Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dextermorgan

Marketing

Frontier(s) (2007)

REŽIJA:
Xavier Gens

ULOGE:
Karina Testa, Aurelien Wiik, Patrick Ligardes, David Saracino



Dok predgrađe Pariza gori u demonstracijama zbog pobjede ekstremne desnice na izborima, skupina mladih iskorištavaju kaos kao paravan za pljačke. Za Yasminu, jedini izlaz iz sirotinjske četvrti je novac. Bježeći od policije skupina se razdvaja i ponovno sastaje u svratištu gdje su im domaćini neo-nacistički fanatici. Oni Yasminu vide kao svježu krv za svoju fašističku fantaziju o pokretanju novog arijevskog bratstva...

Kada je prije godinu dana ovaj film izašao na Horrorfestu '08, prilično sam bio zainteresiran zbog samo jedne stvari--Naci-kanibala..:) No kako je vrijeme prolazilo, totalno sam zaboravio na njega sve do jednog dana; na moje iznenađenje, prije nekoliko mjeseci ovaj film se pojavio u našem Cinestaru i to u UNRATED verziji. Naravno da sam ga pogledao u kinu i naravno da sam ga odlučio ponovo pogledati, a kako je moje sjećanje na filmove u kinu dosta slabo, jučerašnju večer sam potrošio za gledanje ovog mega-krvavog torture porn slashera.
Za početak da nešto razjasnim. Ovaj film ne sadrži ništa previše originalno, već je mješavina filmova poput "The Texas Chain Saw Massacre", "Hostel", pa čak i "The Descent" na nekim djelovima. Naime, jedini i najveći problem ovog filma je njegova neoriginalnost, pa se u većini scena poput rezanja tetive, nabijanja na motornu pilu, pa sve do obiteljske večere vidi utjecaj gore spomenutih filmova.
Za one koji ne znaju, Francuzi su poznati po ultra-gore horrorima, a najpoznatiji su "High Tension" i "Inside" koji stoje kao neki od najkrvavijih filmova ikad snimljenih, ali nakon što sam ga opet pogledao, mogu reći da ih je "Frontier(s)" po tom pitanju uspio nadmašiti. Splattera se zaista može naći na svakom koraku, a da vam ne spoilam, samo ću reći da su one gore napomenute scene rezanja tetive i nabijanja na motornu pilu mila majka prema ostalome, a oni kojima je "Hostel" bio krvav, najvjerojatnije će ugasiti film nakon polovice..:) Obitelj Naci-kanibala dosta nalikuje onoj familiji iz "TCM III", pa ovdje imamo glavu obitelji, tj. strogog oca koji je zapravo voditelj svega toga, njegova dva sina i dvije kćeri, te totalno fucked-up posvojenu djevojčicu koja je jedina, ajmo tako reći, normalna u cijeloj obitelji. S druge strane je ekipa kriminalaca na čelu s junakinjom Yasmine. Iako su kriminalci, za gledatelja su pozitivci, te se stvarno uspije suosjećati s njima zbog situacije u kojoj se nalaze.
Glumci koji su ih odglumili su odradili sasvim solidan posao, a glavna glumica je više nego dobra, pogotovo u onom zadnjem djelu filma gdje je uspjela savršeno odglumiti ispaćenu, za osvetom gladnu djevojku kojoj su uspjeli isisati sve osjećaje koje je ikad imala.
Ending filma je isto za svaku pohvalu, što se nadovezuje na ono iznad, tj. It's payback time!, zadnju polovicu filma koja savršeno prikazuje do kud sežu ljudske granice kad je čovjek u opasnosti.
I za kraj, "Frontier(s)" je unatoč svojoj neoriginalnosti uspio ostati kick-ass horror prepun napetosti koji se definintivno ne preporučuje onima sa slabijim želucem. Toplo preporučujem!

OCJENA: 4/5

Post je objavljen 10.04.2009. u 11:34 sati.