nosi nikakvu masku, te se u prvom djelu filma većinom šulja oko tog supermarketa, ali kasnije to nadopunjuje gore spomenutim killovima. I još nešto vezano za njega, naime, ima dosta osobina kao onaj iz genijalnog "Black Christmasa", pa je ovdje njegov hod popraćen first person šuljanjem, te bolesnim zvukovima dihanja što se također nadovezuje na killera iz gore spomenutog filma. Otkrivanje iste te osobe nije ništa posebno, te se već prije moglo naslutiti tko je killer, ali jbg., ne može baš sve bit savršeno..:)
Glumačka postava je također jedan od jačih aduta. Osim gore spomenute cameo uloge Bruce Campbella, ovdje imamo i Renée Estevez, Sama Raimia i njegovog brata Teda koji su sasvim solidno odglumili svoje uloge.
I evo, što da kažem, "Intruder" je genijalan slasher koji ne spada u "Golden age" (1978–1986), no kad se izuzmu neke od mana, onda stoji kao jedan od boljih i zabavnijih '80s slashera koji će se definintivno svidjeti svakom slasher fanu.

OCJENA: 4/5

Post je objavljen 11.04.2009. u 09:58 sati.